Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az UEFA közzétette, hogyan kvalifikálhatnak a csapatok a következő BL-re és EL-re

Fontos bejelentés a koronavírus kapcsán.

Az európai szövetség (UEFA) csütörtökön tartotta újabb videókonferenciáját, melyen több téma is szóba került. Eldőlt, hogy a 2021-re halasztott Európa-bajnokság neve Euro 2020 marad, illetve a jövő nyárra tervezett női tornát is áthelyezték 2022-re.

Állásfoglalás született a nemzetközi klubsorozatok kapcsán is, mind a bajnokságot befejező, mind pedig az azt megszakító országok esetében.

A szervezet továbbra is azt kéri, amennyiben lehetséges, fejezzék be a bajnokságokat a tagországok. Azonban indokolt esetben a ligák felfüggesztését is elfogadja. Ilyen indokolt eset például az olyan kormányszintű rendelkezés, amely nem teszi lehetővé az adott bajnokság időben való befejezését. Szintén indokolt a liga idő előtti lezárása, ha a folytatás a klubok hosszútávú anyagi működését veszélyeztetné.

Ha szükséges, a bajnokságok lebonyolításán is lehet változtatni, hogy a befejezés a lehető legjobban illeszkedjen a versenynaptárhoz, így elérve, hogy a pályán elért eredményekkel kerüljenek be a csapatok a nemzetközi sorozatokba.

Amennyiben az adott szövetség viszont a lezárás mellett dönt, akkor a nemzetközi indulókat is ki kell jelölnie: a 2019–2020-as idény elért eredményeit is figyelembe véve, „objektív, transzparens és nem-diszkriminatív” szempontok alapján nevezhet csapatokat a következő szezon kupasorozataiba.

Azonban, ha az UEFA úgy látja, hogy nem volt indokolt a bajnokság lezárása, vagy éppen a kiválasztási szempont nem volt sportszerű, úgy azokat a nevezéseket visszautasíthatja.

BL- és EL-zárás

Az MTI cikke teszi hozzá, hogy az UEFA alapvetően két forgatókönyvre készül a nemzetközi kupasorozatok befejezését illetően.

Az UEFA csütörtöki közlése szerint mindkét tervezet szerint a nemzeti sorozatok indulnának hamarabb, de az egyikben azokkal párhuzamosan folytatódna Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelme is, míg a másik forgatókönyv szerint hagynák befejezni a nemzeti pontvadászatokat és kupasorozatokat, aztán augusztusban kerülne sor a BL és az EL végjátékára.

Kiemelt kép: uefa.com

Olvasói sztorik