Nemzetközi foci

Lewandowski fogja megdönteni Gerd Müller félelmetes rekordját?

A Bundesliga újraindulása óta lejátszott négy meccsen tizenhárom gólt szerzett a Bayern München, és ezek közül négy fűződik Robert Lewandowski nevéhez.

A lengyel csatár lehengerlő formában futballozik az egész idényben, 27 bajnokin 29 alkalommal volt eredményes, ezzel ő jelenleg a topligák leggólerősebb játékosa, és a német kupában, valamint a BL-ben is betalált összesen tizennégyszer. 

Mivel a bajnokságból öt forduló még hátra van, Lewandowski könnyen megdöntheti a saját Bundesliga-rekordját, amihez elég két gólt szereznie, aztán utána célba veheti a legendás Gerd Müller csúcsát.

A Bayern korábbi világ- és Európa-bajnoka az 1971-1972-es bajnokságban 40 gólig jutott, pedig elég nehezen melegedett be, az első 11 forduló után csak 6 gólnál tartott, míg Lewandowski idén ugyanennyi meccs alatt tizenegyszer ünnepelhetett.

Müller aztán az idény második felét nagyon megnyomta, a tavaszi meccseken 23 gólt termelt, az Oberhausen ellen például ötször volt eredményes, de volt ezenfelül még három mesterhármasa is.

A 34 találkozón elért 40 gól nemcsak a gólkirályi címhez volt elég, az európai Aranycipő is Müllerhez került abban az idényben.

1973-ban és 1974-ben is Müller lett a német gólkirály, azóta senki nem tudott triplázni, de Lewandowskinak most összejöhet, tavaly 22, két éve 29 góllal végzett az élen.

A Bayern sztárja egy rekordot már így is magáénak tudhat, ő az első 30 évnél idősebb játékos a Bundesligában, aki eljutott legalább 29 gólig, és az sem hangzik rosszul, hogy tíz németországi idényéből kilencszer legalább 17 gól került a neve mellé.

Kiemelt kép: FEDERICO GAMBARINI / dpa-Pool / dpa Picture-Alliance via AFP

Olvasói sztorik