Nemzetközi foci

A rivális példátlan büntetésével Szoboszlaiék jártak jól

Tiltott csoportos edzés miatt 12 pontot levontak a LASK Linz labdarúgócsapatától, amely eddig az osztrák bajnokság tabellájának első helyén állt.

A klub csütörtöki közleménye szerint 75 ezer eurós (26 millió forint) pénzbüntetést is kirótt rájuk az osztrák szövetség, írja az MTI.

Az osztrák liga két héttel ezelőtt közölte, hogy videofelvételek jutottak a birtokába a linziekről, amelyeken egy szokásos keretedzés látható, miközben a koronavírus-járvány miatt akkoriban Ausztriában csak kis csoportokban és egymástól biztonságos távolságban volt szabad tréningezni.

Tiltott edzés miatt került bajba a Szoboszlaiék trónfosztására készülő rivális
Az osztrák klubnál azt állítják, gazdasági kémkedés áldozatai lettek.

A Bundesliga többi klubja felháborodással fogadta a szabályszegés hírét, míg a linzi egyesület közölte: gazdasági kémkedés áldozatává vált, ugyanis két, arcát eltakaró férfi szerdára virradóra betört a Raiffeisen Arenába, és egy kamerát rejtett el a stadionban.

A felsőházi rájátszás tabelláját a LASK vezette 27 ponttal, de immár a címvédő Red Bull Salzburg, Szoboszlai Dominik klubja áll az élen 24 ponttal.

A szövetség döntése szerint a 12 pontot az alapszakasz végeredményéből (54 pont) vonják le, és mivel a szabályok értelmében a rájátszás előtt mindig felezik a pontokat, a LASK-nak 21 pontja van, így viszonylag olcsón megúszta, mert a második helyre csúszott vissza.

A klub fellebbezni fog az ítélet ellen, amely – megfogalmazásuk szerint – aránytalanul súlyos.

A LASK eddig remek szezont tudott maga mögött, a csapatnak minden esélye megvolt, hogy megtörje a Salzburg hat idény óta tartó egyeduralmát, ráadásul a linziek az EL-ben is vitézkedtek: csoportelsőként jutottak a 32 közé, ahol kiejtették a holland AZ Alkmaart.

A 16 között viszont a Manchester United 5-0-ra nyert Ausztriában, és ezzel gyakorlatilag el is döntötte a párharcot, amiből a visszavágó még nem került lejátszásra.

A kiemelt képen Valerien Ismael, a LASK edzője látható. Fotó: Helmut Fohringer / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Olvasói sztorik