Nemzetközi foci

„Végül is mindannyian majmok vagyunk” – eszement kampány Olaszországban

Miután az olasz labdarúgó-bajnokság szereplőit hétről hétre egyre több rasszista inzultus éri, annak visszaszorítása érdekében a Serie A úgy döntött, ellenlépéseket tesz. A nemzetközi visszhangokat látva azonban egyelőre öngólt rúgott azzal, hogy az antirasszista kampányhoz majmokat ábrázoló plakátokat használt.

„Black Friday”: óriási botrány az olasz sportnapilap címlapja körül
Felettébb szerencsétlenül harangozták be a pénteki Inter–Roma rangadót.

A „Nem a rasszizmusra” elnevezésű kampányt hétfőn mutatta be Luigi De Siervo, a liga vezérigazgatója, a plakátok láttán nem kellett sokáig várni arra, hogy a FARE (Football Against Racism in Europe) reagáljon, és az egészet beteg viccként jellemezze.

A három alkotást Simone Fugazzotto készítette, szerinte a képek célja az integráció, multikulturalizmus és testvériség értékeinek terjesztése.

Úgy véli, képeivel bemutatja azt, hogy összetett és elragadó lények vagyunk, akik szomorúak vagy boldogok, katolikusok, muszlimok vagy buddhisták, de összességében nem a bőrszínünk, hanem a tetteink határozzák meg, kik is vagyunk valójában.

Csak az emberi lények metaforájaként festettem majmokat. Visszafordítjuk a koncepciót a rasszistákra, hiszen végül is mindannyian majmok vagyunk. Így festettem egy nyugatit, egy ázsiait és egy feketét

– nyilatkozta.

A művész hozzátette, hogy azután kapott ihletet, hogy a Napoli középső védője, Kalidou Koulibalyt rasszista támadások céltáblája volt az Inter ellen az előző idényben.

Kiemelt fotó: Twitter

Olvasói sztorik