Nemzetközi foci

Kubatov: Törekszünk arra, hogy legalább a csapat fele magyar legyen, de nem tudom, hogyan fog ez sikerülni

Az Üllői út 129 nevű oldalnak adott interjút Kubatov Gábor, az FTC elnöke, ebből idézzük a legérdekesebb gondolatokat.

„Meggyőződésem, hogy a magyar futball rengeteget fejlődött, remek meccsek vannak. A magyar labdarúgás a közös gyermekünk, fontos, hogy ehhez jó szándékkal közelítsen minden résztvevő” – mondta Kubatov, aki külön kiemelte, hogy az Európa Liga-szereplés során a csapat veretlen maradt az Espanyol és a CSZKA Moszkva ellen, és hogy az orosz fővárosban aratott siker után óriási élmény volt neki látni, hogy a moszkvai nagykövetnek ez mennyit is jelent.

Az elnök megemlítette, hogy eszébe jutnak olyan dolgok, amik másnak nem, és a következő kupaszezonra a Fradi szerződtet egy szakembert, akinek az lesz a dolga, hogy elemzi majd a játékvezetők stílusát, hogy mi alapján és hogyan hoz az adott bíró döntéseket, milyen jellemzői vannak, hagyja-e a kemény játékot, mi az, amit nem tolerál.

„Érezzük azt, hogy a nemzetközi szerepléssel egy csomó kapu megnyílt előttünk is, bár még az elején tartunk, de hadd áruljam el, egy olyan csapat kapitányával is tárgyalunk, akire korábban gondolni sem mertünk volna. Képzeljük el az érzést, amikor ez a csapatkapitány, azt mondja, hogy a Ferencváros egy jó hely, szívesen játszana inkább nálunk. Remek stadionja van egy gyönyörű városban, kiváló edzőközponttal és a munka is előremutató. Ezt mi nyilván tudjuk, érezzük, de az, hogy mások is így látják, na, az már valami. Azt gondolom, hihetetlenül sokat fejlődtünk, sokat léptünk előre az elmúlt 10 évben” – említette ismét a fejlődést Kubatov.

A Fradi elnöke azt mondja, Orbán Viktor miniszterelnökkel barátokként szoktak beszélgetni a futballról, és bár néha nem egyezik a véleményük, mindketten úgy gondolják, jó Ferencváros nélkül nincs jó magyar labdarúgás, és nincs jó magyar válogatott.

Szerhij csak a munkájára koncentrál. Munka, munka, munka. Rengeteget elemez. Beszélgettünk egy fiatal játékosunkról, hogy milyen jól játszott. »Igen, de kétszer elhagyta a pozícióját«,  jegyezte meg. Nem akarok kritizálni senkit, de hasonlót magyar edzőtől még nem igazán hallottam

– mesélte Kubatov a Fradi edzőjéről, Szerhij Rebrovról.

A cél az, hogy minden poszton két azonos képességű játékosa legyen a bajnoki címvédőnek, és Kubatov úgy érzi, nehéz megtalálni és megszerezni a megfelelő magyar játékosokat.

„Nem mindenki képes elviselni azt a terhet, amit a Fradi jelent: Ugrai Rolandot Miskolcon és a Honvédban is sokszor jó volt nézni, Radó András pedig gólkirály lett, miközben nálunk egyikük sem találta meg igazán a helyét. A Fradi egy másik kategória, óriási súly a csapatunk mezének viselése, akad, akire ez jótékony hatással van, és akad, akire sajnos nem. Törekszünk arra, hogy minél többen, legalább a csapat fele magyar legyen, de nem tudom, hogyan fog ez sikerülni. Próbálkozunk, van egy-két kiválóságunk most is. Csontos Dominikből, Csonka Andrásból vagy Szánthó Regőből például lehet kiváló futballista, mert ki akarnak törni. Ha nekik azt mondjuk, hogy neki kell rontani az ellenfélnek, át kell harapni a torkukat, akkor ők azt fogják mondani, hogy gyerünk, és már induljunk is”.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Olvasói sztorik