Nemzetközi foci

Átalakították a vb-selejtezők lebonyolítását, ez a magyar válogatottat is érintheti

Csak a csoportgyőztesek jutnak ki automatikusan, a másodikoknak újszerű pótselejtező jut.

Változik az európai labdarúgó világbajnoki selejtezők lebonyolítása. A módosításokról a kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága döntött szerdán.

Eszerint – amennyiben a nemzetközi szervezet (FIFA) is zöld jelzést ad – a selejtezőkből tíz csoportgyőztes automatikusan kijut a katari világbajnokságra, a maradék három helyért pótselejtezőn csapnak össze a csapatok.

A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik, illetve a 2020-2021-es Nemzetek Ligája-sorozatból a két legjobb olyan csoportgyőztes szerepelhet, amely nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt másodikként a világbajnoki selejtezőben.

A playoff-körben a 12 együttest három ágra sorsolják, itt pedig elődöntőket, majd a továbbjutók számára három „döntőt” rendeznek, így lesz teljes a kvalifikációt szerzők listája.

Puskás Lajos: A futball a társadalom hű tükre, Magyarországon főleg
A legendás, félévszázados marseille-i vereségről beszélő korábbi klasszis elmondja, szerinte mi vezetett az akkor felfoghatatlan kudarchoz.

A vb-selejtezők során – csakúgy, mint jövőre az Európa-bajnoki pótselejtezőn, melyben a magyar válogatott is érintett – használják majd a videobírót (VAR).

A katari világbajnokságra – melyet 2022. november 21. és december 18. között rendeznek – összesen 32 válogatott jut ki.

Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Olvasói sztorik