Nemzetközi foci

Alapjaiban rázná meg az angol focit a MU és a Liverpool javaslata

Komoly ellentét alakult ki az angol labdarúgás szereplői között, miután brit sajtóértesülések szerint a Liverpool és a Manchester United közös javaslattal állt elő az élvonal megújításáról, létszámának csökkentéséről, maga a Premier League viszont nem ért egyet ezzel.

A reformterv szerint a 2022/23-as szezontól kezdve a PL-ben 20 helyett 18 együttes szerepelne, csak két biztos kieső lenne, a harmadik legrosszabb helyen végző csapat pedig osztályozót játszana.

Mindemellett eltörölnék a szuperkupát (Community Shield), illetve a Ligakupában sem vennének részt a legmagasabb osztályban szereplő csapatok.

A terv alapján a Premier League-nek át kellene adnia a televíziós jogdíjak negyedét az Angol Labdarúgóligának (EFL), amely ezen kívül további 250 millió fontot kapna előlegként a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére.

A javaslatot az EFL támogatja, a Premier League irányítói viszont ellenzik, mert szerintük az abban szereplő számos, önálló javaslat megvalósulása káros hatással lenne a játékra.

Oliver Dowden sportért felelős kulturális miniszter a Sky Newsnak egyértelműen nemtetszését fejezte ki a felvetéssel kapcsolatban, szerinte ez egy hatalmi harc része, és nem jól átgondolt tervről, hanem az erőfölény érvényesítéséről szól.

A politikus szerint jogosan merül fel most újra az igény arra, hogy ellenőrizzék a labdarúgás vezetésének tevékenységét és a sportág irányítási rendszerét.

„Amennyiben ilyen háttéralkuk zajlanak a sportágban, muszáj a labdarúgás irányítása mögé néznünk” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy nagy baj van a sportágban, ha ilyen helyzetben a klubok, a PL és az EFL nem tudnak együtt, közösen fellépni.

A tervet nem csupán a PL ellenzi, hanem a futballszurkolók országos szövetsége is. A 20 Premier League-csapatból tizennégynek kellene igent mondania a felvetésre, hogy a terv megvalósulhasson.

A kiemelt képen az Aston Villa játékosai láthatóak a Liverpool elleni 7-2-es győzelem alkalmával. Fotó: PETER POWELL / POOL / AFP 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!