Nemzetközi foci

Dárdait senki sem hívta a Herthától, a nyárig fizetett szabadságon van

„Ha nem csinálok butaságot, némi túlzással nyugdíjas állásom van a klubnál.”

Napok óta izgalmas az élet a német Hertha BSC-nél. Megírtuk: a futballklub tanácsadói testületéből is kikerült Jürgen Klinsmann, aki kedden tíz hét után távozott vezetőedzői posztjáról.

Sajnos a lemondásának a körülményei annyira elfogadhatatlanok, hogy nem látjuk esélyét a célravezető közös munkának. Klinsmann sokat veszített a szavahihetőségéből

– jelentette ki csütörtökön Lars Windhorst, az egyesület legbefolyásosabb befektetője. Az üzletember ugyanakkor közölte, nem kizárt, hogy néhány hónap múlva más formában igényt tartanak majd a tréner tanácsaira.

Házon belül talált edzőt a Hertha
A szombati Paderborn elleni meccsen Alexander Nouri irányít majd.

A vezetőedzői feladatokat a másodedző, Alexander Nouri veszi át a Bundesliga 14. helyén álló csapatnál, melyhez szerdán visszatért kapusedzőként Petry Zsolt.

Sokan beszélnek Dárdai Pál esetleges újabb szerepvállalásáról. A magyar szakember újbóli kinevezését javasolta például a klubvezetésnek Erich Beer, a Hertha legendás labdarúgója is. Dárdai a Nemzeti Sportnak adott interjút a helyzetéről. Azt mondja, egyelőre nem keresték a feladattal kapcsolatban.

A nyárig fizetett szabadságon vagyok, július elsején kell munkára jelentkeznem, a szerződésemben az áll, hogy az U17-es csapatot veszem át. Addig élem a hétköznapi emberek életét – nem úgy, mint az elmúlt húsz évben. Természetesen figyelemmel követem az eseményeket, kimegyek az utánpótláscsapatok meccseire, időnként az edzéseire is, egyelőre ennyi a kapcsolatom a Herthával, nem több.

Windhorst személyében tehetős befektetője van az egyesületnek, a télen 78 millió eurót költött a Hertha. Dárdai idejében ennek a közelében sem jártak.

Sohasem szerettem azzal foglalkozni, mi lett volna, ha… (…) Hosszú ideig, négy és fél évig álltam a csapat élén, az utolsóért talán már kár is volt. Mindenesetre abban az időszakban felépítettünk valamit, amire büszkék lehetünk. A Hertha nimbusza sokat erősödött, vonzó lett a klub, sokan akartak hozzánk igazolni, jóval kisebb büdzséből gazdálkodva kétszer végeztünk nemzetközi kupaszereplést érő helyen. Berlinben szerettek minket, de az idegenbeli meccseken is éreztük, kivívtuk mások szimpátiáját. Ez a fejezet lezárult, ami pedig a jelent illeti, nincs okom panaszkodni. Ha nem csinálok butaságot, némi túlzással nyugdíjas állásom van a klubnál.

A különböző fórumokon a szurkolók is Dárdait követelik vissza.

Ennek ellenére engem senki sem hívott a klubtól, de nem is kell, hiszen van annyi edző, mint a fene, a Klinsmann helyére lépő Alexander Nourinak is van pro licence. Szerintem amúgy sincs akkora baj a Herthával, mint azt sokan hiszik. Ha a városban van elintéznivalóm, sokan megállítanak, faggatnak, hogy mi lesz, én pedig mondom, nem kell aggódni. Az persze jó érzés, hogy Berlinben ugyanazt tapasztalom, mint Budapesten vagy a Balatonon: szeretnek az emberek. Itt is, ott is értékelik, hogy amit ígértem, betartottam. Emelt fővel járhatok, nem kell bujkálnom.

Kiemelt kép: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance

Olvasói sztorik