Nemzetközi foci

Nem lehetett kérdés, hogy Lewandowski az év legjobbja

FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), melyet csütörtök este a zürichi díjátadó gálán adtak át.

A 32 éves támadó – aki az előző szezonban 47 mérkőzésen 55 gólt szerzett – pályafutása során először érdemelte ki az elismerést. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki. Magyar részről Marco Rossi, Szalai Ádám, valamint Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport újságírója szavazott.

Lewandowski mellett a hatszoros győztes argentin Lionel Messi (FC Barcelona), valamint legjobbnak ötször megválasztott portugál Cristiano Ronaldo (Juventus) szerepelt a szűkített listán.

A lengyel klasszis beszédében kiemelte, óriási elismerést jelent számára, hogy ezzel a díjjal két mostani riválisával azonos szintre került. Hozzátette, a szezon legemlékezetesebb pillanata a Bajnokok Ligája-győzelem volt számára.

A koronavírus-járvány miatt ezúttal online rendezett eseményen Szon Hung Min, a Tottenham Hotspur dél-koreai támadója nyerte az év legszebb góljáért járó, 12. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat.

Kapcsolódó
Egy eszelős szóló lett 2020 Puskás-díjas gólja
A Premier League-ben ezt választották az előző idény legszebb góljának.

A 28 esztendős futballista tavaly decemberben a Burnley ellen saját térfeléről indulva, egy nagyszerű szóló végén szerzett felejthetetlen gólt. A 11 jelölt közül Szon mellett még két uruguayi, Giorgian De Arrascaeta és Luís Suárez volt a legjobb három között.

Szon az online interjúban elmondta, az első gondolata, miután átvette a labdát, a passz volt, de mivel nem talált társat, megindult, és végül saját magát is meglepve sikerült góllal befejeznie a szólót. Ezt a találatot a Premier League-ben is az előző idény legszebb góljának választották.

Az Év edzője díjat Jürgen Klopp, a harminc év után angol bajnoki címet szerző Liverpool szakvezetője zsebelte be, megelőzve a német Hans-Dieter Flicket, aki a Bayern Münchennel százszázalékos teljesítménnyel nyerte a Bajnokok Ligáját, és minden lehetséges trófeát begyűjtött. Klopp a nyilatkozatában meglepetésnek nevezte a végeredményt.

A közel kétórás gálán megemlékeztek a közelmúltban elhunyt két futball-legendáról, az argentin Diego Maradonáról, illetve az olasz Paolo Rossiról.

A díjazottak:

Az év legjobb férfi játékosa: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
Az év legjobb női játékosa: Lucy Bronze (angol, Olympique Lyon, Manchester City)
Az év férfi kapusa: Manuel Neuer (német, Bayern München)
Az év női kapusa: Sarah Bouhaddi (francia, Olympique Lyon)
Az év edzője férfi csapatnál: Jürgen Klopp (német, FC Liverpool)
Az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, holland válogatott)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham Hotspur)
FIFA Fair Play-díj: Mattia Agnese (olasz)
Az év szurkolója: Marivaldo Francisco Da Silva (brazil)

 

Az Év férfi csapata:
Alisson Becker (brazil, FC Liverpool) – Trent Alexander-Arnold (angol, FC Liverpool FC), Virgil van Dijk (holland, FC Liverpool), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Alphonso Davies (kanadai, Bayern) – Joshua Kimmich (német, Bayern München), Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Thiago Alcantara (spanyol, Bayern München/FC Liverpool) – Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus)

 

Az Év női csapata:
Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain) – Lucy Bronze (angol, Olympique Lyon), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon), Millie Bright (angol Chelsea) – Tobin Heath (amerikai, Manchester United), Veronica Boquete (spanyol, AC Milan), Barbara Bonansea (olasz, Juventus), Megan Rapinoe (amerikai, OL Reign) – Delphine Cascarino (francia, Olympique Lyon), Vivianne Miedema (holland, Arsenal), Pernille Harder (dán, Chelsea)

Olvasói sztorik