Nemzetközi foci

Még Cristiano Ronaldo is kevés lehet a Juventus megmentéséhez?

A francia RMC Sport szerdai cikke szerint a Juventus megsértette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzügyi fair playre vonatkozó szabályzatát. A KPMG könyvvizsgáló cég 2018–2019-es idényre vonatkozó beszámolója szerint gazdasági gondjai vannak a klubnak.

A cég nyolc élvonalbeli európai labdarúgó-bajnokság bajnokcsapatát vizsgálta meg, egyedül a Juve végzett negatív pénzügyi mérleggel az elmúlt szezonban. Olyannyira, hogy ha kevéssel is, de megszegte a pénzügyi fair playt: a teljes bevétel 71%-át költötte a játékosok fizetésére a maximálisan megengedett 70% helyett. Cristiano Ronaldo szerződtetése sem mentette meg a klubot, a marketing- és szponzori bevételek ellenére veszteséges volt a torinói csapat a 2017–2018-as évadban is.

Annak köszönhető a Juventus helyzete, hogy főként ingyen igazol játékosokat, így a rendelkezésre álló büdzsét a futballisták fizetésére fordítja az átigazolási díjak helyett. A helyzet súlyát mutatja, hogy a klub már kötvényeket is kibocsátott és az alaptőkét is megnövelték.

Megemlíti ugyanakkor az RMC, hogy az UEFA egyelőre nem indított vizsgálatot az ügyben.

Kiemelt kép: Giuseppe Maffia/NurPhoto via Getty Images

Olvasói sztorik