Nemzetközi foci

Véget ért a Szalaiért indított mainzi futballsztrájk

Egyelőre megválaszolatlanok maradtak azok a kérdések, amelyek felvetődtek Szalai Ádám mainzi szereplést illetően, legalábbis a klub csütörtöki sajtótájékoztatója után sem lettünk sokkal okosabbak. Ami biztos: a Bundesliga-csapat nem számít a magyar válogatott csatárra, a sztrájknak vége és nincs edzőkérdés.

A magyar válogatott csatárral hétfőn közölte klubja, hogy a 2020-21-es idényben nem tart rá igényt. Elküldése miatt sztrájkba léptek a csapattársai, akik megtagadták a részvételt a szerda délutáni edzésen.

Szalai kirúgása után sztrájkoltak a mainzi focisták
Megtagadták a kerettagok az edzésen való részvételt.

Csütörtök kora délután a Mainz sajtótájékoztatót tartott, amelyen Achim Beierlorzer edző és Rouven Schröder sportigazgató kommentálta az esetet, amelyre hasonló talán még nem is fordult elő a Bundesligában.

„Az a tény, hogy a csapat nem jött edzésre, kényelmetlen helyzetet teremtett számunkra” – mondta Schröder, aki érzelmi reakcióról beszélt az esettel kapcsolatosan.

Csütörtök reggel a sportvezetés átbeszélte a sztrájkot a csapattal, elmondta, milyen következményekkel járhat, ha nem hajlandóak edzeni.

„Hamar rájöttünk, hogy a büntetések és szankciók nem vezetnek javuláshoz. A sztrájk csütörtökön véget ért, délután ismét edzünk, és felkészülünk a Stuttgart elleni hévégéi mérkőzésre” – tette hozzá Schröder.

Szalai Ádámot a fizetések körüli vita miatt küldték el a Mainztól
Kiállt saját maga és társai mellett is a támadó.

Arra a korábbi Sport Bild által megpendített hírre, miszerint Szalai és a klub között egy fizetéssel kapcsolatos vita mérgesedett el, a sportigazgató nemmel felelt.

„A Szalai-kérdésnek semmi köze a bérekhez. Már nyáron tájékoztattuk arról, hogy a játékidő nem garantált a számára. Mondtuk neki, hogy jobb lenne, ha új klubot találna. Magunk döntöttünk úgy, hogy inkább más játékosokat szerepeltetünk.”

Achim Beierlorzer, a Mainz edzője úgy fogalmazott, megérti a játékosok szolidaritását.

Játékosként azonban sohasem jutott volna eszembe, hogy ne jöjjek edzésre.

Szerinte mostantól minden a Stuttgart elleni mérkőzésnek kell alárendelni, és a futballnak kell ismét az előtérbe kerülnie. Az újságírók ugyan megpróbálták kipuhatolni, egy ilyen szerda után mennyiben változhatnak meg a mindennapok, de Beierlorzer csak azt ismételgette, a csapaton belüli dolgokat nem tárják a nyilvánosság elé.

Hozzátette, soha semmilyen baja nem volt a csapattal.

A sztrájk nem ellenem irányult

– hangsúlyozta.

Kiemelt fotó: THOMAS FREY / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Olvasói sztorik