Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ilyen döntéseket még sohasem kellett meghoznia az UEFA-nak

Kedden válságértekezlet tart videokonferencia formájában az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről. A szövetség vezetői mellett az 55 tagállam képviselői, az európai klubokat tömörítő szervezet, valamint a játékosokat képviselő Fifpro vesz majd részt rajta.

Mi lesz a téma?

Elsősorban természetesen az Európa-bajnokság, ami június 12-én rajtolna és 12 különböző országban, köztük Magyarországon rendeznék a mérkőzéseket. Emellett a Bajnokok Ligája- és az Európa Liga-szezon lezárása is nagy kérdés.

Az országonkénti bajnokságok folytatásáról most nem esik majd szó, ugyanakkor az Eb, BL, EL hármasról hozott döntés értelemszerűen nagyban befolyásolja majd a ligák alakulását is. A bajnokságok befejezése már csak azért is fontos lenne, mert az aranyérem, a kupaindulás és a kiesés kérdésének eldöntése mellett a klubok rengeteget buknának, ha nem játszanák le a fennmaradó mérkőzéseket, elég csak a Bundesligát említeni, ahol úgy matekoznak, hogy 770 millió eurónak mondhatnának búcsút.

Aggódnak a németek, a túlélésért küzd a Bundesliga
Még, ha nincs is pánikhangulat, de kezdenek felkészülni a legrosszabbra, hogy nem fejezhetik be a bajnokságot.

Mi lesz az Európa-bajnoksággal?

Nehéz elképzelni, hogy az eredeti terveknek megfelelően június 12. és július 12. között le tudják majd játszani. Már csak azért is, mert a selejtező sem zárul még le, a többi közt a bolgár-magyar párharcot is elhalasztották.

Az elmúlt napokban már több lehetséges forgatókönyv is napvilágot látott, a két legnépszerűbb az volt, hogy a 2022-es katari világbajnoksághoz hasonlóan télen (decemberben) rendezzék, de már az is felmerült, hogy eltolják 2021 nyarára.

Utóbbi nem tökéletes időpont, lesz női Eb, Nemzetek Ligája és U21-es Európa-bajnokság is, csak, hogy még nehezebb legyen meghozni a jó döntést.

Mi lesz a Bajnokok Ligájával és az Európa Ligával?

Nem könnyíti a helyzetet, hogy vannak párharcok, amiket be sem tudtak még fejezni a nyolcaddöntőkben. Többféle lehetséges folytatásról lehetett olvasni az elmúlt napokban:

  • minden folytatódik onnan, ahol most abbamaradt,
  • egymeccses párharcok döntenek majd a továbbjutásról,
  • vagy minitornákat rendeznek majd várhatóan május magasságában.
Négycsapatos döntővel zárulhat a Bajnokok Ligája
Sajtóértesülések szerint erről is tárgyal az UEFA a keddi videókonferenciás találkozóján.

Miért kell ezekről tárgyalni?

Jelenleg majdnem mind az 55 UEFA-tagállam felfüggesztette a bajnokságait a koronavírus-járvány miatt – hétfőtől Magyarország is –, de nem csak a foci, hanem a teljes sportélet leállt és egyelőre nem látni, mikor lehet folytatni az eseményeket. Voltak persze próbálkozások, mint például az ökölvívó olimpiai selejtezőtornája, amely a világjárvány ellenére is elrajtolt a hétvégén, de két nap után előbb kitiltották a nézőket, majd le is fújták a rendezvényt.

Persze végleges megoldás alighanem most sem fog születni, mert egyelőre megtippelni sem lehet, meddig tart a koronavírus-járvány és jelenleg egyre több ország zárja le a határait, miközben a kormányok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Magyarországon egy halálos áldozata van a világjárványnak, jelenleg 50 fertőzöttet tartanak nyilván és 137-en vannak karanténban.

Kiemelt kép: FrankHoermann / SVEN SIMON / AFP

Olvasói sztorik