Az EL-döntővel jött el az igazság pillanata a Realnál nevetségessé tett edzőnek

Nevetséges módon vágta el magát a spanyol válogatottnál, a Real Madrid szurkolói pedig aligha emlékeznek szívesen arra az időszakra, mikor Julen Lopetegui vezette a csapatot. Ám tavaly júniusban új esélyt kapott a tréner: szerződtette őt az EL-specialista Sevilla, amellyel el is jutott a sorozat döntőjéig, ahol az Internazionale lesz az ellenfél (péntek, 21 óra).

2018 októberében menesztette Julen Lopeteguit a Real Madrid, miután boldog-boldogtalan megnehezítette a csapat dolgát a bajnokságban és az európai porondon is, az El Clásicón pedig olyan pofont kapott, amit edzők nem igazán szoktak túlélni arrafelé a kispadon (5-1-re gázolt át rajtuk a Messi nélkül rohamozó Barcelona). Nem volt kérdés, hogy nagy volt a kabát a spanyol edzőre, akit ráadásul a világbajnokság előtt rúgtak ki a spanyol válogatottól, amiért sutyiban elfogadta a madridi ajánlatot.

Még senki nem égett akkorát, mint a Realtól kirúgott Lopetegui
Pár hónap alatt kirúgták a spanyol válogatott, majd a Real Madrid éléről. Az elveszített El Clásico csak a folyamat végét jelentette.

Ez az égés – a válogatottal történt blama után – borzasztó mélyre repítette Lopeteguit. A csapat élén mutatott produkcióját azzal indokolta menesztése után, hogy nem kapott elég időt arra, hogy minden kockát a helyére tegyen.

Egy rossz szót nem mondhatok a Real Madridra. Egy ilyen csapatot vezetni csodálatos tapasztalat minden edzőnek. Reméltem, hogy ennél több időm lesz, de a jövőbe kell néznem mostantól

fogalmazott akkor az AS-nak. Állítólag a Guardiola-féle taktikát akarta meghonosítani a Bernabéuban, amit finoman szólva sem díjaztak egyes játékosok. Lopetegui napjai amúgy is meg voltak számlálva Madridban, miután Florentino Pérez lényegében egymaga megoldotta Cristiano Ronaldo távozását, ezzel lépéshátrányba helyezve a klubot már a bajnokság elindulása előtt. Mindent elmond a madridi szezonról, hogy az utódjául kinevezett Santiago Solarit is menesztették, a helyére tért vissza Zinédine Zidane.

Tavaly júniusban a Sevilla úgy érezte, Lopetegui lesz a megfelelő szakember, aki átveszi a távozó Joaquín Caparrós helyét. Tény, hogy a spanyol szakember irányította a Madridot, de klubszinten viszonylag kevés tapasztalata volt az elmúlt években: sokkal inkább a korosztályos spanyol válogatottakban tette le a névjegyét, de ott látványosan. Nem indult ugyanakkor könnyen a sevillai kaland, mert azonnal problémákat kellett szembesülnie: Wissam BenYedder, a csapat gólgyárosa távozott a Monacóhoz, míg Luis Muriel az Atalanta meghatározó embere lett a szezonban. Pablo Sarabia szintúgy a Ligue 1-be ment, BL-döntőzik a PSG-vel.

Lopetegui viszont olyan csapatot épített ezek után, ami Európa második vonalán átgázolt, meg nem állva az Európa Liga döntőjéig. 

A védelemért fél Európa ölni tudna

34 – ennyi gólt kapott idén a Sevilla a spanyol bajnokságban, ez a szám pedig a harmadik legjobb mutató volt a ligában az Atlético és a Real Madrid mögött. Ez a teljes védelmet nézve leginkább az újdonsült igazolásnak, a 21 éves Jules Koundének köszönhető, akit a Bordeaux-ból hozott el Lopetegui és a sportigazgató, a Sevillában rengeteg bravúros igazolást levezénylő Monchi. Koundé már Zidane figyelmét is felkeltette a szezonban, az edző Sergio Ramos helyére szánná a fiatal franciát, természetesen Raphaël Varane párjának. Ám egyelőre Sevillában bizonyítja minden héten, hogy bőven megérte őt klubrekord összegért szerződtetni, már ami a védőkre szánt pénzt illeti a piros-fehéreknél. Az Európa Liga elődöntőjében Lopetegui csapata megverte a Manchester Unitedet, Koundé számai pedig igazolták, hogy komoly potenciál rejlik benne.

