Nemzetközi foci

Messi és Ronaldo nyugodtan visszavonulhat, van, aki helyettük is szórja a gólokat

FIRO / SEBASTIAN EL-SAQQA / AUGENKLICK/FIRO SPORTPHOTO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
FIRO / SEBASTIAN EL-SAQQA / AUGENKLICK/FIRO SPORTPHOTO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Erling Haaland ötévesen még helyből távolugrásban döntött világrekordot, húszévesen pedig olyan számokat produkál a Bajnokok Ligájában, amire előtte senki nem volt képes. Tudatos, telhetetlen és nem ismeri a félelmet a pályán.

Akad olyan csatár, akinek egy szezon alatt sem jön össze négy gól, Erling Haaland azonban a 2019-es U20-as világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, Honduras ellen 45 perc alatt talált be négyszer. A norvégok 5-0-ra vezettek a félidőben, de a csatár Eman Markovicnak feltűnt, hogy a meccs hőse, egyben barátja, Haaland a négy gólja ellenére meglehetősen pipa.

„Mi a baj?” – kérdezte Markovic Haalandot.

„Kihagytam egy helyzetet, amiből gólt kellett volna szereznem” – felelte Haaland.

A második félidőben aztán még ötször betalált, vagyis kilenc góllal zárt, és bár ő lett a torna gólkirálya, Norvégia a Honduras elleni gólfesztivál ellenére (12-0 lett a vége) nem jutott tovább a csoportjából.

Ez bizonyára legalább annyira feldühítette Haalandot, mint az a kihagyott helyzet, és az elsőre furának ható elégedetlenkedése valójában egy óriási erény, mutatja ugyanis, hogy ez srác mindig többet és többet akar – főleg, ha a gólokról van szó.

„Most már boldog vagy?” – kérdezte Markovic a Honduras elleni kilenc gólja után.

„Nem, ha még egyet lövök, akkor összejött volna a tíz” – hangzott a telhetetlen Haaland válasza.

Az U20-as vébén megvillantott étvágya azóta sem csökkent Haalandnak, akinek teljesen mindegy, hogy az utánpótlás-  vagy a felnőttválogatottban, a Salzburgban vagy a Borussia Dortmundban játszik, egyszerűen nem tud leállni.

Az osztrák és a német csapat színeiben összesen 12 Bajnokok Ligája-találkozón játszott, és ezeken 16 gólt ért el, ebből hatot idén ősszel, amivel vezeti a góllövőlistát. Olyan, még aktív klasszisok, mint Paulo Dybala vagy Roberto Firmino már Haaland mögött vannak a BL-gólokat tekintve, a visszavonult sztárok közül pedig többek között Zinédine Zidane-t, David Villát, Adrianót és Ronaldót is előzi a norvégok csodacsatára.

A Bajnokok Ligája történetének két legjobb góllövője közül Cristiano Ronaldo egyetlen gólt sem szerzett a sorozatban lejátszott első 12 meccsén, míg Lionel Messi kétszer talált be,

ami persze nem jelenti azt, hogy Haaland hozzájuk hasonlóan vígan eljut majd 100 gól fölé, de kellő kontextusba helyezi, miért is olyan extra, amit ilyen fiatalon művel.

Haaland már gyerekként sem érte be a középszerrel, bár a norvég Bryne csapatában heti több edzésen is részt vett, a haverokkal hétvégente összegyűltek a város régi stadionjában, és fociztak még pár órát maguk között.

„Mindig nagyon vártam ezeket a hétvégi alkalmakat, hogy együtt focizhassunk. Aztán ha befejeztük, mentem haza, és beültem a tévé elé meccset nézni” – emlékezett Haaland a futballal átitatott víkendekre.

Haaland fociőrülete időnként súlyos méreteket ölt, a telefonján például a Bajnokok Ligája himnusza szól ébresztő gyanánt, amihez korábbi szobatársa, a feljebb említett Markovic nehezen szokott hozzá. Bár alkata, gólérzékenysége és humora miatt sokan Zlatan Ibrahimovichoz hasonlítják, Haaland azért még nem mindig találja fel magát az interjúk során olyan frappánsan, mint a Milan nagy egóval megáldott svéd klasszisa. Gyerekkori edzője, Alf Ingve Berntsen tudja és meg is osztotta ennek a miértjét.

