Nemzetközi foci

Az UEFA döntött: nem bünteti meg Romániát

Korábban megírtuk már, hogy botrányba fulladt a Románia-Svédország Európa-bajnoki selejtező. A skandinávok már 2-0-ra vezettek, amikor a színesbőrű Alexander Isak beállt és nem sokkal később arra panaszkodott, hogy huhogást hall a nézőtérről.

Bukta az Eb-t, de még büntetést is kaphat az UEFA-tól Románia
Huhogás zavarta meg a játékot, a svédek játékosát érte rasszista inzultus.

Miután értesült a futballista panaszáról, a játékvezető azonnal megállította a meccset annak ellenére, hogy Isak nem kérte meg erre. Az esetnek nagy nemzetközi visszhangja volt, az európai szövetség (UEFA) viszont csak a héten tartott megbeszélést a témában.

Noha mindenki arra számított, hogy elmarasztalják majd a románokat, ehelyett az UEFA arra jutott, hogy nem történt semmilyen atrocitás. Erről egyelőre csak a román szövetség (FRF) számolt be, az UEFA vélhetően hétfőn ad majd ki közleményt.

Romániát az elmúlt években már többször is megbüntette az európai szövetség rasszista megnyilvánulások miatt:

  • 2015 szeptemberében egymeccses stadionbezárást és pénzbüntetést kapott a szövetség az Eb-selejtezőkön rasszizmus miatt,
  • 2018-ban a szerbek elleni Nemzetek Ligája-találkozót követően kellett egy meccset zárt kapuk mögött rendezni,
  • legutóbb októberben szintén zárt kapuk fogadták a csapatot: csak 14 év alatti gyerekek láthatták a helyszínen a norvégok elleni (1-1) Eb-selejtezőt.

Amennyiben valóban erre jut az UEFA, alighanem Isaknak is bocsánatot kell majd kérnie a vádaskodásért.

Kiemelt kép: Alex Nicodim/NurPhoto via Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik