Nemzetközi foci sport

A 30 leggazdagabb klubnak annyi bevétele volt, mint további 682 együttesnek

Megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra az UEFA.

Az UEFA adatai szerint a kontinens 30 leggazdagabb klubjának annyi bevétele volt 2018-ban, mint további 682 együttesnek összesen. A csütörtökön közzétett beszámolójában kiemelte: a kontinens 55 élvonalbeli bajnokságában szereplő 712 klub rekordot jelentő 21 milliárd eurós bevételt ért el, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – írja az MTI.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök rámutatott arra, hogy miközben a pénzügyi fair play-előírásoknak köszönhetően az egyesületek pénzügyi helyzete jelentősen javult, az aránytalanságok veszélyt jelentenek az európai klubfutball stabilitására és sikerességére.

Még Cristiano Ronaldo is kevés lehet a Juventus megmentéséhez?
Komoly pénzügyi problémára derült fény a Juventusnál.

A növekedés nagyobb részét, mintegy 75 százalékot az öt topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol) generálta, míg annak több mint a fele a leggazdagabb 30 klubhoz köthető. A kimutatás kapcsán az UEFA figyelmeztetett arra, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek. A spanyol La Ligában a fizetések a klubok bevételének 64 százalékát teszik ki – ami több, mint bármely más iparágban –, és a bérköltségek 35 európai klubnál érik el a 100 millió eurós határt.

Az egyesületek bruttó hatmilliárd eurós bevételre tettek szert játékoseladásokból, ami 25 százalékos növekedés. Belgiumban, Franciaországban és Portugáliában a klubok bevételének legalább 50 százalékát továbbra is a játékoseladás jelenti.

Kiemelt fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!