Nemzetközi foci

Vége a büntetésnek, januárban már igazolhat a Chelsea

Megfelezték a londoniak eltiltását, ami így már le is telt.

A Bajnokok Ligájában érdekelt, Európa Liga-győztes Chelsea már januárban igazolhat új játékosokat, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken közölte: megfelezte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által kiszabott büntetést.

A FIFA februárban azért büntette meg az angol egyesületet, mert az 29 esetben vétett a 18 éven aluli külföldi futballisták szerződtetésének szabályai ellen, illetve számos szabálytalanságot követett el a regisztrációs eljárásban.

A két átigazolási időszakra (idén nyárra és a jövő januárra) vonatkozó eltiltás mellett a klubot 600 ezer svájci frank megfizetésére is kötelezték.

Erőszakkal szoktatták le a Chelsea-t a káros szenvedélyéről, és milyen jól tették
Egy évig nem igazolhat új focistát a londoni klub, helyette kénytelen a kiváló saját nevelésére támaszkodni. És egyelőre úgy tűnik, hogy ennél jobb nem is történhetett volna a klubbal.

A Chelsea szinte rögtön fellebbezett, ám a FIFA fellebbviteli bizottsága márciusban elutasította a beadványt, majd az együttes áprilisban benyújtott újabb kérelmére annyit enyhített eredeti ítéletén, hogy a tiltás idejére engedélyezte a klubnak ifjúsági futballisták regisztrálását.

Az egyesület júniusban fordult a CAS-hoz, amely most hozott döntést az ügyben, megfelezve a büntetést és a bírság összegét is.

Az átigazolásból való kizárást a Chelsea – amely jelenleg a negyedik a Premier League-ben – nyáron már letöltötte. A CAS indoklása szerint csak a FIFA által listázott esetek mintegy harmadában történt súlyos szabálysértés.

Kiemelt kép: Ben Stansall / AFP

Olvasói sztorik