Élő Nemzetközi foci

Két Gnabry-villanás döntött, BL-fináléban a Bayern

Mire lesz képes a szezon meglepetéscsapata a sorozat abszolút esélyese ellen? – ez volt a szerda este kérdése, és bizony 17 percig úgy tűnt, a Lyon okozhat elég problémát a szezon minden BL-meccsét megnyerő bajoroknak.

Ugyan a várakozásoknak megfelelően a Bayern irányította a játékot, de a lyoni kontrák életveszélyesnek bizonyultak. A 4. percben Depay lépett ki egyedül, de a kaput sem találta el, a 17. percben a kameruni Ekambi már jobban összpontosított, de ő is csak a bal kapufáig jutott.

Ahogy lenni szokott, az ellencsapás már kíméletlen volt, Gnabry jobbról középre cselezte magát, majd a 16-os vonaláról hatalmas gólt lőtt (0-1).

A 33. percben ismét Gnabry villant, igaz, ehhez az is kellett, hogy Lewandowski kihagyja a ziccert, ő pedig jókor legyen jó helyen (0-2).

Ez a kétgólos előny le is lombozta a Lyont, az addig jól kontrázó csapat lelkesedését és lendületét vesztette. Hogy aztán a szünetben kicsit összekapja magát, és a második játékrész elején ismét helyzeteket dolgozzon ki, de a harmadik ziccert Ekambi ismét elrontotta (pontosabban Neuer védett bravúrral).

A második félidő végén Coutinho szerzett egy gólt, azt les miatt érvénytelenítette a játékvezető, a slusszpoént azonban a 88. percben Lewandowski fejes gólja jelentette.

A végeredmény így 3-0 lett, vasárnap a Bayern München a PSG ellen (1974, 1975, 1976, 2001 és 2013 után) megszerezheti hatodik BL-trófeáját.

Bajnokok Ligája, elődöntő

Olympique Lyon (francia)-Bayern München (német) 0-3 (0-2)
Lisszabon 21.00
v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Lyon: Lopes – Dubois (Tete, 67.), Denayer, Marcelo, Marcal (Cherki, 73.), Cornet – Caqueret, Bruno Guimaraes (Mendes, a szünetben), Aouar – Toko Ekambi, Depay (Moussa Dembele, 58.)
Bayern München: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Süle, a szünetben), Alaba, A. Davies – Goretzka (Pavard, 82.), Thiago (Tolisso, 82.) – Gnabry (Coutinho, 75.), T. Müller, Perisic (Coman, 63.) – Lewandowski
gól: Gnabry (18., 33.), Lewandowski (88.)

Kiemelt fotó: Miguel A. Lopes / POOL / AFP

Mit hagyott ki a Lyon!

Négy percet kellett várni az első helyzetre, Depay kapott óriási labdát, a két középső védőt könnyedén lefutott, de nem célzott jól, és a kifutó Neuer mellett az oldalhálóba bombázott.

Elkezdődött

Nézzük, mire képes egymással a két csapat.

Nincsenek változások

Mindkét csapat ugyanabban az összeállításban lép pályára, mint a negyeddöntőben.

Olympique Lyon: Lopes – Denayer, Marcelo, Marcal – Dubois, Caqueret, Bruno Guimaraes, Aouar, Cornet – Toko Ekambi, Depay
Bayern München: Neuer – Kimmich, Boateng, Alaba, Davies – Goretzka, Thiago Alcantara – Perisic, T. Müller, Gnabry – Lewandowski

Egymás ellen

A két csapat eddig nyolc alkalommal találkozott egymással az európai kupaporondon, a németek négyszer győztek, kétszer döntetlent játszottak és kétszer kikaptak. A felek legutóbb szintén BL-elődöntőben futottak össze, a 2009-2010-es, még oda-visszavágós párharcból a bajorok kerültek ki győztesen 4-0-s összesítéssel.

A Bayernnek ez lesz a 12. fellépése a BL elődöntőjében, ezzel beéri az örökrangsor második helyén a Barcelonát, így már csak a Real Madrid előzi meg, amely 13 alkalommal volt érintett a legjobb négy között. A müncheniek a 2012/13-as sikerüket követően először kerülhetnek be a fináléba, azóta négy elődöntőt buktak el.

Flick és Garcia

Hans-Dieter Flick, a Bayern München edzője azt mondta a mérkőzés előtt, hogy szeretné, ha játékosai elfelejtenék a Barcelona elleni gálát, mert csak tiszta fejjel lehet pályára lépni.

„A Bayernnek nincs sok gyenge pontja, de egyetlen csapat sem tökéletes” – mondta kollégája, Rudi Garcia.

Idén a BL-ben

A Lyon a csoportmeccsek során legyőzte egyszer a másik BL-elődöntős RB Leipziget, az egyenes kiesés során kiverte az olasz bajnok Juventust és az angol ezüstérmes Manchester Cityt.

A Bayern München szédületes formáját mutatja, hogy a szezon összes BL-meccsét megnyerte, az egyenes kieséses szakaszban a Chelsea-t 7-1-es összesítéssel búcsúztatta, míg a Barcelonát egy meccsen 8-2-re ütötte ki.

Olvasói sztorik