Nemzetközi foci

Bukta az Eb-t, de még büntetést is kaphat az UEFA-tól Románia

Huhogás zavarta meg a játékot, a svédek játékosát érte rasszista inzultus.

Már 2-0-ra vezetett Svédország a románok vendégeként a péntek esti Európa-bajnoki selejtezőn, amikor a 78. percben Alexander Isak is beállt a skandinávoknál. A színesbőrű labdarúgó azonban nem sokáig élvezhette a játékot: rövidesen huhogás hallatszott a lelátóról, ami miatt a játékvezető meg is állította a meccset.

A találkozó után – melyet végül 2-0-ra nyertek meg a svédek – már a vendég szurkolók énekétől volt hangos a stadion. Az esettel kapcsolatban aztán Isak elmondta: nagyon szomorúnak tartja, hogy ilyen előfordulhat. A Real Sociedad légiósa hozzátette, nem szerette volna, hogy a bíró az eset miatt félbeszakítsa a találkozót.

Romániát az elmúlt években már többször is megbüntette az európai szövetség (UEFA) rasszista megnyilvánulások miatt: 2015 szeptemberében egymeccses stadionbezárást és pénzbüntetést kapott a szövetség az Eb-selejtezőkön rasszizmus miatt, míg 2018-ban a szerbek elleni Nemzetek Ligája-találkozót követően kellett egy meccset zárt kapuk mögött rendezni. Legutóbb októberben szintén zárt kapuk fogadták a csapatot: csak 14 év alatti gyerekek láthatták a helyszínen a norvégok elleni (1-1) Eb-selejtezőt.

A románoknak elúszott a selejtezőcsoport, Spanyolország és Svédország jutott ki egyenes ágon a kontinenstornára. Szomszédaink már csak az NL-rájátszásban bízhatnak.

Kiemelt kép: Daniel Mihailescu/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik