Nemzetközi foci

Bonyodalom támadt négy Eb-mérkőzés megrendezése kapcsán

Oroszország négy évre szóló eltiltását javasolták a sportrendezvények szervezése terén, ám a futball kivétel ez alól.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerdán azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, biztos abban, hogy az ország jó házigazdája lesz jövőre az Európa-bajnokságnak.

A szlovén sportvezető azután találkozott Moszkvában az orosz államfővel, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) illetékes bizottsága Oroszország négy évre szóló eltiltását javasolta nemzetközi sportrendezvényekről, illetve azok szervezésétől.

A Puskás Aréna az ötödik legdrágábban épült európai stadion az elmúlt öt évben
Egy nemzetközi könyvvizsgáló cég vizsgálta meg a 2014 é 2019 között átadott stadionokat.

A WADA egyik illetékese ugyanakkor szerdán már jelezte, hogy amennyiben a végrehajtó bizottság elfogadja a javaslatot, és annak megfelelően büntet, a tiltás akkor sem vonatkozik majd a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság szentpétervári mérkőzéseire és a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőre, melynek szintén Szentpétervár a házigazdája.

Az orosz nagyvárosban négy Eb-mérkőzést – közte egy negyeddöntőt – rendeznek majd.

James Fitzgerald WADA-szóvivő a kijelentését azzal indokolta, hogy a futball Eb és a BL-finálé sem multisport esemény vagy világbajnokság, hanem regionális, egy sportágat érintő torna. Oroszország tavaly nyáron labdarúgó-világbajnokságot rendezett.

Kiemelt kép: OLGA MALTSEVA / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik