Nemzetközi foci

Felmentették a 96 szurkoló halálát okozó tragédia rendőrfőnökét

Csütörtök este felmentette az angol bíróság David Duckenfield rendőrfőnököt, az 1989-es hillsborough-i tragédia fővádlottját.

A 96 emberéletet követelő tragédia egy Nottingham Forest elleni FA Kupa-meccsen történt, amikor túl sok Liverpool-szurkolót engedtek be egy szektorba. A tömeg nőttön nőtt, végül az emberek egymást nyomták agyon.

Első döntésként 1991-beb balesetként kezelte az ügyet a rendőrség, ráadásul olyan cikkek is megjelentek az eset után, amely rossz színben tűntette fel a liverpooli drukkereket. Az áldozatok családtagjai szörnyen hosszú csata árán indították újra a pert, amelyben gondatlanságból elkövetett emberölés volt a vád Duckenfield ellen.

A tragédiához vezető egyik ok a C kapu megnyitása volt a késve érkező szurkoló előtt. Erre a rendőrfőnök adott utasítást, de csak 2015-ben vallotta be, hogy ez így történt.

A bíróság csütörtökön úgy döntött, nem bizonyítható a gondatlanságból elkövetett emberölés, ezért felmentette Duckenfieldet az áldozatok családtagjainak általános megdöbbenésére, többen sírva fakadtak a döntés után.

Kiemelt kép: Christopher Furlong/Getty Images

Olvasói sztorik