Nemzetközi foci bajnokok ligája

Európa barátkozhat a gondolattal, hogy új topcsapata van

Az Atalanta pár éve még a kiesés ellen küzdött, Gian Piero Gasperini érkezése óta azonban rendkívüli támadójátékkal menetel Olaszországban, és a Bajnokok Ligájában is bizonyította, már nem csak egy feltörekvő kiscsapat, hanem komoly klubbá vált.

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők egészen izgalmas párosításokat hoztak, a betonbiztos védekezéséről híres Atlético Madrid az idén űrfocit játszó Liverpoolal került össze, de említhetnénk a Real Madrid-Manchester City csatát is, mint ígéretes párharc. Arra azonban kevesen fogadtak volna, hogy a jóval tehetősebb Valencia gondban lesz az épphogy továbbjutó Atalanta ellen. Pedig így lett.

Az Atalanta lehengerlő játékkal 4-1-re verte spanyol ellenfelét, ezzel bebizonyítva, hogy készen áll a legjobbak között is felvenni a harcot.

Jóllehet 1-0 után még bőven meccsben volt a Valencia, Ferran Torres lövésénél csak a kapufa segítette a bergamói csapatot, de a találkozó összességét tekintve egyértelmű volt a győztes kiléte. Az olasz csapat így újra BL-történelmet írt, hiszen az egyenes kieséses szakaszban először szerepelt, de emlékezzünk rá, hogy eleve úgy jutott a legjobb 16 közé, hogy első három csoportmeccsén kikapott.

Olyat tett az Atalanta a BL-ben, amit korábban még soha senki
Történelmet írtak az olaszok az első Bajnokok Ligájás szereplésükkel.

Arról lehet vitatkozni, hogy meddig juthat majd ez a csapat a BL-ben hosszútávon, vagy mennyire fogják szétcincálni a keretet nyáron az éhes keselyűként lecsapó nagycsapatok. Az viszont vitán felül áll, hogy az Atalanta az egyik legszórakoztatóbb focit játszó csapat és a klasszikus Dávid a góliátok között.

Megvalósult álom

Amit az Atalanta elért az elmúlt négy évben olyan szürreális, mintha a Football Manager nevű videojátékban játszana valaki a csapattal. Az olasz klub a Serie A nyolcadik legkisebb költségvetéséből dolgozik, sőt az angol másodosztály 15. helyén álló Readinggel azonos mennyiséget költ fizetésekre.

Mégis ott tartunk, hogy az olasz élvonalban sorrendben egy negyedik, hetedik és harmadik hely után az első Bajnokok Ligája-szereplésük során akár a legjobb nyolc közé is bejuthatnak.

Mindez egy olyan csapattól, amely az 1963-as Coppa Italia megnyerésén kívül soha semmilyen trófeát nem nyert.

Arról nem is beszélve, hogy a bajnoki címért küzdő Inter már a csoportkörben elvérzett idén. A milánói csapatnak különösen fájdalmas lehet az Atalanta menetelése, mivel BL-szintű bergamói stadion híján a San Siróban játssza hazai meccsét Gian Piero Gasperini alakulata. Le a kalappal egyébként a drukkerek előtt, a 122 ezer főt számláló Bergamo lakosságának mintegy harmada, cirka negyvenezer ember vállalta a 40 kilométeres utat a Valencia elleni meccsre.

A kulcs ehhez a tudatos és okos építkezés volt, Gasperini olyan futballistákat keres, akikről máshol már lemondtak és újra fel lehet építeni őket, vagy akik még nem bizonyítottak, de rejlik bennük potenciál. Nincsenek viszont őrült átigazolási díjak, vagy sztárjátékosok, csak jól feltérképezett futballisták. Egy korábbi cikkünkben ezt a kérdést körbejártuk, a helyzet pedig csaknem egy évvel később is változatlan:

Egyszer már leírták az edzőt, most mindenki az ő csapatáról áradozik
Egy korábban nagyot bukó edző, egy 165 centis időzített bomba, egy folyton kölcsönadott csatár, aki élete idényét futja. Az Atalantát két éve lerabolták a nagycsapatok, de a bergamói klub ugyanúgy vitézkedik, és nagyon jó esélye van odaérni a BL-t jelentő negyedik helyre.

Miközben a Manchester Cityt éppen két évre eltiltotta az UEFA a nemzetközi kupaszerepléstől a pénzügyi Fair Play megszegéséért, ilyen gondja nincs és nem is lesz az Atalantának. A Cityhez, vagy a PSG-hez képest szerény anyagi háttérrel rendelkező csapat inkább keveset markol, de azt féltő gonddal teszi. Sokan a Leicester City bajnoki címéhez hasonlítják az olaszok menetelését, erre viszont már a Valencia elleni mérkőzés előtt is reagált Gasperini.

A Leicester története valódi tündérmese, de azért nyerhették meg a Premier League-et a 2015-16-os évadban, mert minden nagycsapat gyenge évet produkált. Ahhoz, hogy mi bármit elérjünk a Bajnokok Ligájában, hasonló körülményekre lenne szükségünk

– mondta a La Gazzetta dello Sportnak az edző.

Gasperini szerint azonban a szerénység mellett nyugodtan lehet ambiciózus a klub, a pénz ugyanis nem minden. Az ambícióhoz pedig okos pénzügyi döntések kellenek.

Vergődő kiscsapatból Európa legjobbjai közé

Ha a gólok és gólpasszok minőségét xG és xA adatokkal elemezzük, mondhatni az Atalantáé lenne a legjobb arány, ha az elkötött pénzért kapott minőséget is valamiféle xP-ben mérnénk. Ékes példája ennek a Valencia legyőzése: a Transfermarkt adatai szerint a spanyolok keretének értéke 486,5 millió euró, szemben a bergamói csapat 268 milliós játékosállományával.

Antonio Percassi elnök maga is elismerte, nem tudnak pénzügyileg versenyre kelni a Serie A nagyágyúival. Amikor 1990-ben először elnöknek választották, valamiféle tervvel elő kellett azonban rukkolnia, hogy versenyképes legyen az együttes. Az utánpótlás átszervezése mellett tette le a voksát, mivel belátta, ez lehet a jövő. Percassi Fermo Favinit nevezte ki az akadémia élére, aki fantasztikus munkát végzett, a kiválasztás és a képzés is az ország egyik legjobbjává nőtte ki magát. Ma már olyan komoly futballistákat tud kinevelni a csapat, mint a Milanba szerződő Franck Kessié, vagy a nyáron Juventushoz igazoló Dejan Kulusevski.

A szerdai kezdőcsapat legértékesebb játékosa, Marten de Roon csak 24 millió eurót ér. Fotó: Emilio Andreoli/Getty Images

A csapat hiába veszíti el legjobbjait évről évre, a kimagaslóan jó megfigyelői hálózatnak hála temérdek tehetség szivárog az utánpótlásba, a játékosok eladásából pedig kényelmesen megoldható a klub fenntartása is. Szintén fontos mozaikdarab volt a sikerhez Gasperini kinevezése is. Jóllehet az edzővel kellemetlenül indult a kaland, csak 13. helyezett lett az Atalanta a 2016-17-es kiírásban, de az elnök kitartott döntése mellett, ami nagyon kifizetődött.

A bergamói alakulat ontja a gólokat, az elmúlt három idényben 62, 57 és egészen elképesztő módon 77 gólt szerzett, a jelenlegi szezonban pedig már 63-nál jár, de még 14 forduló van hátra az olasz bajnokságból. A gólgazdag mérkőzések pedig főként a látványos focival párosuló taktikának köszönhetők.

Atalanta, az időzített bomba

Az elmúlt években alaposan megerősödő kiscsapatnál akkor kezdődött új időszámítás, amikor 2016-ban Gasperinit nevezték ki az együttes élére. Az Internazionalénál megbukó, de a Genoában maradandót alkotó szakember Bergamóban is azt tette, amihez a legjobban ért: látványos támadófocit hozott össze.

A háromvédős szisztéma lényege, hogy jobb és bal szélen is rombusz alakban mozog négy játékos: a hátvéd, a szárnyvédő, a belső középpályás és a támadó. Ez a négy játékos figyel egymásra, ha a hátvéd megindul, a középpályás a helyére mozog, ha a szárnyvédőnek terület kell, a támadó csalja el az ellenfelet, hogy területet nyisson.

Ehhez persze kell az őrült tempó, amivel a támadásokat vezeti az Atalanta. A taktika része, hogy lehetőség szerint gyorsan eljusson a labda a támadókig, akik aztán vagy megvárják a második hullámban érkezőket, vagy gyors passzokkal, a védők mögött kiugró társakat keresik. Gond akkor adódhat, amikor az aktuális ellenfél védelmi vonala mélyen ül, de ilyenkor jönnek az átlövések, ebből pedig Josip Ilicic és Remo Freuler éppen a Valencia ellen tartott bemutatót.

Ugyanakkor mindez rávilágít arra is, miért olyan hektikus az Atalanta szereplése. Látszólag kiszámíthatatlan, hogy a csapat milyen napot fog ki, csak ebben a naptári évben

  • a Torinót 7-0-ra, míg az AS Romát 2-1-re verte,
  • 1-1-es döntetlent játszott az Interrel,
  • a sereghajtó Spaltól viszont kikapott.

Egy kiesés ellen küzdő ellenfél mélyen saját területére húzódva védekezik, ilyenkor nem lehet gyors ellentámadásokra berendezkedni. Ebben a helyzetben az Atalantának kell dominálnia, ami részben működik is, de legerősebb fegyvere válik használhatatlanná. Ezzel szemben egy élcsapat, mint az Inter, vagy a BL-be vágyó AS Roma többet támad, több terület nyílhat meg. A Bajnokok Ligájában pedig mindig az Atalanta lesz az a csapat, amit aktuális ellenfele verhetőnek érez, így aztán rengeteg lehetősége adódhat az ellentámadásokra.

Talán nem az Atalanta a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyese és biztosan nem a legjobban védekező együttes a sorozatban, de az egyik legszórakoztatóbb csapat. Ha a BL egy western film lenne, akkor viszont az olasz klub volt szerda este az a cowboy, aki berúgta a szalon ajtaját, hogy közölje: új sheriff jött a városba. Úgy hívják Atalanta és már egyáltalán nem egy szerény kiscsapat. Már egy szerény nagycsapat.

Kiemelt kép: MB Media/Getty Images

Olvasói sztorik