61 passzának 87 százaléka volt pontos, két szereléssel, egy blokkolt lövéssel és három tisztázással magasan a védelem oszlopa volt. Ezen mutatók összehozásában persze segítette őt a remek középpályás sor Éver Banegával az élen, akik kiváló helyezkedésükkel elősegítették, hogy a védők minél gyorsabban és egyszerűbben juttathassák át a labdát a manchesteri középpályán.

Youssef En-Nesyri és Koundé. Fotó: WOLFGANG RATTAY / POOL / AFP

Fontos beszélni még Diego Carlosról, a védelem másik betonfaláról, akire újabban a Manchester City ácsingózik, de Frank Lampard is brit földre csábítaná a Nantes-tól 15 millió euróért szerződtetett brazilt. Ahogy Koundére, úgy Carlosra is igaz, hogy kitűnően bánik a labdával, aminek hiánya manapság bizonyosan nem tesz topvédővé senkit Európában. Az ő statisztikái több szempontból is kiválóak.

Ellenben az nagy hiányossága, hogy gyakorta elszórja a labdákat felívelésekkel. A Sevilla egyik izgalmas játékeleme, hogy a belső védők íveléssel próbálják megjátszani a szélsőket és a csatárokat a támadóharmadban, de Carlos passzpontossága ez ellenfél térfelén nem túl acélos (67% – ahogy a Goal.com is írja, ez 20 százalékkal elmarad Piqué, Lenglet és Ramos pontossága mögött). Ezért is lenne szerencsés olyan védőt találni mellé, aki képes ügyesebben, megfontoltabban irányítani a támadásépítést (amilyen Van Dijk, Upamecano vagy épp Thiago Silva). Épp ez lehet az egyik oka annak, hogy a Sevilla a meccsek folyamán öt védőre szokott átváltani, miután a brazil Fernando rendre behúzódik Koundé és Carlos elé, így biztosítva a megfelelő biztonságot és a szárnyvédők zavartalan előremozgását az ellenfél térfelére.

Így örült az EL-döntőbe jutásnak Diego Carlos. Fotó: Martin Meissner / POOL / AFP

Ha már szélsővédők: jobb oldalt a szélsőből lett védő Jesús Navas futkározik, balon pedig a Real Madrid kölcsönjátékosa, Sergio Reguilón. Mindketten kiválóan értik a feladatukat, gyorsak, fegyelmezettek, és nem utolsó sorban jól tudnak centerezni – Reguilón pluszban nem is kapkodós fajta, jól méri fel, mi zajlik a pálya egyes részein, épp ezt láthatjuk lentebb, amikor Susónak bepasszolt, utat találva a United kapujába. Nagyon hasonló szituból született a spanyolok második találata is, nagy fegyverténye ez a játék Lopetegui csapatának.

Navas és Reguilón mindketten olyan pozícióban fociznak, ahol az erősebbik lábukra hagyatkozhatnak teljes mértékben: Navas jobbal, Reguilón ballal passzolgatja be a labdákat, ám a taktikai elgondolásnak van még egy szintje, ugyanis előttük Ocampos és Suso focizgat, akik viszont befelé húzzák a labdákat folyamatosan. Ocampos balról a jobb lábával, míg Suso jobbról a bal lábával cselez, ez pedig kellő mennyiségű variációs lehetőséget teremt az összjátékra is.

Ha nincs Banega, nincs semmi

Minden akkor működik pontosan a sevillai fociban, ha Banegát nem tudja kikapcsolni az ellenfél a játékból.

Ha ő akar focizni és még lehetősége is van erre, a Sevilla előbb vagy utóbb eléri a célját. Kimagasló számokat produkált az EL-elődöntőben, ugyanis Pogba, Fred vagy épp Bruno Fernandes nem tudtak mit kezdeni az argentin passzpontosságával, kullancsjátékával. Ahogy a WhoScored rámutat, Banegának 110 labdaérintése volt aznap este, 93,8%-os passzpontossággal, amit nemhogy felülmúlni, megközelíteni sem tudott senki a pályán. Lopetegui jól tudja, hogy Banega fantasztikus hosszú labdákat tud adni, erre rendesen rá is játszottak az idény során, de főleg az Európa Ligában. Csak a United ellen 14 ilyen indítása volt a középpályásnak, egyedül a kapus Yassine Bounou előzte meg a kirúgásai miatt.

Az elődöntőbe jutáshoz a Wolverhamptonon keresztül vezetett a Sevilla útja, ott is tanárként futballozott az argentin játékmester: 140 labdaérintése akadt, folyamatosan szerezte vissza a labdákat, hogy előre pakolhassa a társaknak (Ocampos gólja pont így született). Ahogy a Wolves, úgy a United elleni meccs előtt is világos volt: Banegát kell kiszedni a játékból ahhoz, hogy ne legyenek problémáik az angol csapatoknak. Ezt sem Espírito Santo, sem Solskjaer nem lépte meg. Kérdés, a döntőben mennyire utazik majd erre a megoldásra Antonio Conte és az Internazionale.

Forrás: sofascore.com

Érdekesség, hogy Banega már januárban aláírt egy szerződést a szaúdi Al Shabab FC-vel, így a szezon végén biztosan távozik a Sevillától – borzalmasan nehéz lesz pótolnia őt Lopeteguinek, de az argentinnak megvan az esélye arra, hogy pályafutása során harmadszor is hazavigye az EL-trófeát.

Mit érne egy győzelem a döntőben?

Lopeteguinek nyilván elégtételt a válogatottbeli és madridi hercehurca után. Nem kérdés, hogy jó csapatot rakott össze Sevillában, miután a negyedik, BL-t érő helyre vitte be a csapatot kevés gólt kapva, megszorongatva olykor a nagyobb ellenfeleket. Az Európa Liga pedig kiváló játszótér ennek a csapatnak, amely már ötször nyerte meg a másodikszámú európai sorozatot az elmúlt másfél évtizedben. Az ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a keret így, ilyen formában jövőre már egészen biztosan nem lesz látható.

Conte híresen precíz felkészültségével nem lesz kis falat Lopeteguinek, ráadásul az olaszoknál Lukaku, Barella és Eriksen is jó formát mutatnak, nem beszélve Lautaro Martínezről. Nincs kérdés ettől függetlenül Sevillában: Lopeteguinek ez a sorozat már küldetéssé vált az elmúlt hónapokban, megnyerésével ugyanis visszaküzdhetné magát arra a szintre, ahol a madridi kinevezése előtt volt. A spanyol nem felsőpolcos edző, de nagyon tisztességesen rendbe rakta azt a Sevillát, ahol a szezon elején a legtöbb kulcsember menekülni kezdett a süllyedő hajóról. Onnan idáig eljutni a mentális erősségükre vall, mesélte a minap a szakember.

A lelátók üresnek tűnnek, de bizonyos értelemben mégsem azok. Érezzük szurkolóink lelkét, bátorítását, a családunk jelenlétét. Ez visz minket előre. El akarom mondani a szurkolóinknak, hogy magunkkal visszük őket, a játékkal, rajongással kapcsolatos érzéseiket a döntőre. Még akkor is, ha több ezer kilométerre lesznek tőlünk.

Julen Lopetegui feltámadása tehát nem a döntő megnyerése lenne, az újjászületés már jóval régebben megtörtént – a szezon közben.

Maga a döntő szimplán csak igazolása ennek.

Az Inter nem lesz könnyű ellenfél. Fotó: MARIUS BECKER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Az újrakezdés óta legyőzhetetlen a Sevilla
Banega klasszisa kellett az újabb sikerhez.

Kiemelt kép: Ina Fassbender / POOL / AFP