Nemzetközi foci

Az UEFA azon gondolkodik, hogy Oroszországba vigye a foci-Eb-t

Mármint az összes meccset. Egyre elképzelhetetlenebbnek tűnik ugyanis, hogy 12 különböző országban rendezzék meg az Európa-bajnokságot.

Az idén nyárról 2021-re halasztott Európa-bajnokság körül még mindig sok a kérdőjel. Az eredeti tervek szerint 12 ország 12 városában rendeznék a mérkőzéseket, a többi közt például Budapesten is – a magyar fővárosban három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lenne. Így nézne ki a helyszínek listája a csoportkörben:

  • A csoport: Róma (Olaszország), Baku (Azerbajdzsán)
  • B csoport: Szentpétervár (Oroszország), Koppenhága (Dánia)
  • C csoport: Amszterdam (Hollandia), Bukarest (Románia)
  • D csoport: London (Anglia), Glasgow (Skócia)
  • E csoport: Bilbao (Spanyolország), Dublin (Írország)
  • F csoport: Budapest (Magyarország), München (Németország).

A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor egyre biztosabbá válik, hogy az eredeti tervek szerint nem lehet majd megrendezni az Eb-t. Erről már Aleksander Ceferin, az európai szövetség, az UEFA elnöke is nyilatkozott, aki szerint az sem kizárt, hogy egy országban lesznek majd a mérkőzések. A Le Parisien írt erről cikket hétfőn, a francia lap szerint

az UEFA egyik terve az, hogy Oroszországban legyen az egyedüli házigazda.

Az UEFA elnöke azt sem zárja ki, hogy csak egy országban lesz az Eb
Az eredeti tervek szerint szeretnék megrendezni a tornát, de mindenre felkészülnek.

A Le Parisien cikke szerint az oroszoknál minden készen állna az Eb megrendezésére, nemrég volt ott a vb, úgyhogy az infrastruktúra adott. Oroszország azzal is jó pontot szerzett az európai szövetségnél, hogy már 2020 nyarára is bejelentkezett rendezőnek, ugyanakkor a cikk is megjegyzi, hogy a vírushelyzet az oroszoknál is elég súlyos, a napi esetszám közelíti a 20 ezret (összesen már 1,6 millió regisztrált betegnél járnak), és több mint 28 ezren haltak meg eddig a világjárványban.

A francia lap megkereste az UEFA-t is a kérdéseivel, de egyelőre nem kapott válaszokat.

Az szinte biztos, hogy Azerbajdzsánban nem rendeznek majd mérkőzést a határvidéken, Hegyi-Karabahban zajló harcok miatt. Korábban a Nemzeti Sportban ezzel kapcsolatban olyan hír jelent meg, hogy Baki helyett akár a Puskás Aréna is lehet majd az egyik negyeddöntő helyszíne. Ebből is látszik, hogy tényleg nagy a bizonytalanság a jövő évi Eb kapcsán, különböző hírek jelennek meg a lehetséges helyszínek és az UEFA tervei kapcsán.

Kiemelt kép: Alexei Danichev / Sputnik / Sputnik via AFP

Olvasói sztorik