Nemzetközi foci

Honda 100. gólja a hatodik kontinensen

A japán középpályásra valóban igaz a mondás: igazi vándormadár. Vasárnap megszerezte 100. gólját tétmeccsen, ehhez szinte körbejárta a világot.

Elképesztő rekordot vitt véghez a japán Keisuke Honda: a japán középpályás vasárnap a Botafogó színeiben immár a hatodik kontinensen (Ázsia, Európa, Afrika, Közép-Amerika, Ausztrália, Dél-Amerika) volt eredményes. Kalandos utat járt be a futballista.

A japán focista a Gamba Osaka ificsapatában pallérozódott, majd a Nagoya Grampus együttesénél mutatkozott be az élvonalban. Első európai állomáshelye Hollandia volt, ahol a VVV Venlo ajánlatára mondott igent. A németalföldi alakulatnál jól ment a szervezőnek, teljesítményével felkeltette a CSKA Moszkva érdeklődését.

Közben a 2010-es világbajnokságra is kijutott Honda a japán nemzeti csapattal, és a Dél-Afrikában rendezett tornán is eredményesnek bizonyult. Klubkarrierjében a következő lépés igazán meghatározó volt: az AC Milantól kapott szerződést a szőke középpályás. A Serie A-ban ugyan volt néhány jó meccse Hondának, de összességében nem tudta megváltani a világot, és nem tudott meghatározó tagja lenni a Rossonerinek.

A futballista távozott a taljánoktól, megkeresés ezúttal Mexikóból érkezett: a CF Pachuca invitálására mondott igent a játékos. A közép-amerikai kaland után Ausztrália felé vette az irányt, itt a Melbourne együtteséhez írt alá. Jött egy rövidebb szünet a karrierjében, majd visszatért Európába, ahol újra a holland élvonalban futballozott. A Vitesse kínált kontraktust a ballábas játékosnak, de a sárga-feketéknél már csak epizódszerep jutott neki.

Némiképp váratlanul jött a bejelentés januárban, hogy a brazil Botafogo igazolta le a júniusban a 34. születésnapját ünneplő focistát. Március 15-én, vasárnap a Bangu elleni összecsapás 31. percében pedig büntetőből betalált Honda a riói fekete-fehérek együttesében.

Honda gólja 0:30-tól látható:

Hat kontinens, száz gól, mindez 33 évesen…

Kiemelt kép: DIEGO MARANHAO / AFP

Olvasói sztorik