Nemzetközi foci

Nem Szalah és nem is Van Dijk a Liverpool aranytojást tojó tyúkja

Ez az év a Liverpoolról szólt az európai futballban, hiszen Jürgen Klopp csapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát, valamint a klubvilágbajnokságot is, a Premier League-ben pedig úgy lett második, hogy 97 pontot szerzett, ami döbbenetes mutató.

Ha a Liverpool sikereiről van szó, az Aranylabda-szavazáson másodikként végző holland védő, Virgil van Dijk, valamint a támadósor sztárjai, Sadio Mané vagy Mohamed Szalah mindig előkerülnek, de egy futballrajongó adatelemző, Dan Kennett kutatása alapján nyugodtan hívhatjuk a brazil kapust, Alisson Beckert a Pool nyerőemberének.

A tavalyi idény kezdete óta az angol csapatnak öt olyan meccse volt, amikor kieshetett volna, vagy elbukhatott volna egy trófeát, de mindegyiket megnyerte, ráadásul úgy, hogy egyetlen gólt sem kapott.

Az előző idényben a BL-csoportkör utolsó fordulójában a Liverpool a Napoli elleni 1-0-s győzelemmel ment tovább, aztán a negyeddöntőben egy óriási fordítással, 4-0-s sikerrel ejtette ki a Nou Campban háromgólos előnyt felépítő Barcelonát, és végül a döntőben 2-0-ra verte a Tottenhamet.

A Szuperkupa-döntőt Alisson sérülés miatt kihagyta, a Chelsea elleni tizenegyespárbaj hőse Adrián lett, de az idei BL-csoportkör utolsó fordulójában, Salzburgban ismét a brazil kapus húzta le a rolót, hogy aztán a Flamengo ellen, a klubvébé fináléjában ismét lenullázza az ellenfelet.

Alisson – BIG-GAME PLAYER 👐

Közzétette: BBC Sport – 2019. december 23., hétfő

Az említett öt meccsen Alisson mind a 26 lövést hárította, köztük hat nagy ziccert. A 27 éves kapusért tavaly nyáron 62,5 millió eurót fizetett a Pool a Romának, ha volt olyan drukker, aki ezt sokallta, most már az is belátja, menyire jó befektetés volt ez a klub részéről.

Kiemelt kép: William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS

Olvasói sztorik