Nemzetközi foci

Hopp-sztori: a labdarúgás elüzletiesedése ellen tiltakoznak a Bundesligában

Dietmar Hoppot azért is bírálják, mert kijátszotta a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) alapszabályának 16. paragrafusában rögzített előírást, miszerint nem juthat többségi tulajdonrészhez a DFB bajnokságaiban szereplő egyesületekben a sportágon kívülről érkező társaság.

A labdarúgás elüzletiesedése ellen tiltakoznak és a közösségi összefogásra épülő egyesületi modell rovására teret nyerő üzleti alapú modell jelképeként tartják számon a Hoffenheim többségi tulajdonosát, Dietmar Hopp milliárdost a német bajnokság első osztályának hét végi fordulójában a befektető gyalázásával botrányt okozó szurkolók – a német sajtóban közölt elemzések szerint.

Hopp a legnagyobb európai szoftvercég, az SAP egyik alapítója, magánvagyona az amerikai Forbes magazin becslése szerint 10,2 milliárd euró (3470 milliárd forint), amivel a 15. helyen áll a szupergazdag németek listáján. A TSG 1899 Hoffenheim fejlesztésére legkevesebb 300 millió eurót fordított, a klub a segítségével 2007-ben feljutott az első osztályba – írja az MTI.

A vállalkozó 2015-ben 96 százalékos tulajdonrészt szerzett a klubot üzemeltető cégben, így meghatározó befolyásra tett szert a klub mögött álló egyesület életében. Bírálói szerint kijátszotta a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) alapszabályának 16. paragrafusában rögzített előírást, miszerint nem juthat többségi tulajdonrészhez a DFB bajnokságaiban szereplő egyesületekben a sportágon kívülről érkező társaság. Az 50+1 szabály néven ismert előírást 2011-ben kiegészítették, a módosítás szerint a főszabály alól kivételt képeznek a tulajdonszerzést megelőző legkevesebb 20 évben az adott klubot folyamatosan és jelentős mértékben támogató befektetők.

Hopp szerepvállalását kezdettől fogva érik heves, esetenként a személyes sértegetésig süllyedő bírálatok a lelátókon, de az utóbbi években viszonylag ritkán fordult elő ilyesmi. A szurkolók  kritikája főleg az első osztályban 2014 óta szereplő RB Leipzigre irányult, a klubot üzemeltető cég többségi tulajdonosa, egy energiaitalokat gyártó osztrák vállalat révén. A Bundesliga hét végi, 24. fordulójában azonban két mérkőzést, a Hoffenheim-Bayern München (0-6) és az Union Berlin-Wolfsburg (2-2) összecsapást is kétszer meg kellett szakítani a Dietmar Hopp és a DFB tevékenysége elleni gyalázkodó bírálatok miatt.

Kőkemény megtorlást ígért a Bayern az üzengető szurkolóknak
A meccs újabb félbeszakítása a müncheniek vereségét jelentette volna.

Az esetek közvetlen előzménye, hogy a DFB sportbírósága a napokban két szezonra kizárta a Borussia Dortmund szurkolóit a Hoffenheim elleni idegenbeli mérkőzésekről, amiért egy 2018-as összecsapáson az ellenfél tulajdonosát gyalázó molinókat feszítettek ki a lelátókon, és a tavaly decemberi mérkőzésen újabb gyalázkodásokkal megsértették a 2018-as kihágásért kiszabott büntetés felfüggesztésének feltételeit.

A bírálók szerint a DFB ezzel a pénzemberek oldalára állt, és megszegte azt az ígéretét, hogy nem szab ki egyes szurkolók rendbontásai miatt kollektív, egész szurkolói közösségeket sújtó büntetést. A szurkolók erre a lépésre válaszoltak gyalázkodó molinóikkal, amelyek hatalmi harcot jeleznek. Az egyik oldalon a magasan fizetett sportipar áll, amely politikamentes és a tőke barátja, a másik oldalon pedig a nagyon is politikus, és az elüzletiesedést bíráló köznép – írta Der Tagesspiegel című berlini lap, hozzátéve: valószínűleg nemigen van szurkoló, akinek lenne bármi kifogása személyesen Hopp ellen, de sokan vannak, akiknek bajuk van Hopp-pal mint jelképpel, a dúsgazdag emberrel, aki csaknem kimeríthetetlen tőkéjével privatizált egy egyesületet, és így még több pénzt keres.

Más elemzések viszont azt emelik ki, hogy Dietmar Hopp nem klasszikus, kizárólag a nyereségre törekvő befektető. A TSG 1899 Hoffenheimet nem is további gazdagodásának forrásaként, hanem szívügyeként kezeli. Fiatalként maga is a Hoffenheim labdarúgója volt, és támogatása révén a klub nem csupán az élvonalba került a regionális ligából, hanem akkora bevételre tett szert az átigazolási piacon, hogy pénzügyileg tőle függetlenül működik. Ráadásul Dietmar Hopp a klub mellett az egész térség, a Baden-Württemberg tartományi Rajna-Neckar járás legnagyobb mecénása, alapítványán keresztül eddig mintegy 800 millió eurót fordított az óvodai ellátástól az idősotthonok fejlesztéséig, és az általános iskolai oktatástól a rákkutatásig egy sor közügy előmozdítására.

Kiemelt kép: firo / Sebastian El-Saqqa / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik