Nemzetközi foci

Ha az idióták nem állnak az útjába, megvan az angolok Pirlója

A Guardian vezetésével az angol lapok nagyon komoly kampányt folytattak azért, hogy a 2019–20-as Premier League-szezon egyik legjobbja, Jack Grealish ott lehessen az angol válogatottban. A sok hiányzó miatt be is került a keretbe, a Telegraph pedig már ott tart, hogy az újoncra kell építeni a csapatot, mert Paul Gascoigne óta nem született ekkora zseni.

Folyamatosan változtak a válogatott keretek a Nemzetek Ligája csütörtöki rajtja előtt, elég csak a magyarokat említeni, Marco Rossi csapatából ugyanis nyolcan estek ki – de így is sikerült nyerni Törökországban. Az angolok sem maradtak ki ebből a trendből, miután Marcus Rashford és Harry Winks helyére új embereket kellett nevezni hétfőn.

Így kapott életében először meghívást Jack Grealish, aki az Izland vagy Dánia ellen akár be is mutatkozhat. Erre pedig az angol lapok is reagáltak, nem is akárhogyan.

Írből angol

Az Aston Villa lassan 25 éves középpályása (szeptember 10-én lesz a születésnapja) korábban szerepelt az U21-es válogatottban, tagja volt a 2016-ban a híres touloni ifjúsági tornát megnyert csapatnak. Gareth Southgate volt akkor a szövetségi edző, azaz nem ismeretlenül szavazott neki most bizalmat a Nemzetek Ligája-keret összeállításakor.

Pedig nem volt mindig olyan biztos, hogy Grealish Angliát választja.

Ugyan ükapja, Billy Garraty egyszeres angol válogatottként 1905-ben FA-kupát nyert az Aston Villával, a nagyszülők többsége ír származású volt.

Fotó: PETER POWELL POOL AFP

Így aztán a középpályás az ír korosztályos csapatokban szerepelt, és ugyan az angolok is hívták, azt mondta, nem kíván váltani. 2014 októberében azonban már meghallgatta Southgate-et, de fél évvel később is csak annyit közölt, a klubmunkára szeretne koncentrálni, ezért egy évig mellőzné a válogatott szereplést. Még akkor is így döntött, amikor 2015 májusában Martin O’Neill szövetségi kapitány az ír felnőtt válogatottban vette volna számításba.

2015 augusztusában Roy Hodgson akkori angol kapitány találkozott vele, hogy megvitassa a jövőjét, szeptemberben pedig Grealish hivatalosan is megerősítette, a jövőben angol színekben szeretne futballozni.

Egyedülálló képességekkel bír

A szakma már korábban is el tudta volna képzelni az angol nagyválogatottban, a múlt héten a Guardian hosszú írásban értetlenkedett, hogy vajon mikor jön el az a helyzet, amikor Southgate úgy dönt, érdemes egy próbát tenni. Az angol lap szakírója, Martin Laurence (aki egyébként a statisztikákkal és elemzésekkel foglalkozó WhoScored.com főszerkesztője) egyértelműen jelezte, hiba volt mellőzni Grealish-t.

A rajongói szinte egyedülállónak tartják képességeit, ahogy állandóan passzra készen viszi a labdát, ráadásul úgy, hogy szabályosan elvenni sem lehet tőle…

Bár kritikusai azt állítják, hogy enyhén szólva is túl könnyen elesik, az előző szezonban 167-szer szabálytalankodtak vele szemben, ami Premier League-rekord. A gyakori földre kerülésének látványa kétségtelenül bosszantja az ellenfél szurkolóit, de a veszélyes helyen kiharcolt szabadrúgások nagyon sokat jelentettek a Villának: a csapat a szezonban 15 gólt szerzett pontrúgásból – ennél többet csak a Liverpool és a Manchester City tudott felmutatni, 17-17-et.”

Szinte egyedül tartotta bent a PL-ben a Villát

A lap szerint ezeknek a góloknak köszönhetően sikerült az élvonalban tartani a Villát, és ez hasznára válhatna a válogatottnak is, amely például a 2018-as világbajnokságon szerzett 12 találatából csak hármat ért el akcióból.

„Grealish nemcsak a szabadrúgások terén jelent fenyegetést, az előző szezonban mutatott statisztikája kiemelkedő volt. A Villában ő szerezte a legtöbb gólt, ő adta a legtöbb gólpasszt, ő birtokolta a legtöbbet a labdát. Emellett 91 gólszerzési esélyt teremtett a csapattársaknak, ennél jobban csak a Manchester Cityben szereplő Kevin De Bruyne teljesített. De Grealish mindezt egy kiesőjelölt csapatban tette.”

Nem csak a teljesítményével került címlapokra

A játékos egy márciusi szombaton a közösségi oldalain buzdított mindenkit otthonmaradásra az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt, ő maga azonban nem tartotta azt be, belement az éjszakába, majd másnap hajnalban parkoló autóknak ütközött, és összetört két Mercedest. Később nem győzött bocsánatot kérni, és azt mondta, hülyeséget csinált.

Southgate ugyan elismerte a tehetségét, de másfél éve még azzal hárította el a meghívás lehetőségét, hogy addig nem számít rá, amíg a Championshipben játszik. A középpályás azóta az élvonalba vezette és benntartotta a klubját – így pláne csalódásként élte meg, hogy a múlt heti, első keretben a leedsi Kalvin Phillips neve szerepelt, noha még egy percet sem szerepelt az élvonalban.

A Guardian szakírója szerint Southgate-nek az okoz problémát, hogy nem tudja beilleszteni a csapatba. Ő elsősorban ugyanis szélsőnek vagy csatárnak tekinti, márpedig ott valóban joggal mondhatja, hogy Mason Greenwood, Jadon Sancho, Raheem Sterling és Marcus Rashford is előnyt élvez.

Lampard, Gerrard? Ugyan már!

Márpedig a Telegraph, lehet, jobban látja a helyzetet: a lap szakírója, az egyszeres válogatott Alan Hudson a behívást követő írásában úgy vélte, ez most egy égi jel, ami egy csodálatos karrier kezdete lehet.

Épp itt az ideje. Vond fel a zászlót, dudálj, gyújtsd meg a tűzijátékot: Jack Grealish ott van az angol válogatottban…. Szeretnék tanácsolni valamit Gareth Southgate-nek. Ne csak a kispadra ültesd le, hanem add neki oda a 10-es mezt, és építsd köré az egész csapatot! Mert annyira jó

– olvasható.

Hudson szerint sohasem szokta ajnározni és csapatba követelni a fiatalokat, de szerinte az elmúlt idényekben bebizonyosodott, hogy

hosszú idő után a legjobb dolog, ami történhetett az angol labdarúgásban, az Jack Grealish felbukkanása volt.

Nem véletlen, hogy az Aston Villa már csak legkevesebb 80 millió fontért adná el, ha muszáj lenne.

Minden bizonnyal Paul Gascoigne óta ő az ország legjobb középpályása!

– jelentette ki, hozzátéve, szerinte Frank Lampardnál vagy Steven Gerrardnál is nagyobb karriert futhat be, főleg nemzetközi szinten.

„Ebből a szempontból nagyon hasonlít Bobby Moore-hoz, aki sokkal jobban teljesített a válogatottban, mint a klubjában.”

A szakíró szerint egy olyan játékos, aki gyakorlatilag egymaga az élvonalban tartotta az Aston Villát csupán azzal, hogy az edzője a kezébe adta az irányítást, vétek kihagyni. Sőt, rá kell építeni a válogatottat, és nézni, ahogy szárnyal vele a csapat.

Felejtsd el a taktikát, a futball egyszerű játék, amit ebben az országban az idióták gyakran túlbonyolítanak. Most az a fontos, hogy ezek az idióták ne kapjanak esélyt arra, hogy Jack Grealish útjába álljanak. Csak mondják neki azt, hogy menjen ki a pályára, és játssza a játékát. Ő lehet a mi Andrea Pirlónk!

Forrás: sofascore.com

Kiemelt fotó: Paul ELLIS / POOL / AFP

Olvasói sztorik