Nemzetközi foci

Végleg távozott a rasszista kijelentéséről elhíresült klubelnök

Kedden 19 év után távozott posztjáról Clemens Tönnies, a Schalke elnöke. Az utódja eddigi helyettese, Jens Buchta lett.

Ideiglenesen lemondott a Schalke elnöke rasszista megjegyzése után
A klub után viszont a Német Labdarúgó-szövetség is kivizsgálja az ügyet.

Az üzletember 2001 óta vezette a gelsenkircheni gárdát, ám a szurkolók az utóbbi időben több dolog miatt is tiltakoztak a személye ellen: egyrészt a csapat története legrosszabb időszakát megélve sorozatban 16 bajnokin képtelen volt nyerni, másfelől az ő húsüzemében betegedtek meg júniusban több mint ezren koronavírussal.

A drukkerek szerint ez utóbbi eset negatív hatással volt a klub megítélésére, ugyanis Tönniesre mindenhol a Schalke elnökeként hivatkoztak.

Rasszista kijelentése miatt népharag zúdult a Schalke elnökére
Clemens Tönnies túlgondolta az éghajlatváltozás és az afrikai túlnépesedés problémáját.

A milliárdos gyártulajdonost már tavaly össztűz alá vették a szurkolók, amikor egy megnyilvánulását rasszistának nyilvánította a német szövetség. A gelsenkircheniek igazgatótanácsában 26 éve ülő Tönnies akkor három hónapos önkéntes szabadságra ment.

Sajnáljuk Clemens döntését, mert elnökként a klub motorja volt, rengeteg új folyamatnak ő volt az elindítója és a mozgatórugója

– fogalmazott a Schalke közleményében Jens Buchta.

Az igazgatótanács már a nap folyamán megválasztotta az egyesület új vezetőjét Buchta személyében. A grémium tagjai egyhangúlag szavaztak a jogászra, aki Tönnies tavalyi önkéntes távolléte alatt is ellátta az elnöki teendőket. Az 57 éves Buchta 2006 óta tagja a Schalke igazgatótanácsának.

A futballcsapat 12. helyen zárt idén a Bundesligában.

Kiemelt fotó: SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Olvasói sztorik