Nemzetközi foci bajnokok ligája

A spanyol egészségügyi miniszter nekiment az edzőnek, akik koronavírusosan utazott a BL-meccsre

Írtunk már mi is arról, milyen kegyetlen játékot űzött a sors Bergamo városával: a helyi csapat, az Atalanta története egyik legnagyobb győzelmét aratta, amikor első BL-újoncként a sorozat nyolcaddöntőjében 4-1-re kitömte a Valenciát – csakhogy ezzel egy időben a járvány is berobbant, amiben az is szerepet játszhatott, hogy a meccs helyszínén 40 ezer drukker ölelkezett és kiabált örömittasan a sikert ünnepelve.

A sors szemét húzása: az eufóriát okozó meccs küldhette padlóra az olasz várost
Bergamóban az elmúlt 24 órában majdnem százan haltak meg a koronavírus miatt.

Amíg az olaszországi meccset nézők előtt játszottak, Valenciában már zárt kapuk mögött mérkőztek a csapatok, és pár napja derült ki, hogy az Atalanta edzője, Gian Piero Gasperini koronavírusos volt a visszavágó idején, mégis elutazott.

„Betegnek éreztem magam egy nappal a meccs előtt, aztán a találkozó délutánján még rosszabb volt a helyzet, és a képeken is látszik, hogy nem festettem valami jól a kispadon. Két nappal korábban alig aludtam éjjel, nem volt lázam, de mégis úgy éreztem magamon, mintha lenne.

Közben hallottam, hogy kétpercenként mentőautó húz el az utcán, olyan volt, mint valami háborús terület. Azon agyaltam, mi történne, ha nekem is kórházba kellene vonulnom? Azt mondtam magamnak, nem mehetek, még olyan sok dolgom van

– nyilatkozta Gasperini.

A Valencia egy közleményt adott ki ezek után, amiben kifejtette, a klubnál nagyon megrökönyödtek az edző mondatain, mert veszélybe sodort embereket azzal, hogy betegen utazott a meccsre, még ha akkor nem is volt egyértelmű számára, hogy koronavírusos.

Most a spanyol egészségügyi miniszter, Ana Barcelo is megszólalt az ügyben, és ő sem dicsérte meg Gasperinit.

Felelőtlenül viselkedett. Nem lett volna szabad elutaznia, mert ez nagy kockázatot jelentett

– mondta Barcelo.

Spanyolország és Olaszország is a járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik, a szerdai adatok szerint Spanyolországban 27 ezren, az olaszoknál 33 500-an haltak meg a koronavírus miatt.

Kiemelt kép: Vincenzo PINTO / AFP

Olvasói sztorik