Nemzetközi foci

Szexuális erőszakkal vádolják Haiti labdarúgó-szövetségének elnökét

A Haiti Labdarúgó-szövetség (FHF) elnökét, Yves Jean-Bart azzal vádolják, hogy szexre kényszerített fiatal futballistákat a válogatott edzőközpontjában, írja a Guardian. A tisztségét 2000 óta ellátó sportvezető a terhelő vallomások szerint az elmúlt öt évben ugyanazzal a módszerrel hozta kiszolgáltatott helyzetbe.

Van egy külön embere erre a feladatra. Ha lát egy fiatal, csinos lányt, elküldi hozzá ezt a nőt, aki közli a lánnyal, hogy kidobják az edzőközpontból. Amikor a futballista sírni kezd, akkor szól neki ez a nő, hogy csak úgy oldható meg a helyzet, ha beszél az elnökkel. Ezután már nincs választási lehetősége a lányoknak

– idéz a Guardian cikke egy névtelen nyilatkozót.

Az FHF és Jean-Bart is mindent tagad természetesen, de az egyik neve elhallgatását kérő focista a Guardiannek azt is elárulta, egy pórul járt lánynak 17 évesen elvette a szüzességét 2018-ban. A szóban forgó focistát később abortuszra kényszerítette a szövetség elnöke.

A beszámoló további elborzasztó eseteket is felsorol, Haiti szövetségének pedig nem maradt más lehetősége, mint vizsgálatott indítani az ügyben. Mivel Jean-Bart mellett egy meg nem nevezett edző ellen nemi erőszak vádja merült föl, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is nyomozni kezdett az ügyben, amelyet eddig módszeresen próbált eltusolni az elnök és talán maga az FHF is.

Kiemelt képen balról jobbra Yves Jea-Bart, Jorge Caselli vezetőedző és a kanadai szövetség első embere egy 2002-es Arany Kupa-mérkőzésen. Fotó: RHONA WISE / AFP

Olvasói sztorik