Nemzetközi foci

Minden idők csapata lehetett volna, de lebuktak

Az európai szövetség, az UEFA kizárta a következő két szezonra a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából. Az angol klubnak persze megvan a lehetősége a fellebbezésre, amit vélhetően meg is fog tenni, de jelenleg az a helyzet, hogy a csapatot kőkeményen megbüntetik, amiért vétett a pénzügyi fair play szabályai ellen.

Már régóta tudni, hogy az UEFA alapos vizsgálatnak vetette alá a Manchester Cityt, egy ideje a levegőben lógott az is, hogy drasztikus lépés következik. A lényeg röviden, hogy trükköztek a szponzorációs pénzekkel, az Etihad légitársaságtól kapott 67,5 millió fontból ténylegesen csak 8 millió folyt be a cégtől, a többit a klubtulajdonos, Manszur bin Zajed al-Nahjan magáncégei dobták be a közösbe, ami az UEFA szerint szabálytalan.

Kizárták a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából
A büntetés két évre szól, és a nyáron veszi kezdetét. A klub még fellebbezhet.

A City természetesen tagadja a vádakat, azonban a jelenlegi állás az, hogy a következő két szezonban a közelmúlt egyik legerősebb focicsapata nem lesz ott az európai kupaporondon, és még 30 millió eurós bírságot is fizethet mellé. Bármi is lesz a történet vége, az biztos, hogy fordulóponthoz érkezett az európai labdarúgás.

Mit jelent ez a többi csapatnak?

Az FFP-t, vagyis a pénzügyi fair playt eddig egy kézlegyintéssel el lehetett intézni. Voltak persze példák büntetésekre, a macedón Vardar és a bolgár Levszki is kizárást kapott (a Barcelona és a Real Madrid a FIFA döntése után nem igazolhatott), de ezek látszat komoly intézkedések voltak, komolyabb retorziók nem követték a kihágásokat.

A fociügyekben szivárogtató Football Leaks szerint a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino is zsebbe került, olyan klubok esetében lobbizott mentesség miatt, mint a City vagy a PSG. Ennek sem volt eddig semmi utóélete, azonban a jelenlegi döntés pont ezt az állapotot boríthatja fel – ha egy Manchester Cityt ilyen komolyan megbüntetnek, akkor legközelebb bárkit el lehet kapni.

Guardiola búcsúja?

Fotó: Anthony Devlin / AFP

A Cityt keményen hazavághatja ez a döntés. A vezetőedző, Pep Guardiola pár napja már belengette, hogy őt a csapat teszi jó edzővé, így amennyiben nem sikerülne továbbjutnia a BL-nyolcaddöntőből a Real Madrid ellen, úgy nem tartja kizártnak, hogy menesztik. Próbáljuk meg függetleníteni magunkat attól, hogy ez egy jól hangzó nyilatkozat, az viszont tény, hogy ez már a negyedik idénye a Citynél, ennél többet eddig sehol sem töltött el edzőként. Még annál a Barcelonánál sem, amellyel tényleg mindent megnyert, összesen 14 trófeát.

Guardiola a Cityvel is halmozta a sikereket, megnyerte, amit meglehetett, egyedül a Bajnokok Ligája hiányzik a gyűjteményből. Ha idén sikerülne, a kör bezárulna, ha nem, akkor amennyiben a tiltás érvénybe lép, úgy 2023-ban lenne meg rá legközelebb az esélye. Az edzői karrierjét nézve kicsi rá az esély, hogy akkor még Manchesterben lenne. Ráadásul már egy ideje pedzegetik, hogy ő lehet a Juventus következő vezetőedzője, amennyiben ténylegesen elkaszálják a Cityt – és jelenleg ez a helyzet –, úgy az edzőnek is érdeke, hogy a továbblépésen gondolkodjon.

Az edző egy dolog, de mi lesz a játékosokkal?

A kizárás igazi mélyütés lehet, a Bajnokok Ligája-távollét nagyon fájhat. Hogy mennyire? Talán elég jól érzékelteti, hogy az előző szezonban 93 millió eurót keresett az ESPN szerint a City a BL-lel, a juttatások pedig csak nőnek a következő években.

Viszont, ha nincs Bajnokok Ligája, és nincs ez a komoly pluszbevétel, úgy nehéz lesz megtartani a világklasszis játékosokat. Nem beszélve arról, hogy a BL-nélküliség nem egy vonzó perspektíva. Kiket veszíthet így a csapat?

  • Például Kevin de Bruynét, aki nem csak a Preamier League, hanem a világ egyik legjobb középpályása jelenleg, és akit eddig epekedve figyeltek a többiek, ám már korántsem számít érinthetetlennek, mint akár egy nappal ezelőtt.
  • Esetleg azt a Sergio Agüerót, aki hiába 31 éves már, de nemrég lett a Premier League legeredményesebb külföldi játékosa. És akinek nem mellesleg a 94. perces gólja bajnoki címet ért 2012-ben, de az csak egy volt a sok fontos találat közül, amit az évek során szerzett a manchesterieknél.
  • Ott van Raheem Sterling is, akiről tényleg mindenki lemondott, de Guardiola alatt a Cityben olyan teljesítményt nyújt, hogy nem az a kérdés vele kapcsolatban, hogy mennyire hasznos, hanem az, hogy odatehetjük-e a jelenlegi szűk elitbe a támadók között.

És akkor még nem is beszélünk a brazil kapusiskola kiemelkedő csillagáról, Edersonról, akit bármelyik topcsapat kapujában el lehet képzelni. De a sort lehet folytatni Gabriel Jesússzal, Leroy Sanéval, David Silvával, Riyad Mahrezzel, és akkor még tényleg csak a legjobban csengő neveket említettük.

Klubszimpátiától függetlenül fájdalmas lesz nézni, ha egy ilyen csapat, mint a Manchester City, atomjaira hullik. Ugyanakkor nem kizárt, hogy pont egy ilyen radikális lépés kell ahhoz, hogy az európai labdarúgásba visszatérjen az az igazságosság, amit már évek óta hiányol mindenki.

Olvasói sztorik