Nemzetközi foci

A 30 leggazdagabb klubnak annyi bevétele volt, mint további 682 együttesnek

Megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra az UEFA.

Az UEFA adatai szerint a kontinens 30 leggazdagabb klubjának annyi bevétele volt 2018-ban, mint további 682 együttesnek összesen. A csütörtökön közzétett beszámolójában kiemelte: a kontinens 55 élvonalbeli bajnokságában szereplő 712 klub rekordot jelentő 21 milliárd eurós bevételt ért el, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest – írja az MTI.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök rámutatott arra, hogy miközben a pénzügyi fair play-előírásoknak köszönhetően az egyesületek pénzügyi helyzete jelentősen javult, az aránytalanságok veszélyt jelentenek az európai klubfutball stabilitására és sikerességére.

Még Cristiano Ronaldo is kevés lehet a Juventus megmentéséhez?
Komoly pénzügyi problémára derült fény a Juventusnál.

A növekedés nagyobb részét, mintegy 75 százalékot az öt topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol) generálta, míg annak több mint a fele a leggazdagabb 30 klubhoz köthető. A kimutatás kapcsán az UEFA figyelmeztetett arra, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek. A spanyol La Ligában a fizetések a klubok bevételének 64 százalékát teszik ki – ami több, mint bármely más iparágban –, és a bérköltségek 35 európai klubnál érik el a 100 millió eurós határt.

Az egyesületek bruttó hatmilliárd eurós bevételre tettek szert játékoseladásokból, ami 25 százalékos növekedés. Belgiumban, Franciaországban és Portugáliában a klubok bevételének legalább 50 százalékát továbbra is a játékoseladás jelenti.

Kiemelt fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik