Nemzetközi foci

Ha mindenki őt akarja, akkor Guardiolának miért nem kellett?

Igazi szupersztár-matéria Jadon Sancho: nemrég lett húszéves, de a Borussia Dortmund szurkolói már most megőrülnek minden mozdulatától. Az európai sportsajtó közben Kylian Mbappéhoz hasonlítgatja mind tehetségben, mind pedig árban, merthogy akkorát focizott a félbeszakított szezonban, hogy százmilliónál is többet fizetnének érte a topklubok, és német klubja el is engedné, ha valaki mélyen a zsebbe nyúl. De mi benne olyan különleges?

Még mindig szeretettel gondolok Pepre, imádok mindenkit a Citynél, mert szerződtettek a Watfordból, hogy segítsenek a fejlődésben. Miattuk vagyok az, aki, és nekik köszönhetem, hogy ma a Dortmundban lehetek

mesélte Jadon Sancho közel egy évvel ezelőtt, mikor arról faggatták, hogyan emlékszik vissza a Manchester Cityben eltöltött éveire. Mert bizony ott is játszott, sőt Pep Guardiola igen szép jövőt jósolt neki a felnőttek között. Ugyanakkor nem bíztak annyira az angol szélsőben, hogy huzamosabb időre mélyvízbe dobják. Könnyen megeshet, hogy a City legnagyobb riválisa rövidesen megmutatja, hogy hiba volt fillérekért elengedni anno Sanchót.

Guardiola keze van ebben is

Sancho a Watford akadémiáján kezdte a focit még valamikor hétéves korában. Szülei a Karib-térségből származnak, de a támadó már fiatalon eldöntötte, hogy nem a Trinidad és Tobagó-i válogatottban kíván majd focizni, hanem az angolban. Őrült gyorsasággal fejlődött, tizenévesen elköltözött a nagynénjéhez, hogy ne kelljen sokat utaznia az edzésekre, csak a céljai érdekelték.

Louis Lancaster, a Watford utánpótláscsapatának edzője azt mondta róla, hogy Sancho nem volt magas srác, ráadásul még vékonyka is volt, de tudásban éveket vert a csapattársaira:

Ha valaki topjátékos lesz, annak egészen biztosan ki kell tűnnie a kortársai közül. Egyszer összeraktuk a tizenhárom éveseket a tizenhat évesekkel egy meccs erejéig. Mérföldekkel ő volt a legjobb a pályán, hiába voltak nála évekkel idősebb srácok.

Ahogy az edző mesélte, tiniként is csodálatos képességei voltak Sanchónak, de mentálisan nem mindig volt a topon, épp ezért rengeteget dolgozott vele pluszban. Lancaster elmondása szerint ő az a fajta játékos, akit ha szembedicsérnek öt percen keresztül, ám a mondandó végére odatesznek egy „de” kötőszót, Sancho csak azon fog kattogni. Ezt használták fel a fejlődése érdekében: „Mindig mondtam neki, hogy brilliáns vagy, lenyűgöző, de lenne valami, amitől jobb lehetsz… és a következő héten már megtanulta” – emlékezett vissza a tréner.

Sanchót nem elégítették ki a győzelmek, folyamatosan kihívásokat keresett ifikorában, emellett szórakoztatni akarta a többieket: cseleket tanult, Ronaldinhóvá szeretett volna válni a pályán, aki a hátán viszi a csapatot, de épp olyan sokat ad a közönségnek is. Ebből adódtak is bajai, mert folyamatosan a brazilról nézett YouTube-videókat, még az edzéseken is, amit az edzők nem díjaztak a legtöbb esetben.

Lancasternek azonban mindig is határozott elképzelései voltak Sancho képességeit illetően:

Ha nem tudott kitűnni a győzelem során, nem tetszett neki a dolog. Épp ezért lesz aranylabdás egy napon.

Tizennégy éves volt, mikor a Watford U18-as csapatában kezdték el játszatni, emiatt is figyelte a Manchester City már évekkel korábban a szélsőt, mikor pedig tizenöt lett, 66 ezer fontot kicsengettek érte, hogy inkább náluk fejlődjön tovább a hatalmas ígéret (ez később ötszázezerig felkúszott).

Egy időben olvasni lehetett arról, hogy a manchesteri csapat szabálytalanul szerezte meg Sanchót (állítólag telebeszélték a játékos fejét mindennel), de Lancaster szerint ez nem így történt, mert

Sanchónak határozott elképzelései voltak a fejlődéséről, ehhez pedig a City jelentette a következő lépést. 

2016-ban egy ifjúsági BL-meccsen. Fotó: Kieran Galvin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Új klubjában folytatta a menetelést: csapattársai és edzői az edzések alapján mindig azt figyelték, vajon az ott mutatott trükkjeit miként tudja beépíteni majd a meccseken. Az alább látható videointerjúban már arról beszélt a City hivatalos csatornájának, hogy akkor kezdett igazán magabiztossá válni, mikor tiniként tudomást szerzett a City érdeklődéséről. Szerinte a legjobb képessége, hogy egy az egyben bárkit meg tud verni, viszont a bal lába nem elég jó egyelőre. Ekkor még óriási vigyorral beszélt Pep Guardioláról is, aki természetesen látta Sancho adottságait, a klubvezetőkkel együtt heti 30 ezer fontos szerződést dugtak az orra alá, plusz a nyári túra bő keretébe is beválasztották. Ám a játékost nem a pénz érdekelte: ő lehetőséget szeretett volna a nagyok között, ugyanis száz százalékig biztos volt abban, hogy készen áll a kihívásra.

Ezt a City nem adta meg neki, Guardiola azt mondta, ha olyan játékosai vannak, mint Agüero, nem mondhatja azt a szerződés aláírása után Sanchónak, hogy minden meccsen játszani fog, mert ez hazugság.

Még maga Khaldoon al Mubarak is közbelépett, győzködve Sanchót, hogy írja alá szerződést, megkapja majd a lehetőséget, ebben nem lesz akadály az sem, hogy a katalán edző tízmillió fontokat fog elkölteni a nyári transzferablakban. Mint az elnök mondta, mindenkinek megvan a saját útja a felnőttek közé, muszáj egyensúlyt tartani ebben, ezek a fiatal fiúk így kerülnek a nagyok közé. Visszatekintve az elképzelés inkább romantikus, mint helytálló, elég megnézni a topcsapatok működését, ahol sorra dobálják be a 17-18-19 éves srácokat attól függetlenül, van-e baj a pályán, vagy nincs. Mindenesetre Sanchónak nem tetszett, hogy nem bíznak a tudásában, a Dortmund pedig készen állt lecsapni rá: tízmillió fontot fizettek érte 2017-ben.

Guardiola csalódott is volt:

Szerintem nem akarta a kihívást.

Sancho döntése tökéletesnek bizonyult: első teljes szezonjában tizenhárom gólig jutott, a mostaniban pedig már tizenhétnél jár. A Bundesliga egyik legfélelmetesebb szélsőjévé vált, aki jobb és bal oldalon egyaránt veszélyes.

Nem csak a videojátékban ikon

Sancho tipikus sztáralkat, a Z generáció új példaképeinek egyike. A FIFA-videojáték leghíresebb arcai közt szerepel (maga is kedvenc időtöltései közé a konzol előtt ülést), külön séfje van, és igazi playboy-életet él.

Kellő önbizalommal is rendelkezik, ami csak tovább emeli az ázsióját:

Szerintem igazi példakép vagyok a fiataloknak, tizennyolc évesen már a legmagasabb szinten fociztam. Az életkor csak egy szám, miért tulajdonítanék neki nagy jelentőséget? Angliában a fiatal játékosok 22 éves koruk előtt az országot sem hagyják el.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jadon Sancho (@sanchooo10) által megosztott bejegyzés, Jan 1., 2020, időpont: 11:51 (PST időzóna szerint)

Sancho tehát olyan futballista, akiért már nem csak a pályán mutatott teljesítménye miatt rajonganak a szurkolók, hiszen épp olyan fontos az is, mit csinál azon kívül. A futball világgában manapság már gyakori jelenség, hogy egy játékos közösségimédia-sztárrá is válik, gondoljunk csak Mbappéra, Marcus Rashfordra, Leroy Sanéra vagy Vinícius Júniorra, akik már készen állnak arra, hogy idővel átvegyék Cristiano Ronaldo és Lionel Messi helyét a pályán és a médiában is. Nem a csendesen félrevonuló topjátékosok kora ez.

Olyan időket élünk, hogy a sztársághoz nemcsak jónak, de hangosnak, izgalmasnak is kell lenni, az ingerekre éhező fiatal szurkolókat ezzel lehet megnyerni. Ez pedig pénzügyi szempontból nagyon is fontos.

Manchester vagy Barcelona?

A pénzügyi harctéren az egyik következő lépés az lesz Sanchónak, ha valóban távozik a Borussia Dotrmundtól. Ám Hans-Joachim Watzke dortmundi ügyvezető leszögezte, bagóért nem fognak elengedni senkit a koronavírus-járvány okozta gazdasági változások miatt. Ha valakinek Sancho-szintű játékosok kellenek, igen komoly összeggel kell kopogtatnia náluk.

Két erősebb pletyka ismétlődik még májusban is:

  1. Sanchót szerződtetni szeretné a Barcelona, de náluk csak B-terv az angol, mert Neymart vinnék vissza előbb Spanyolországba.
  2. A Manchester United megfelelő játszótársat szeretne találni Rashfordnak, Anthony Martialnak és Bruno Fernandesnek, emiatt 150 millió fontos ajánlatig is elmennének, illetve Sanchóhoz csapnák a legendás hetes mezt – amit egyébként Dortmundban is visel.
Fotó: Lars Baron/Bongarts/Getty Images

A Transfermarkt 117 millió euróra becsüli Sancho piaci értékét, de a járvány előtti időszakban 130-ig is felkúszott az összeg. Valós tehát a szám, amit a Barcelona és a MU megadna a szésőért. A Watford egykori legendája, Luther Blissett is beszélt a lehetséges transzferről, szerinte a Premier League-et kellene választania a játékosnak, ahol a United, Chelsea duó lehet a legvonzóbb alternatíva:

Nagyon sok ajánlat van az asztalán. Ha tényleg elhagyja a Bundesligát, csak a Premier League lehet a következő állomás. A PL most olyan, mint a Seria A volt a nyolcvanas években: minden nagy sztárt megszereznek maguknak a végén. Olyan helyre kell igazolnia, ami a legjobban passzol a képességeihez. A United hívja állítólag, ami nagy kihívás lehet neki.

Marcus Rashford egy Instagram-lájvban tett említést a szélsőről: „Nagyon jó lenne együtt focizni, Sancho fantasztikus, igazi újgenerációs játékos. Jó nézni, amit a pályán csinál, remélem, tudunk majd együtt focizni. Jól cselez, kreatív, van látásmódja – ezek mind szükségesek ahhoz, hogy világklasszis legyél.”

A válogatottban jól működnek együtt. Fotó: TF-Images/Getty Images

A jelenlegi félbeszakított szezonban tizenkilenc gólpassznál járó Sanchót nem akarja foggal-körömmel megtartani Watzke, sejtelmesen azt is mondta, „minden esetben tiszteletben kell tartani egy játékos kívánságát”. Némileg erre is reflektált Ed Woodward, a MU vezérigazgatója, aki szerint elég kicsi a valószínűsége annak, hogy több százmilliós ajánlatok repkedjenek a klubok között, amint megnyílik a nyári transzferablak. A pénzügyi szakember szerint valamennyit várni kell, hogy a vírus után normalizálódjon a gazdaság, de a manchesteriek igyekezni fognak versenyképesek maradni:

Nagy az ellentmondás, mikor olyanokat hallok, hogy ezt vagy azt a játékost százmillió font felett értékesítik csak a klubjaik. A valóságban más gazdasági helyzettel fognak szembenézni

– tette hozzá Woodward.

Már csak egy kérdés maradt: menni akar-e Sancho? Még két évig köti szerződés a BVB-hez, karrierje eddigi lépéseit tekintve gyors döntéshozó, aki tudatosan építkezik. Az, hogy húszévesen ilyen döntéshelyzetben van, árulkodik képességeiről és elhivatottságáról is, azt pedig biztosra vehetjük, hogy amennyiben befut érte egy a dortmundinál magasabban jegyzett klub szerződésajánlata, Sancho egy percig sem fog habozni az aláírással.

Miért is tenné,

eddig úgy tűnik, kifizetődő az, ahogy a brit játékos a karrierjét építi.

Kiemelt kép: DeFodi Images via Getty Images

Olvasói sztorik