Nemzetközi foci

Javaslatot tettek a Premier League csapatai a VAR átalakítására

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság jelenlegi szezonjában debütált a videobíró, de egyelőre inkább feszültséget hozott, mint megnyugvást. A Premier League mérkőzésein 25 gólt nem adtak meg a VAR-nak hála, de ezek közül akad olyan is, amin folyamatosan megy a vita, mert a játékosok válla, vagy hónalja lógott át a leshatáron.

Ez persze frusztrálja a szurkolót és a futballistát egyaránt, a korábbi játékvezető, Mark Clattenburg Daily Mailben megjelent cikke szerint a leshelyzeteket nem kéne videobíróval vizsgálni, hanem az asszisztensek lengetnének, mint eddig.

Igen, lennének hibák, de nem fújnák vissza, amikor valakinek a hónalja, vagy lábujja lóg csak be. A játékosokat sem zavarná meg, hogy érvényes gólt lőttek-e: ha látod a zászlót, tudod, hogy lesen voltál. Nem azért vezették be a VAR-t, hogy ilyen leseket vizsgáljanak vele

A Premier League csapatai viszont más megoldást találtak, a klubok javaslatot tettek az angol szövetségnek: kapjanak a támadók tíz centiméter előnyt. A minimális extra szabadsággal pont a fent látható leshelyzetek oldódnának meg, az angol játékvezetők vezetője, Mike Riley azt is kiszámolta, hogy a visszavont 25 gólból kilenc lett volna érvényes.

A bírók egyébként szívesen változtatnak, a Times beszámolója szerint most már az angol szövetségen (FA) múlik, elfogadják-e a javaslatot.

Kiemelt kép: Warren Little/Getty Images

Olvasói sztorik