Nemzetközi foci

Kérdéses, hogy Budapesten lesz-e a Bayern-Sevilla Szuperkupa-meccs

A német Kicker szerint elkerülhet a Magyarországról a csúcstalálkozó, de alighanem új rendeletet ad majd ki a kormány.

A tervek szerint szeptember 24-én, 20 ezer néző előtt rendezik a budapesti Puskás Arénában a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa Ligát megnyerő Sevilla részvételével az Európai Szuperkupát. Csakhogy a Kicker most arról ír, hogy

akár el is kerülhet a magyar fővárosból a találkozó.

Ennek oka az, hogy a magyar kormány szeptember 1-től ismét határzárat rendelt el a koronavírusos megbetegedések emelkedése miatt. Külföldiek az alapszabály szerint nem léphetnének be az országba, azonban vannak különleges esetek, a rendőrség például engedélyezheti a beutazást azoknak, akik kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású kulturális, egyházi és sportesemények résztvevői.

Megjelent a közlönyben a szeptember 1-jétől hatályos utazási korlátozás
Külföldiek csak indokolt esetben jöhetnek Magyarországra, de a szeptember 24-i Európai Szuperkupa-döntő miatt külön rendeletet ad majd ki a kormány.

Az Európai Szuperkupa is megfelel ennek, a Magyar Közlöny alapján a csapatok képviselői beléphetnek Magyarország területére, ha „– az  Európai Labdarúgó Szövetség vonatkozó protokolljára is figyelemmel – a sporteseményt, illetve a sportrendezvényt megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a  szervezetében a  vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható”.

Mindez viszont a nézőkre nem vonatkozik, márpedig az UEFA az eredeti tervek szerint szurkolók előtt szeretné megrendezni a mérkőzést – várhatóan egy külön kormányrendeletet is közzétesznek majd az eseménnyel kapcsolatban. Az UEFA a Kickert arról tájékoztatta, hogy folyamatos egyeztetésben van a magyar kormánnyal és az MLSZ-szel. A Nemzeti Sport megkeresésére azt válaszolta az európai szervezet, hogy közleményben jelzik, ha lesz változás.

Az Európai Szuperkupáért eredetileg Portóban játszottak volna a csapatok, de a járványhelyzet miatt végül Budapest lett a helyszín.

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs

Olvasói sztorik