Nemzetközi foci

A hátsó ajtón szökött be az angol fociba, de már Klopp is figyeli a meccseit

Mindössze 1997-es születésű, Nuno Espírito Santo egyik kedvence és már ifista korában arról beszéltek, mentálisan nincs nála erősebb mezőnyjátékos. Rúben Neves három éve a Wolverhamptonnál focizik, de nagyon megérett már egy topcsapatra. Ezt hétről hétre bizonyítja is.

A Premier League nagyobb klubjainál szinte trenddé vált az elmúlt hónapokban, hogy a különböző transzfertilalmak, vagy béna piaci mozgolódás miatt benyúlnak az akadémiákra, kiemelik a közepesnél jobb srácokat, majd ugyanezzel a lendülettel behajítják őket a mélyvízbe. De persze a felnőttjátékosokat érintő sérüléshullámok is drasztikus döntésekre sarkallhatják a menedzsereket. Ekképp járt el a Chelsea, az Arsenal, sőt mostanság a Manchester United is, ahol az egy teljes Premier League-szezon óta gól- és gólpasszképtelen Jesse Lingardnak sem jut hely a 17 éves Mason Greenwood mellett.

Az alig húszéves futballistáknak viszont nemcsak muszájból, hanem kötelességből is illik bizalmat szavazni.

A Wolverhampton szakvezetője, a csapattal számtalanszor hengerlő Nuno Espírito Santo pontosan ezt tette portugál középpályásával – és milyen jól döntött.

A Porto Xavija

Rúben Neves nyolcévesen csatlakozott az FC Porto akadémiájához. Nem volt nehéz döntés, sőt, váratlan sem: Portótól nem messze született és kölyökkora óta a csapatnak szorított. Luis Castro, az akadémia edzője 2015-ben így beszélt játékosáról: „Rúbennek egészen döbbenetes mentális ereje van, ami remek technikai és taktikai képességekkel párosul. Jól érti és olvassa a játékot, amelyre éppoly fantasztikusan tud reagálni” – magasztalta a tinédzsert. A 2014-15-ös szezon előtt az akkor még Portugáliában edzősködő Julen Lopetegui felhívta őt a Porto nagycsapatába, 17 és fél évesen már debütált is a bajnokságban. Mindezt góllal tette, amivel rekordot állított fel, nála fiatalabb játékos nem volt még a klub történetében, aki első meccsén be is talált – később Cristiano Ronaldo BL-rekordját is megdöntötte, miután 17 évesen pályán volt az európai kupasorozatban.

Fotó: Paulo Oliveira / DPI / NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Neves tündökölt az első szezonjában: 37 meccsen öltötte magára a Porto mezét, 2015 őszén pedig jött egy újabb rekord, ugyanis 18 évesen kapitányként vezette ki csapatát a Maccabi Tel-Aviv elleni Bajnokok Ligája-találkozón. Természetesen a portugál szövetségi kapitány, Fernando Santos is felfigyelt az ifjú vezérre, aki novemberben már a válogatott keretében találta magát. 2016 januárjában aztán Lopetegui távozott, a helyére megérkezett Espírito Santo, aki 2017-ben távozott is az akkor még Championshopben vitézkedő Wolverhamptonhoz, de vitte magával Rúben Nevest.

Az angolok 20 millió euró körüli összeget fizettek Nevesért, aki három szezon húzott le Portugáliában, és

mindenki meglepődött, miért választotta az angol másodosztályt, mikor Európa nagyjai is sorban álltak érte. 

A Championship sztárja, a PL munkásembere

Neves 20 évesen lett a Wolves játékosa, klubrekordot jelentő összegért, és Championshipbe érkező futballistáért sem fizettek még soha ennyit. A portugál üdvözölte is a lehetőséget, hogy végre Angliába került, Santo pedig nem cifrázta túl a dolgokat:

Rúbent jól ismerem, már játszott a kezeim alatt. Mikor egy játékos 18 évesen egy akkora csapat kapitánya, mint a Porto, ahhoz nem kell mást hozzáfűznöm.

Azonnal kirobbanthatatlan eleme lett a kezdőcsapatnak, a Wolves meneteléséhez 42 meccsel és hat góllal járult hozzá, az év végén pedig bajnoki címet és Premier League-be való feljutást is ünnepelhetett. Nem kellett sokat várnia az elismerésekre, áprilisig temérdek díjra jelölték: a szezon játékosa és az év fiatalja címért is versenyzett, végül csak az év csapatába került be. Nem úgy klubon belül, ott a csapattársak és a szurkolók szerint is az idény legjobbja lett, mindemellett a szezon legszebb góljáért járó díjat is neki adták. Itt egyébként az angol szövetség is hasonlóképp járt el, szerintük is az alábbi találat volt az akkori Champo-szezon legkiválóbb gólja.

2:45-től érdemes igazán figyelni:

A középpálya közepén szereti játszatni őt Espírito Santo, de mélységi irányítóként sem utolsó intelligenciája miatt. A Wolverhampton stabil középcsapat lett, akik azért a negyedik-ötödik helyet is számos alkalommal megközelítik. A Liverpoolban bűvészkedő Jordan Henderson játéka hasonlítható talán legjobban Neveséhez: mindketten a védelem előtt tevékenykednek a legtöbbet, mindig megjátszhatók, keresik a labdát, és nagy gyorsasággal, precizitással teszik is tovább azt. Ugyanakkor Neves talán bátrabb az előre játékban, ezt bizonyítja, hogy míg Henderson csak 12 kapura lövést eresztett el a szezonban, addig a Wolves motorja 38-ször próbálkozott. Igaz, ez csak két gólban mutatkozott meg, az egyiket David de Geának lőtte úgy 25 méterről.

Passzokat érintő statisztikájuk nagyon hasonló:

  • Henderson 1307, Neves 1223 passzt adott a szezonban,
  • Henderson 356-szor előre, 209-szer visszafelé passzolt,
  • ez Neves esetében 368 és 138 alkalmat jelentett,
  • hosszú labdákban a liverpooli vezet 6-3-ra.

Támadásban egyértelmű fölényben van Henderson, már csak a Jürgen Klopp-féle rendszer miatt is: hét komoly gólhelyzetet is kialakított már a szezonban, Nevesnek eddig egyet sikerült. Védekezésben hasonlóan teljesítenek, ám Henderson többet és pontosabban szerel (49/34) – ez a portugálnál 32 próbából 16 sikeres szerelést jelent. Ahogy Henderson, úgy Neves is intelligens játékos, aki pontosan követi azokat a parancsokat, amelyeket edzője kér tőle, nem véletlen, hogy Klopp segédedzője, Pep Lijnders korábban nyíltan beszélt arról, hogy rajta tartják a szemüket a portugálon:

Jól ismerem őt. Az ambícióit, a játék iránti lelkesedését. Nagyon profi, tudom, mit adna a csapatnak, ő pedig olyan játékos, akit mi is keresünk. Egyből feltűnt mikor a Wolves megvette. A technikája, professzionalitása lenyűgöz

– vélekedett Lijnders, de nem lesz egyszerű dolguk, mert rendesen beárazta őt a Wolverhampton. Piaci ára 50 millió euró körül mozog, de a Premier League brutális tévés díjai és a bajnoki helyezésekkel járó pénzösszegek miatt egy csapat sincs rászorulva játékosai eladására. Itt inkább egyéni ambíciók vezérelhetik a játékosokat: Neves 22 éves, ha pedig a Liverpool hívná, gyaníthatóan elgondolkodna a váltáson. A januári transzferablak még egy pletykát tartogatott: angol lapok arról írnak, Ole Gunnar Solskjaer is kinézte magának Nevest, tekintve, hogy Paul Pogba és Scott McTominay sérültek, Matic épp kifelé tart a keretből, a brazil duó, Andreas Pereira és Fred pedig nem a legbiztosabb pontjai a középpályának. Espírito Santo nem zárkózik el az eladástól, némileg lózungokkal állt elő: szerinte bármi megtörténhet a piacon.

Nagy esély azért nincs a téli klubváltásra, de vitán felül áll, hogy mind Klopp, mind Solskjaer (?) csapatába beférne a portugál, és akkor még nem beszéltünk Pep Guardiola Cityjéről, ahol remek alternatívája lehetne a 34 éves Fernandinhónak is.

A legnagyobb kérdés leginkább az, mikor unja meg Neves a 4. és 10. hely közötti ingázást a Wolvesszal.

Fotó: Nathan Stirk/Getty Images

Kiemelt kép: Matthew Ashton – AMA/Getty Images

Olvasói sztorik