Nemzetközi foci

Klopp: Ha ez folytatódik, nem tudom, hogy marad-e tizenegy játékosom, akikkel befejezhetem a szezont

Martin Rickett / POOL / AFP
Martin Rickett / POOL / AFP

Az angol menedzserek közül legutóbb éppen Jürgen Klopp fakadt ki, amiért a televíziós közvetítések miatt cseppet sem figyelnek arra, hogy játékosainak jusson elég pihenő.

Ki gondolta volna? Klopp nem tartja magát jó motivátornak
Arról is beszélt a Liverpool menedzsere, mi az, ami őt hajtja.

„Ha ez folytatódik, nem tudom, hogy egyáltalán marad-e tizenegy játékosom, akikkel befejezhetem a szezont. Ez persze tudom, hogy téged, mint műsorszolgáltatót nem érdekel, és ez nagy probléma” – mondta Klopp a Sky Sportsnak adott interjújában a Leicester elleni vasárnapi győzelem után.

A német szakember azt nehezményezte, hogy a Liverpoolnak a szerda esti, Atalanta elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után szombaton kora délután már újra játszania kell a Brighton ellen. És ez már a harmadik ilyen alkalom lesz az idényben.

Klopp mellett a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola, a Manchester Unitedet irányító Ole Gunnar Solskjaer, illetve a Chelsea-edző Frank Lampard egyaránt kritizálta az elmúlt hetek televíziós programjait.

Megdöntötte a klubrekordot Klopp Liverpoolja
Legyőzte a Leicestert és sorozatban 64. hazai bajnokiján maradt veretlen.

„A hétvégén a barcelonai Gerard Piqué szenvedett térdsérülést, most az Arsenalban játszó Bukayo Saka – utóbbi három meccset is játszott az angol válogatottban. Az emberek azt mondják, hogy rotáljunk, de kiket? Néhány alapemberünk mellett a többiek gyerekek” – mondta Klopp.

A Liverpool a szeptember 12-i szezonkezdet óta eltelt 71 nap alatt 15 mérkőzést játszott – két válogatott szünettel. A legtöbbet játszó csapat a Tottenham, amely 69 nap alatt 17 mérkőzést vívott meg.

Az Nrk.no portál megszólaltatta Truls Raastadot, a Norvég Sportakadémia sportélettannal foglalkozó professzorát, aki megérti az edzők kritikáját.

„Látható, hogy amikor a csapatok a hét közepén, majd a hétvégén is mérkőzést játszanak, a sérülések kockázata drámai módon növekszik. A Bajnokok Ligájában részt vevő játékosokról készített tanulmány a sérülés kockázatának megháromszorozódását mutatja abban az időszakban, amikor heti három mérkőzésen léptek pályára” – nyilatkozta.

Egyelőre senki sem tudja, milyen következményekkel jár a jelenlegi helyzet. De amíg Európa többi topligájában öt cserelehetőség van a bajnokikon, a Premier League-ben mindössze hármat engedélyeznek.

Furcsának tartom, hiszen ez egy olyan intézkedés, amely lehetőséget ad a menedzsereknek arra, hogy jobban elosszák a terhelést. Ha megfelelően alkalmazzák, akkor csökkenti a sérülések kockázatát is

– tette hozzá Raastad.

Elmondta, számos tanulmány szerint a sérülések előfordulása a meccsek végén a leggyakoribb, ezért a túlterheltebb játékosoknak elég lenne 60 percet a pályán tölteniük. Klopp ugyanakkor azt mondja, a három csere miatt ritkán mer ilyen korán változtatni.

„Azért cserélek csak a meccsek végén, mert félek, hogy túl hamar váltunk, akkor egy váratlan sérülés miatt kilenc játékossal kell befejeznünk a mérkőzést.”

Olvasói sztorik