Nemzetközi foci

Nem megy a csapatnak? Vedd meg a rivális edzőjét

Már a negyedik edzőjét fogyasztja az idei kiírásban a Sporting. A múlt héten egyszerűen megvásárolták a rivális Braga trénerét...

Igazán eseménydús szezont fut eddig a lisszaboni alakulat – már-már dél-amerikai szappanoperákba illő fordulatok tarkítják a klub életét.

A nyáron jól erősítettek a zöld-feketék, a felkészülést pedig Marcel Keizerrel kezdték meg Viettóék. Az eredmények nem jöttek, ekkor a korábban a Lokinál is dolgozó Leonel Pontes ugrott be néhány mérkőzés erejéig. A tar tréner, csakúgy, mint a Hajdúságban, itt sem tudott maradandót alkotni, ennek megfelelően szeptember végén Silas kapta meg a karmesteri pálcát.

Ekkor olybá tűnt, hogy beindulnak Wendelék: az Európa Ligában sikerült már az utolsó csoportmeccs előtt bebiztosítani a továbbjutásukat, megelőzve a Rosenborgot és a PSV Eindhovent.

Januárban jöttek a nagy rangadók, és ezeken elvéreztek Sporarék, ráadásul a Porto és a Benfica is az Estadio Jose Alvalade-ben tudott nyerni, és a bragai túra is vereséggel zárult. Ekkor még kitartott a bizalom a trénerrel szemben. Az EL-ben a Basaksehir volt a legjobb 32 között a luzitánok ellenfele. Az első meccsen otthon 3-1-re nyertek Coatesék, ám Isztambulban is 3-1 volt a rendes játékidő vége, a hosszabbításban pedig a törökök újabb találatot vittek be. A vége 4-1 lett, így – a többi portugál csapattal együtt – a Sporting számára is véget ért az európai kupakaland.

Silas sorsát a március 3-ai, Famalicao elleni vereség pecsételte meg. A gárda lecsúszott a 4. helyre, mivel a két óriás mellett a Braga is rákapcsolt. A piros-fehérek szakmai munkáját egy bizonyos Rúben Amorim irányította. A fiatal szakember télen vette át a nagycsapatot, azóta a bajnokságban veretlen a gárda, igaz, az EL-szereplés számukra is véget ért.

Rúben Amorim szerződésében szerepelt egy 10 millió eurós kivásárlási záradék, amellyel élt is a Sporting: nyomban szerződtette a vezetőedzőt. Luzitán lapértesülések szerint ennél többet csak egyszer fizettek a zöld-feketék, de akkor is játékosért: a holland Bas Dost 2016-ban mintegy 12 millió euróba került.

A hétvégén a harmatos Aves érkezett Lisszabonba, és Amorim győzelemmel mutatkozott be a kispadon. A vége 2-0 lett – igaz, a vendégek bő húsz perc után kettős emberhátrányban futballoztak… A Bragát nem viselte meg hadvezére elveszítése, simán hozták a bajnokijukat.

A táblázaton 46 ponttal a 3. a Braga, a Sporting 42 egységgel a 4. pozíciót foglalja el.

 

Kiemelt kép: ANDY BUCHANAN / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik