Nemzetközi foci

Halálcsoport lesz a budapesti az Európa-bajnokságon

Már csak az a kérdés, a magyar válogatott kijut-e az Eb-re, hogy ott összecsapjon a világbajnok franciákkal, az Eb-címvédő portugálokkal és a németekkel.

Szombaton kora este Bukarest adott otthont a 2020-as Európa-bajnokság sorsolásának. Bár a teljes mezőny még nem ismert – a többi között a magyar válogatottra is pótselejtező vár tavasszal –, 20 induló helye már biztos, és a négy pótselejtezős ág résztvevőinek neve is biztossá vált, így elkészültek a hatos kalapok.

A sorsolás előtt már biztos volt, hogy amennyiben a magyar válogatott – mely a pótselejtező A jelű ágán szerepel Bulgáriával, Izlanddal és Romániával – megnyeri a két pótselejtezőjét,

úgy az F-csoportba kerül, melynek két házigazdája Németország (München) és Magyarország (Budapest) lesz. A 2014-es világbajnok német válogatott már kijutott az Eb-re, a szombati sorsoláson pedig az is eldőlt, hogy a másik két F-csoportos együttes a világbajnoki címvédő Franciaország és az Eb-címvédő Portugália lesz.

2020-as Európa-bajnokság, csoportbeosztás

A-csoport (Róma és Baku): Törökország, Olaszország, Wales, Svájc
B-csoport (Szentpétervár, Koppenhága): Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország
C-csoport (Amszterdam, Bukarest): Hollandia, Ukrajna, Ausztria, az A- vagy a D-pótselejtező győztese
D-csoport (London, Glasgow): Anglia, Horvátország, a C-pótselejtező győztese, Csehország
E-csoport (Bilbao, Dublin): Spanyolország, Svédország, Lengyelország, a B-pótselejtező győztese
F-csoport (München, Budapest): az A- vagy a D-pótselejtező győztese, Portugália, Franciaország, Németország

A pótselejtezők mezőnye:

A*: Izland, Bulgária, MAGYARORSZÁG, Románia
B: Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Írország, Észak-Írország
C: Skócia, Norvégia, Szerbia, Izrael
D*: Grúzia, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország

*Amennyiben a románok nyerik az A-ágat, úgy az együttes a hazai rendezésű C-csoportba kerül, a D-ág győztese pedig az F-ben folytatja. Minden más esetben az A-ág győztese kerül a budapesti csoportba, a D-ág továbbjutója pedig a C-ben szerepel.

A 2020-as Eb június 12-én kezdődik, a nyitómeccsnek Róma ad otthont. Egészen június 24-ig tart a csoportkör napi négy mérkőzéssel, majd a kieséses szakasz következik, ahova a csoportok első és második helyezettjei mellett a négy legjobb csoportharmadik jut tovább. A döntőt július 12-én a londoni Wembleyben rendezik – már a két elődöntőnek is az angolok legendás stadionja ad otthont.

Budapesten három csoportmérkőzést rendeznek – kétszer játszhatna itthon a magyar válogatott, egyszer pedig Münchenbe látogat –, illetve a Puskás Arénában rendezik a június 28-i második nyolcaddöntőt, ahol a C-csoport győztese és a D-, E- vagy F-csoport egyik továbbjutója csap össze.

Amennyiben a magyar válogatott kijut az Eb-re, akkor június 16-án fogadja a portugálokat, majd 20-án érkeznek a franciák a Puskásba. A portugál–francia csúcsrangadót június 24-én rendezik, szintén a magyar fővárosban.

Így nézett ki a kalapok beosztása:

1. kalap: Belgium, Olaszország, Anglia, Németország, Spanyolország, Ukrajna
2. kalap: Franciaország, Lengyelország, Svájc, Horvátország, Hollandia, Oroszország
3. kalap: Portugália, Törökország, Dánia, Ausztria, Svédország, Csehország
4. kalap: Wales, Finnország, az A-, a B-, a C- és a D-selejtező továbbjutója

Kiemelt kép: mlsz.hu

Olvasói sztorik