Nemzetközi foci

Ronaldo a leggyengébb évét zárta ebben az évtizedben

Pár nap múlva nem csak 2019-től köszönünk el, hanem a 2010-es évektől is, úgyhogy tele van az internet az évtizedet összegző cikkekkel, statisztikákkal.

Cristiano Ronaldo nem panaszkodhat az elmúlt évtizedére, hiszen a 2010-es években nyert négy Aranylabdát, négy BL-t, három bajnoki címet, három európai Aranycipőt, a portugál válogatottal pedig volt Európa-bajnok és Nemzetek Ligája-győztes is.

A 2019-es éve viszont nem úgy sikerült, ahogy azt megszokhatta, legalábbis a gólokat tekintve kicsit szerényebb teljesítményt nyújtott, mint a korábbi években.

Ronaldo ebben a naptári évben 25 gólt szerzett klubjában, a Juventusban, a válogatottban pedig 14 alkalommal volt eredményes. Ez annyi, mint 39 gól, és a most véget érő évtizedben ez a leggyengébb termése.

Az elmúlt években megfigyelhető egy csökkenő tendencia nála, 2013-ban még 69 góllal zárt, 2014-ben 61-gyel, 2015-ben 57-tel, 2016-ban 55-tel, 2017-ben 53-mal, tavaly 49-cel, idén pedig pont egy tízessel szerzett kevesebbet.

A 2019-es év gólkirálya Robert Lewandowski lett, aki a Bayern Münchenben és lengyel válogatottban összesen 54 gólt jegyzett.

A második helyen a hatodik Aranylabdáját begyűjtő Lionel Messi végzett 50 góllal, Kylian Mbappé (PSG, francia válogatott) 44, Raheem Sterling (Manchester City, angol válogatott) 41 alkalommal szomorította a kapusokat, utóbbi az ünnepi angol fordulók alatt még növelheti a góljai számát.

Az első ötbe még az izraeli Eran Zahavi fért be, aki az Eb-selejtezőkön tizenegy találatot szerzett, klubjában, a kínai Guangzhou R&F-ben pdig huszonkilencet, így eggyel előzte meg Ronaldót.

Olvasói sztorik