Nemzetközi foci bajnokok ligája

Lőw Zsolt: Hiába Neymar és Mbappé, a PSG kerete nem mérhető a Bayernéhoz

A BEK- és BL-döntők történelmének hetedik magyar edzője a vereség ízéről, a lelkében dúló viharról és a lehetséges jövőjéről mesélt. Interjú Lőw Zsolttal, a Paris Saint-Germain másodedzőjével az elveszített finálé után.

Hogyan látta a vasárnap esti, 1-0-ra elvesztett BL-döntőt a kispadról? Mit érzett, miközben a Bayern München játékosai magasba emelték a serleget?

Mérhetetlen csalódottságot, ürességet. Érzelmi vihar kavargott a lelkemben, mert minden lehetőségünk adott volt, hogy megnyerjük a klub történetének első BL-serlegét. Mindvégig nagy taktikai harc zajlott a pályán, mindkét csapat feszülten, de a csúcsformájától elmaradva futballozott. Három-négy komoly helyzetünk adódott a vezetéshez, és 1-0 után is maradt két jelentős sansz az egyenlítésre. A BL-döntőkben általában nincs sok helyzet, ezeket a lehetőségeket ki kellett volna használni. Manuel Neuer azonban káprázatosan védett.

Pedig edzői karrierje magasan legnagyobb sikerét érte el, akárcsak kollégája, a PSG vezetőedzője, a német Thomas Tuchel.

Ettől még mindig cikáznak a fejemben a gondolatok. Idő kell, amíg ezt az 1-0-ra elvesztett meccset megemésztem, meglátom a második helyben a jót.

Az elemzők és a fogadóirodák szerint is papírforma-eredmény született.

Tény, a Bayern München szisztematikus szakmai munkával, jellemzően következetes gazdálkodással érte el, hogy évtizedek óta kiemelkedő szereplője a nemzetközi futballnak. A mostani csapatuk is szenzációs. A két klub döntőig vezető útja még inkább a javukra billentette a mérleg nyelvét. Mi a koronavírus-járvány követően 3-4 hónap szünet, 3-4 edző- és két kupameccs után tértünk vissza a BL-be, miközben Németországban befejezték a bajnokságot, a Bayern éles állapotban várta a Chelsea elleni második nyolcaddöntőjét. Nemhogy veretlenül, de húszmeccses győzelmi sorozattal érkeztek a döntőbe a bajorok.

Melyik csapat keretét látja erősebbnek?

A játékosok minősége még akkor sem egybevethető, ha nálunk a világsztárokért, Neymarért, Kylian Mbappéért jelentős összeget fizetett klubunk a piacon. A lisszaboni torna előtt ráadásul Edinson Cavaninak lejárt a szerződése, Thomas Meunier pedig eligazolt, így a Bayern kerete mélységében végképp erősebbé vált.

Fotó: Laurence Griffiths / UEFA / Anadolu Agency

A vereség óta azonban kettőt aludt, hazatért családjához. Miként értékel most?

A Bayern a negyed- és az elődöntőben összesen tizenegy gólt lőtt. Ehhez képest nemhogy kevés helyzeten tartottuk őket, de a mérkőzés folyamán az xG-statisztika (expected goals, avagy „várható gól mutató”, amely egy olyan mérkőzésstatisztika, amely a kapu előtti helyzeteknél nem a mennyiséget, hanem azok minőségét, a valós gólszerzési lehetőséget helyezi előtérbe – a szerk.) is a mi javunkra billent. 1,6 xG-vel zártuk mi a találkozót, a Bayern 1,0-val. Azaz sikerült az esélyeket megfordítani. Borzasztóan nehéz, rögös út vezet odáig, hogy egy-egy csapat BL-döntőbe jusson. Ha ott még az egyik legfontosabb statisztika is azt mutatja, esélyed adódott a győzelemre, akkor érthető, miért mondtam, hogy vihar dúl a lelkemben.

Manuel Neueren parádéin túl miért maradtak ki a helyzetek?

Összességében a ritmus hiányzott belőlünk. Meggyőződésem, hogy pont azért, mert 3-4 hónapig nem focizhattunk közösen. Kylian ráadásul megsérült, csoda volt, hogy felépült. A kupadöntőn a 33. percben le kellett cserélni, végül összesen két meccsel a lábában érkezett a BL-döntőbe és ne feledjük, hiába világbajnok, még mindig csak 21 éves. Neymar góljának köszönhetjük a francia kupát, kiválóan futballozott a Ligakupa-döntőben, majd a BL-ben az Atalanta és a Lipcse ellen is. Ő sem robot, az ötödik találkozójára a meccs-és edzéshiány nyomot hagyott benne is.

Összességében dicsőség vagy kudarc a második hely?

Büszkék lehettünk a csapatra, mert a körülményekből, a lehetőségeinkből a maximumot hoztuk ki. Nüanszokon múlott.

Mit jelent önnek, hogy a hetedik magyar edző lett, aki BEK-, vagy BL-fináléban a kispadon ült?

Azért is szerettem volna, ha sikerül elhódítanunk ezt a trófeát, mert nem elsősorban magamnak, de az ország labdarúgásának is sokat jelentett volna, ha képletesen a Szuperkupa-döntőre hazavihetem a BL-serleget. El sem tudom mondani, milyen büszke lettem volna. De a futball nem így működik. A Bayern a tizenegyedik döntőjét játszotta, mi az elsőt. Tuchel sem járt még ilyen magasságban, én sem. Érnünk kell, tapasztalatokat kell szereztünk.

Említette a már távozó Cavanit, Meuniert, de a BL-döntő után, hogy mást ne mondjak, a védelem tengelyéből a klubot nyolc éve szolgáló Thiago Silva is odébbáll. Hogyan lesz így nem kevésbé sikeres folytatás?

Izgatottan várjuk, a jövőre nézve mi a klub terve. Ha az, hogy újra esély legyen a BL-döntőre, akkor nincs mese, erősíteni kell.

Ehhez képest a spanyol AS keddi cikke a vesztes BL-döntő miatt már Thomas Tuchel elbocsájtását vizionálja.

Az elmúlt egy évben 92-szer hallottam ezt a hírt. Nem újdonság. Valamiről írni kell, ezért ezen a szinten hétköznapi téma az edzőváltás. De gondolom tudnék róla, ha ez lenne a klubnak a terve.

Fotó: Michael Regan / UEFA / Anadolu Agency

Ezek szerint nem tud?

Dehogy. Furcsállanám is akkor, amikor történelmi évet zártunk. Négy megnyert trófeával érkeztünk a BL-döntőre, ahol apróságokon csúsztunk el. Ha van csapat, amely ellen emelt fővel kaphatsz ki, az a Bayern München.

BL-döntő: azért a Bayern nyert, mert nem adott fel semmit önmagából
A Bayern úgy nyerte meg a BL-döntőt, hogy mindent megtartott erényeiből. Hansi Flick csapata szoros meccset játszott ugyan a PSG-vel, de a mágnestáblán és a meccs kulcsfontosságú momentumaiban is megőrizte felsőbbrendűséget sugárzó hidegvérét.

2021 nyaráig köti a szerződése Párizsba. Eközben már idén nyáron is hallani lehetett Bundesliga-csapatok érdeklődéséről. Foglalkoztatja, hogy asszisztens edzőből előrelép vezetőedzővé?

Korai most erről beszélni, mert ha a dolgok reális menetét nézzük, a PSG-nél pattog a labda. Ha a klub hosszabbítást ajánl, tárgyalunk. Ha nem, jövő nyárig dolgozunk Thomasszal. Azt is tudni kell, a futball már csak olyan, hogy bármi megtörténhet. Az elmúlt hetekben, hónapokban több megkeresés jutott el hozzám a Bundesligából. Egy-kettőt meg is írtak a lapok, egy-kettőt sikerült titokban tartani. Az viszont nem titok, kacérkodom a gondolattal, hogy a jövőben vezetőedzői szerepet vállalok. De, hogy mikor következhet ez be, az függ a párizsi jövőképtől, és attól, mikor, kitől, milyen ajánlat jön, milyen helyzetben talál engem.

Magyar labdarúgóedzők a BEK- vagy a BL-döntő kispadján:

1961, 1962, Guttmann Béla: az 1921-24 között négyszeres válogatott magyar labdarúgó a Benfica kispadján mindkét BEK-döntőjét megnyerte, a Barcelonát 3-2-re, majd a Real Madridot 5-3-ra verte a lisszaboni csapat.

1965, Schwartz Elek: a Temesrékason született, így játékoskarrierjét Romániában kezdő, majd Franciaországban befejező edző szintén a Benficát vitte be a döntőbe, ám ott csapata 1-0-ra elbukott az Internazionaléval szemben.

1971, Puskás Ferenc: a valaha élt leghíresebb magyar futballista a Panathinaikosszal óriási meglepetésre jutott el a döntőbe, ahol a kor holland sikercsapata, az Ajax ellen 2-0-ra alulmaradt.

1972, 1973, Kovács István: Az amszterdami alakulat 1971-ben Rinus Michelsszel lett BEK-győztes, a következő két trófeáját viszont a temesvári születésű magyar trénerrel nyerte meg.

1982, Csernai Pál: Az 1956-os forradalom után a Német Szövetségi Köztársaságba emigrált, korábbi kétszeres válogatott edzőként a Bayern Münchent vezette BEK-döntőbe, ahol csapatával 1-0-ra kikapott az Aston Villától.

1986, Jenei Imre: A szintén székelyföldön, Bélegregyben született, 12-szeres román válogatott labdarúgó edzőként a Ceaușescu-diktatúra kirakatcsapatát, a Steaua Bucurestit vitte óriási meglepetésre döntőbe, ahol büntetőkkel verte a Barcelonát.

Kiemelt kép: Jean Catuffe/Getty Images

Olvasói sztorik