Nemzetközi foci

Felbecsülhetetlen kincsre lelt a Manchester United hullámvasutazás közben

Mason Greenwood fejlődése megállíthatatlannak tűnik: neki tényleg mindegy, hogy jobbal vagy ballal, ha kapu közelébe ér, valamelyik lábával megereszt egy lövést, abból pedig mostanság gól lesz. A tizennyolc éves angol támadó évek óta a manchesteriek akadémiájáról figyelte a nagyokat, története pedig arra nézve is jó intő jel, miért kell megbecsülni a komoly tehetségnek tűnő angol ifistákat.

Amikor elvállaltam, hogy a United edzője leszek, az ifistáink épp aznap verték el a Chelsea akadémiáját 5-1-re. Ha jól emlékszem, Mason Greenwood háromszor volt eredményes. Később videón is visszanéztem a meccset: már akkor tudtam, hogy ez a srác góllövésre született ilyen labdakezeléssel

– emlékezett vissza Ole Gunnar Solskjaer egy Aston Villa felett aratott győzelem után, amelynek alkalmával gólt szerzett a manchesteriek fiatal támadója, így a meccs legjobbjának járó címet is bezsebelhette. Greenwood sorra dönti a rekordokat: kilenc PL-gólnál jár, ez eddig három tizenkilenc év alatti játékosnak sikerült az angol bajnokságban: Michael Owennek, Wayne Rooney-nak és Robbie Fowlernek.

Bruno Fernandesnél nagyobb mentőövet nem dobhattak volna Solskjaernak
Megnéztük, van-e olyan forgatókönyv a MU-nál, melyben a norvég edző a kispadon maradhat.

16 góllal debütált – egyetlen meccsen

Greenwood brentfordi születése révén hamar csatlakozni szeretett volna az Idle Juniors csapatához, hogy a hatévesekkel együtt focizhasson, ám mivel még csak ötéves volt, a pálya széléről, labdát szorongatva nézhette a nagyobbakat. A Manchester United megfigyelői gyakran jártak a csapat meccseire, hátha felfedeznek egy tehetséget: egy alkalommal ki is néztek maguknak egy tehetségesnek tűnő hatévest, de észrevették a kis Greenwoodot is a pálya mellett, aki magában rugdosta a labdát a már említet korhatárral kapcsolatos szabályok miatt. Azt nem lehet tudni, mennyire lopta el a show-t az eredeti kiszemelt elől (aki pályára is lépett), de Mark Senior – aki a United utánpótlás-nevelésében dolgozott – úgy érezte, ezt a srácot látni kell élesben is, amint betölti a hatot, mesélte a Goal.comnak.

Mikor hatéves lett, igyekeztünk szerezni egy megfigyelőt, aki leutazik Brentfordba megnézni, mit is tud ez a fiú. A csapat, amiben játszott, emlékeim szerint még meccset sem nyert soha, de szerintem gólt se lőttek. Mason úgy debütált, hogy 16-1-re nyertek, mind a tizenhat gólt ő szerezte. Egyből a helyi lapok címlapjára került. Emlékszem, azonnal hívtuk a United fejlesztési központjába: én kicsit korábban érkeztem meg aznap reggel, de már láttam, hogy ott rugdossa a labdát a parkolóban. Kérdeztem tőle, hogy »Te vagy az a srác, aki tegnap 16 gólt rúgott? Ahogy láttam, elég könnyen ment!«, mire ő azt válaszolta: »Ha én nem vagyok, kikapunk egy-nullára!«.

Ezután a huddersfieldi központban kezdte meg a tréningeket, majd Halifaxba került át. Középpályásként kezdte, ám hamarosan egy sorral feljebb tolták csatár pozícióba. Kölyökként találkozott először Solsjkaerral is, aki akkoriban még a United utánpótlásrészlegénél dolgozott. A norvég emlékszik az első találkozójukra, mert a fia is ugyanott focizott. Még egy fotót is kért a kis Greenwoodtól, miután voltak sejtései azt illetően, hogy egyszer még a nagycsapat tagja lesz. A ranglétrán jól haladt felfelé, 16 évesen már a manchesteriek U18-as csapatában találta magát.

Huszonegy meccsen tizenhét gólt lőtt, amivel az ifibajnokság északi régiójának gólkirálya lett. 2019-re már megjárta az U18-as, U19-es és U23-as csapatot is, 28 találkozón 29-szer talált be (tizenkét assziszt mellett), ezekből 14 gólt jobbal, 14 pedig pedig bal lábbal hozott össze egy fejes találat mellett.

Hamar el is dőlt, hogy nincs erősebb vagy gyengébb lába.

Már a United ifijei között 2017-ben. Fotó: Charles McQuillan/Getty Images

2018-ban már a szenior játékosokkal együtt utazott a csapat amerikai túrájára, hivatalos debütálására 2019 márciusáig kellett várni, ám az emlékezetesre sikerült: a csapat 3-1-re legyőzte a Paris Saint-Germaint egy Bajnokok Ligája-meccsen. Az év végén Jimmy Murphy-díjat vehetett át, amit a manchesterieknél minden évben a legjobb ifijátékos kap meg. Már akkor arról beszéltek klubon belül, hogy Marcus Rashfordnál is komolyabb játékosa lehet majd a csapatnak a jövőben. Ezen felül kapott egy profi szerződést a felnőtteknél, majd egy évre rá már új, négyéves kontraktust szignózhatott Solskjaer jóvoltából. Greenwood ekkor beszélt arról, hogy tulajdonképpen bal lábas, de a büntetőket mégis jobbal rúgja:

A balt preferáltam eredetileg, de mikor tizenhárom voltam, kihagytam a büntetőt ballal egy City elleni derbin. Azóta jobbal rúgom.

A Tifo Football YouTube-csatornáján készítettek is egy elemzést arról, miért nehezebb a kétlábas támadók ellen védekezni, elvégre a támadó harmadban mindkét irányba ugyanolyan jól tudnak cselezni, plusz a hátrafelé védekezésben egyébként sem jó minden csapat.

Ezt Alexis Sánchez nem teszi ki az ablakba

Tavalyi debütálása ellenére Greenwood az idei szezonban vált a Manchester United felnőtt csapatának meghatározó alakjává, huszonkilenc bajnoki meccsen már kilenc gólig jutott, megtáltosodását pedig a koronavírus-járvány utáni visszatérésre időzítette: elég volt neki hét bajnoki ahhoz, hogy négyszer is eredményes legyen. Az egész szezonban összesen két kihagyott ziccere volt.

Forrás: sofascore.com

A Brighton-Bournemouth-Aston Villa trió ellen négyszer talált be, ezzel

kilenc nap alatt több gólt szerzett, mint Alexis Sánchez a két teljes PL-szezonjában, míg a Unitednél focizott.

A kellemetlen statisztikai mutatókat tovább is lehet csavarni, mert mióta debütált a nagyok között, Greenwood 16 gólig jutott, ez több, mint amit Radamel Falcao, Ángel Di María és a már említett Alexis Sánchez összesen fel tudtak mutatni vörös mezben. Bár hozzátartozik az igazsághoz, Falcao kölcsönben focizott kevés játéklehetőséggel, Di María sosem szeretett Manchesterben játszani, a chilein pedig valamilyen átok ülhet az Arsenaltól való távozása óta – de azért már londoni évei végén is veszíteni kezdett robbanékonyságából, amire saját játékát mindig is építette.

Most az Interben focizik, de sokra nem vitte Manchesterben a chilei támadó. Fotó: Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A WhoScored újságírója, Josh Wright rámutatott, idei összes bajnoki meccsével (beleértve a csereként pályára lépéseket is) Greenwood a negyedik legjobb teljesítményre értékelt játékos 7,85 ponttal. Ráadásul a United támadójának mindössze három tiszta gólhelyzete volt az egész szezonban, de így is tizenhat gólt hozott össze. Ebben jelentős szerepe volt a leigazolása óta 7 gólnál és hat gólpassznál járó Bruno Fernandesnek, aki kreativitásával és lendületével teljes egészében újradefiniálta a manchesteriek támadásról alkotott képét.

Gólzsákok

Marcus Rashford, Anthony Martial és Greenwood már 41 gólnál járnak az idei bajnoki szezonban, őket csak Mo SalahSadio ManéRoberto Firmino trió előzi 42-vel, plusz egy bajnoki címmel.

Jürgen Klopp-pal ellentétben Solskjaer egyelőre hisz a 4-2-3-1-es formációban, ebben főleg Rashford, Fernandes és Martial keresik egymás társaságát a tizenhatos környékén (felépülése után Pogba is), Greenwood pedig a jobbszárny lefedéséért felel a támadásokban egyre inkább magára találó Aaron WanBissakával – nem kevés pozícióváltással.

Utóbbi a teljes támadószekcióra igaz: nincsenek kötött pozíciók, ehelyett folyamatos vándorlás van a gyors játékosokkal, amit többé-kevésbé mindenki jól abszolvál: Rashford talán bal szélen érzi magát a legjobban, nagy lendülettel lefedve a szélt, a középen fickándozó Martialnak rendszerint tökéletesen készít elő. Greenwood azonban sokkal univerzálisabb alakja a manchesteri támadóknak, kétlábassága és gólérzékenysége révén mindkét szélen erős játékra képes, közelről és távolról is pontosan céloz.

Higanymozgása egyelőre kiszámíthatatlanná teszi, de hiányossági is bőven akadnak, hiszen a tapasztaltabb középső védők a járvány előtt megették reggelire. Azóta Greenwoodra rápakoltak egy csomó izmot, de a Chelsea elleni, 3-1-re elveszített FA Kupa-elődöntőben a londoni védők is levették a pályáról (ehhez hozzátartozik, hogy a United nem volt éles a rangadón, a fiatal támadó pedig az előző meccset duzzadt bokával focizta végig). A Robin van Persie-hez hasonlítgatott Greenwood bizonyára jó darabig marad még szélen, és habár született kilencesnek tűnik, a Martial-Odion Ighalo duó egyelőre elegendő a kapu közvetlen közelében.

Kevés izgalmasabb támadótrió van jelenleg Európában. Fotó: Paul Ellis / AFP

Jadon Sancho bezavarhat Greenwood fejlődésébe?

Kétségtelenül a nyári-őszi átigazolási időszak egyik legizgalmasabb kérdése lesz, hogy Jadon Sancho marad-e Dortmundban, ha pedig nem, merre viszi az útja. Klubon belüli források szerint a United vezetősége nem nagyon tervezi kifizetni a Borussia által kért 120 millió fontos vételárat az egykori City-nevelésért, ezért a következő szezonban még inkább állandósulhat a jelenleg nagyon gördülékeny – ám kétségtelenül nem elég mély – manchesteri támadóalakzat.

Ha mindenki őt akarja, akkor Guardiolának miért nem kellett?
Jadon Sancho csak nemrég töltötte be húszat, de máris tárt karokkal fogadná a Barcelona és a Manchester United is. Bárki is igazolja le, elég komoly összeget kell majd érte kifizetnie.

Sancho nemrég elmondta azt a sablonszöveget, amit általában megejtenek a távozóban lévő játékosok, miszerint nem tudja, mit hoz a jövő, semmit nem lehet kizárni. Solskjaer viszont benne látja a brit támadókra alapozott csapatának következő darabját, ugyanis a jelenleg még a Dortmundot erősítő Sancho elképzelései szerint jól passzolna Rashford és Greenwood mellé valamelyik szélre. Teljesen érthető, hogy a manchesteri csapat szurkolói valamennyire féltik is Greenwoodot a transzfer miatt, erről a brit sportsajtó is polemizált már júliusban.

Sancho idén a legtöbbször jobbszélsőt játszott, de a dortmundi vezetőedző, Lucien Favre a bal szélen és a támadó középpályás pozícióban is számított rá.

Forrás: sofascore.com

Függetlenül attól, hogy Greenwood pozíciójára érkezne-e Sancho, egy hosszú szezonban, többfrontos harcban szükség van merítési lehetőségre, Solskjaer igazolásai pedig többnyire jól sültek el eddig, így a bizalom is meglehet az átigazolási politikájának irányába. Ráadásul a Unitednél nagyon is tisztában vannak azzal, hogy nem szabad elherdálni Greenwood tehetségét, ezzel kapcsolatban Paul Pogba is megszólalt:

Mind tudjuk, milyen tehetséges játékos ő, de láttunk már itt tehetségeket, akik így kezdtek, végül más csapatban találták magukat. Nem akarjuk ezt. Meg akarjuk őt védeni

– fogalmazott a francia középpályás kicsit talán saját karrierívét is beleszőve mondandójába: ő is ígéretesen kezdte manchesteri karrierjét ifistaként, végül ingyen távozott a Juventushoz, ahonnan aztán klubrekordot jelentő összegért visszavásárolta őt az akkor frissen kinevezett José Mourinho.

A The Times hasonlókról írt nemrég, miután cikkükben azt állították, hogy mikor Greenwood aláírta négyéves kontraktusát a csapattal,

az apja azt kérte a manchesteri vezetőségtől, hogy óvják meg fiát a külső behatásoktól, hogy csak a focira kelljen koncentrálnia. Emiatt sem a SkySports, sem a BBC, sem pedig a BT Sport sem készíthet vele interjút előzetes engedély nélkül.

Az Opta pedig rámutat, Greenwood mindössze egyetlen gólra van attól, hogy elérje a tizenhét gólt tinédzserként a klubnál, erre korábban csak George Best, Brian Kidd és Wayne Rooney volt képes. Ha pedig lehet hinni a Daily Mail sportújságírójának, Ian Ladymannek, akkor Sir Alex Ferguson évekkel ezelőtt már beszélt Greenwoodról az Angol Labdarúgó Szövetség egyik vacsoráján, ahol csak annyit mondott róla:

Fiúk, azt hiszem, találtunk egy tehetséget!

Nemrég arról is írtunk, mivel járhat az, ha az akadémiákon éveket lehúzó játékosok végül nem kapnak esélyt a felnőtteknél:

A csúcsfutball legnagyobb problémája, amiről soha senki sem beszél
Mindenki szeret arról ábrándozni, hogy focista lesz. Mi történik azokkal, akiknek egy évtizeden át azt mondják, hogy eljön majd az ő idejük is, ám egyik napról a másikra csapat, motiváció és pénz nélkül kell a tükör elé állniuk?

Kiemelt kép: Shaun Botterill/Getty Images

Olvasói sztorik