Nemzetközi foci bajnokok ligája

BL-botrány: nem kell eltussolni az ügyet, de nem is kell keresztre feszíteni a bírót

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Ionut Stroe román ifjúsági és sportminiszter elnézést kért a román sport nevében, amiért Sebastian Coltescu bíró a kedd esti Paris Saint-Germain–Basaksehir labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen rasszista megjegyzést tett, írta az MTI.

Kapcsolódó
Lecserélték a botrányos PSG-Basaksehir BL-meccs teljes bírói csapatát
Szerdán fejezik be a 14 percnyi játék után félbeszakadt mérkőzést.

Stroe kijelentette, hogy a rasszizmus nem tolerálható. A román külügyminisztérium is reagált a történtekre, egy közösségi oldalon az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) rasszizmust elutasító üzenetét tartalmazó felhívását tette közzé más egyéb megjegyzés nélkül.

A Twitteren Coltescu maga is elnézést kért, közölte, hogy ilyen körülmények között az ember nem mindig fejezi ki magát helyesen és félreérthetik, írta a román bíró, aki kedden este negyedik, tartalék játékvezetőként figyelmeztette Ovidiu Hategan játékvezetőt, hogy állítsa ki a török együttes másodedzőjét, Pierre Webót.

Coltescu többször azt mondta Hategannak – aki érdeklődött, kit kellene kiállítania –, hogy „azt a feketét”. Webo rasszizmussal vádolta Coltescut, majd a két csapat játékosai levonultak a pályáról és félbeszakadt a találkozó.

Asztalos Csaba, a román diszkriminációellenes tanács elnöke úgy vélte, hogy nem kell eltussolni az ügyet, de nem is kell keresztre feszíteni Coltescut, aki hibázott.

De véleménye szerint nem szándékosan sértette meg a másodedzőt, hanem egyszerűen nem tudta, hogy ez a kifejezés sértő lehet.

Asztalos szerint ugyanakkor a Coltescu által használt kifejezés rasszistának minősíthető, és értetlenségét fejezte ki, hogy ilyen magas szinten előfordulhat ilyesmi, amikor az UEFA, a FIFA és a román szövetség is évek óta harcol a rasszizmus ellen.

Szerinte valaminek a nem ismerete nem jelenthet mentséget. Úgy vélte, hogy a román futballban is jelen van a rasszizmus.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik