Nemzetközi foci

Bajnok lett Törökország legutáltabb csapata

A török élvonal 33. fordulójában a Basaksehir otthon verte 1-0-ra a Kayserisport, míg a Trabzonspor 4-3-ra kikapott otthon a Konyasporról.

Ezzel egy fordulóval a bajnokság zárása előtt eldőlt, hogy a Basaksehir a bajnok.

Ez elég nagy szó, ugyanis a klub mindössze a hatodik csapat, amely aranyérmet tudott nyerni a Süper Ligben. A rekorder a Galatasaray 22 elsőséggel, a Fenerbahce 19, a Besiktas 15, a Trabzonspor hat bajnoki címnél jár, a Bursaspor pedig a Basaksehirhez hasonlóan egyhez.

Mégsem tört ki nagy ünneplés Törökországban, ugyanis nem sokan szeretik az 1990-ben alapított klubot, amelynek hivatalosan az ifjúsági és sportminisztérium a tulajdonosa, és amely erősen kötődik az Erdogan-kormányhoz.

Senki sem tudta, hogy pontosan hogyan is működnek, mert a pénzügyi beszámolóik nem publikusak, de úgy tűnik, rengeteg szponzoráció érkezik olyan cégektől, amelyek szerződésben állnak a kormánnyal. A feltételezés szerint ahhoz, hogy a megállapodások része, hogy a cégek támogassák a csapatot

nyilatkozta Ferda Halicioglu, közgazdász professzor, aki már többször is írt a török futball finanszírozásáról.

Robinho (középen) az egyike a sztároknak. Fotó: Orhan Akkanat / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A csapat 2014-ben jutott vissza az élvonalba, abban az évben adták át a legendás török edzőről, Fatih Terimről elnevezett, 17 ezer férőhelyes stadiont, a nyitó gálameccsen Recep Tayyip Erdogan is pályára lépett, az általa viselt 12-es mezt visszavonultatta a klub. Szép számmal vásárolnak sztárokat, a mostani keretükben ott van

  • a szenegáli Demba Ba (korábban Chelsea),
  • a francia Gaël Clichy (Arsenal, Manchester City),
  • a szlovák Martin Skrtel (Liverpool),
  • és a brazil Robinho (Real Madrid, Manchester City, AC Milan) is.

A rivális drukkerek utálják a Basaksehirt, amelynek nincs is igazán szurkolótábora, a transfermarkt.com szerint a mostani idényben nem érte el a háromezret az átlagnézőszám a hazai meccseken. A világjárvány kitörése előtt összesen 37 ezren voltak kint a stadionban a hazai meccseken, ez kevesebb, mint Fenerbahce átlaga.

Azért is különleges a bajnoki címünk, mert igazából nincsenek szurkolóink

nyilatkozta a csapat holland szélsője, a korábban a Juventusban és a Werder Bremenben is megfordult Eljero Elia.

Bajnoki címével az isztanbuli csapat automatikusan ott lesz a Bajnokok Ligája csoportkörében a következő szezonban. A Basaksehir még talpon van az Európa Ligában is, 1-0-s előnyből várja a Koppenhága elleni visszavágót a nyolcaddöntőben. A sorozat hátralévő mérkőzéseit augusztusban játsszák majd le.

Kiemelt kép: ONUR COBAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Olvasói sztorik