Norvégiának ezen a részén nem dívik a felesleges fecsegés, sokkal inkább a kemény munkában hiszünk, és abban, hogy nem a szavak, hanem a tettek beszélnek.

Haaland ennek megfelelően igyekszik nagyon tudatosan élni, hogy kihozza magából a maximumot: személyi edző révén otthon is rendszeresen végez plusz edzéseket, meditál, napi kilenc órát alszik, és a tökéletes alvásélményre törekedve még a wifi routert is kihúzza lefekvés előtt.

„Ha valamiben hisz, akkor ahhoz ragaszkodik. Nem biztos, hogy rosszabbul aludna, ha nem húzná ki minden alkalommal a routert, de ha ez segít neki, miért ne csinálja?” – magyarázta Haaland apja, Alf-Inge, aki szintén futballozott, megfordult a Nottinghamben, a Leedsben és a Manchester Cityben is, és a legtöbben onnan emlékeznek rá, hogy az ő térdét rúgta szét gusztustalan módon Roy Keane, a Manchester United fenegyereke.

Haaland mindkét szülő részéről sportos géneket örökölt, mert édesanyja Gry Marita Braut norvég bajnok volt hétpróbában, Erling pedig 5 évesen igazolta, hogy nem csak a labdaérzéke fejlett, ugyanis 163 centis eredménnyel zárt helyből távolugrásban, ami azóta is világrekordnak számít ebben a korban.

Bár atlétaként is sokra vihette volna, a foci maradt a nagy szerelem, és Alf-Inge már akkor tudta, hogy fia jó úton jár, amikor nekiállt a hétvégi focikat leszervezni.

„Szomjazott arra, hogy jobb játékossá váljon, pedig abban a korban általában minden izgalmasabb vagy érdekesebb, mint az edzések. A haverokkal csináltak pár szendvicset, aztán a hétvége nagy részét a régi stadionban töltötték”.

Haalandot az edzője az egy évvel idősebbek között játszatta, ahol már nem tudott az alkata révén érvényesülni, így meg kellett tanulnia, hogyan tudja kicselezni vagy átverni őket. Amikor a nála erősebb védők lenyomták Haalandot, edzője azzal nyugtatta, maradjon türelmes, utol fogja érni őket, amint elkezd nőni. Ma már 194 centi, és nagyon kevés védőnek van esélye elnyomni, de a kiváló fizikuma helyett sokkal inkább mentálisan nő a többiek fölé.

„Az a típusú játékos, aki azt mondja magának, miért ne lőnék három gólt életem első BL-meccsén? És aztán kimegy a pályára, és tényleg szerez egy mesterhármast. Nagyon kevés futballista gondolkodik így” – mondta Haalandról korábbi csapattársa, Leo Ostigard.

Berntsen szerint viszont Haalandot az különbözteti meg a hozzá hasonló játékosoktól, hogy nincsenek benne kételyek, nem gondol arra, hogy mi lesz, ha nem sikerül. „Vakmerő, és nem ismeri a félelmet a pályán.”

Egy fiatal tehetség számára mindig fontos, hogy ne akarjon egyszerre több lépcsőfokot ugrani, mert annak esés lehet a vége. Haaland 16 éves volt, amikor elhagyta a Brynét, és a Molde csapatához igazolt. Amikor egyik csapattársa arról faggatta, mik a tervei, azt mondta, két évre írt alá, és reméli, két év után továbbállhat egy magasabb szinten jegyzett klubhoz.

Haaland néhány héttel a 18. születésnapja előtt játszotta a legemlékezetesebb meccsét az akkor még Ole Gunnar Solskjaer által irányított Moldéban, a listavezető Brann Bergen otthonában 17 perc alatt szerzett négy gólt.

Két idény alatt 14 gólt hozott össze a norvég élvonalban, és a Juventus be is jelentkezett érte, de számára nem a klub neve volt a fontos, hanem az, hogy ő milyen szerepet tölthet be a csapatban. Tudta, hogy egy újabb lépcsőfokot kell beiktatni, ahol eleget játszhat, és akkor is bíznak benne, ha vannak néha gyengébb meccsei, ahogy az az idősebbeknél is előfordul, nemhogy egy tinédzsernél.

Így esett a család választása a Red Bull által szponzorált, az osztrák bajnokságból kiemelkedő Salzburgra, amelynek első BL-főtáblás szereplése Haaland nemzetközi áttörését jelentette. A belga Genk ellen Haaland először hallhatta élőben a BL-himnuszt, és egy félidő alatt triplázott (Szoboszlai Dominik is ezen a találkozón lőtte meg első BL-gólját), majd a csoportkört nyolc góllal zárta, amire tizenéves játékos előtte még nem volt képes.

„Erling először szerepelt a BL-ben, de ez semmilyen nyomást nem helyezett rá, sőt, minél komolyabb meccs várt rá, úgy tűnt egyre erősebbnek” – hangzott a salzburgi sportigazgató, Christoph Freund megállapítása.

A norvég csatár alig egy év alatt kinőtte a Salzburgot is, és aztán a családi kupaktanács úgy döntött, nem a Juve vagy a MU lesz a következő állomás, hanem a fiatal játékosokat okosan beépítő és menedzselő Dortmund. Ahogy a BL-debütálása, úgy a Bundesliga-bemutatkozása is nagyot szólt, az Augsburg ellen csereként állt be, és három góllal vezényelte le csapata nagy fordítását (1-3-ról 5-3).

Jelenleg 31 dortmundi tétmeccs után 33 gólnál jár, és csak a német kupában nincs egyes vagy annál is jobb gólátlaga, mert ott szégyenszemre eddigi két mérkőzésén csak egyszer talált be. De ami még ennél is ütősebb statisztika, hogy a bajnokságban és a BL-ben is jócskán túlteljesít a várható gólok tekintetében: a Bundesligában 6,4-es xG mellett 10, a BL-ben 4,2-es  xG-vel 6 gólja van.

Magyarán: nem kell neki üres kapus ziccer, illetve nincs rászorulva arra, hogy a társak kiszolgálják, mert a fizikuma, a gyorsasága és a kapu előtti kivételes döntéshozó képessége révén a 16-os környékén már folyamatos gólveszélyt jelent.

A gólokat az elmúlt években legmegbízhatóbban szállító játékosok közül Ronaldo 36, Messi 33, Robert Lewandowski 32 éves, de Haaland hétről hétre jelzi, hogy a nemsokára bekövetkező őrségváltásnál rá aztán lehet számítani.

A német Bundesligában 22 fellépésen 23 gólnál tart, lepipálva ezzel Uwe Seelert, aki első 22 meccsén 20 gólig jutott. Lewandowski 56 Bundesliga-mérkőzésen jutott el 23 gólig, Messinek ehhez 53 spanyol bajnoki kellett, Ronaldo pedig a 115. Premier League-találkozóján ünnepelhette a huszonharmadik találatát.

Ők hárman az idei BL-ben összesen szereztek annyi gólt, mint Haaland egyedül, akit tavaly is csak Lewandowski tudott megelőzni ebben a sorozatban.

Haaladnak a Dortmundnál 2024-ig szól a szerződése, de 2022-ben már aktiválódik a kivásárlási záradék, ami alapján 75 millió euróért elvihető lesz, ez az összeg pedig a vele gyakran összeboronált Real Madridnak például nem okozhat gondot.

Amikor arról kérdezték, kinek a pályafutását tekinti az etalonnak, a rá jellemző módon válaszolt:

Azt szeretném, ha a saját pályafutásom lenne olyan, amire jó szívvel emlékezhetek majd vissza.

A játékos és a körülötte lévők eddig mindig jó döntést hoztak, amikor szintet kellett lépni, és a statisztika eddig arról árulkodik, ha Haaland karrierjében nem következik be óriási visszaesés, akkor megvan az elkövetkező 10–12 év legfélelmetesebb csatára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik