Nemzetközi foci sport

Már nem tud, vagy csak nem akar saját sztárokat nevelni a Barcelona?

Egy 2012-es bajnokira még csak saját nevelésű labdarúgóval a kezdőben állt ki a Barca, azóta viszont csak elvétve tudott bárki megragadni az akadémisták közül az első csapatban. Jó kérdés, hogy mi történt a La Masiával.

Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Xavi Hernández – nem túlzás azt mondani, hogy ez a trió alapjaiban határozta meg az FC Barcelona és a világverő spanyol válogatott középpályáját. Nem csak a nemzetiségük közös az egyenként is kimagasló képességű futballistáknak, hanem az is, hogy mindannyian a katalán sztárcsapat akadémiájának, a La Masiának „termékei”.

A barcelonai utánpótlásból jutott el a fenti hármas mellett Lionel Messi is az első csapatba és 2010-ben úgy kapta meg az Aranylabdát, hogy a másik két jelölt Iniesta és Xavi volt, vagyis csupa Barca-nevelést jelöltek a díjra.

Egy évvel később a katalánok aktuális edzője, Tito Vilanova olyan kezdőcsapatot állított ki a Levante ellen, amelynek mindegyik tagja a barcelonai akadémián nevelkedett. Akár úgy is fogalmazhatunk, azon a bajnokin hatvan percen át a La Masia felnőtt csapata játszott a Levante otthonában – és 4-0-ra nyert.

A történelmi mérkőzés óta immár nyolc év telt el és nemhogy egy kezdőcsapatot nem tudnak már a saját nevelésű játékosok kiadni, a La Masiának lassan hírmondója sem marad. Miközben az alapemberek apránként kiöregednek a csapatból, nem sorjáznak ott az újabb Iniesták, Gérard Piquék és Messik a felnőttöltöző ajtajában.

Egy farm, ami élelmiszer helyett futballistákat adott

A La Masia 1702-ben még csak egy farm, majd 1979-től már nem élelmiszert, hanem Barcelonán kívülről érkező futballistákat adott Katalóniának. A modern labdarúgás egyik legjobb és legkorszerűbb utánpótlásműhelyéről van szó, nyugodtan említhetjük egy lapon az Ajax, a Southampton, vagy a Sporting CP akadémiájával.

A katalánok képzését azonban nem csak a technikai felkészítés határozza meg, ennél többről szól. A Barca ma ismert identitását Yohann Cruyffnak köszönheti, a holland zseni a pályán elért sikerei után a nehéz anyagi helyzetben lévő felnőtt csapat irányítását is elvállalta 1988-ban. Hitt abban, hogy az általa is fémjelzett totális futball a helyes út: magasszintű labdakezeléssel rendelkező játékosok gyors, rövidpasszos támadó focit játszanak.

A holland iskolát átemelve az ehhez szükséges alapot kezdték tanítani a klub növendékeinek a legkisebbektől a felnőtt játékosokig. Nem csak a játékstílus és a filozófia egyezik azóta az utánpótlás és az első csapat között, hanem a felállás, a taktika is.

Cruyff egyik növendéke, Josep Guardiola pedig továbbgondolta a rendszert és kialakította a mára tiki-takaként ismert stílust, amely továbbra is a gyors passzjátékról szól, de már nem feltétlenül a letámadás került középpontba, hanem a labdatartás. Ha nincs az ellenfélnél a labda, gólt sem tud rúgni. Ezt fejlesztette tökélyre a Guardiola-féle csapat, amellyel tonnányi trófeát besöpört és amelyhez olyan La Masián pallérozódó játékosokra volt szükség, mint Iniesta, Xavi és a többiek.

A klub sikere annak köszönhető, hogy kialakítottuk saját filozófiánkat, azt a mentalitást, amely tetőtől talpig átjárja az egyesületet. A legfiatalabb futballistáktól a sztárjátékosokig

magyarázta 2010-ben Pep Segura sportigazgató a Barcelona képzésének kulcsát.

Guardiola tökéletesítette a La Masia rendszerét és előszeretettel hozott föl a felnőtt csapatba saját nevelésű játékost. Fotó: liewig christian/Corbis via Getty Images

Csakhogy az Iniesta, Piqué és Messi-féle aranygeneráció óriási előnnyel indult a késöbbiekkel szemben: az akkori FC Barcelona sokkal nehezebb helyzetben volt a mainál. A 2000-2001-es szezon előtt hármas csapás érte a katalánokat, távozott Josep Lluís Núñez elnök, Louis van Gaal vezetőedző, ráadásul a csapat egyik legnagyobb sztárja, Luis Figo az ősi rivális Real Madridba szerződött. A csapat széthullott, három szezonon át nem tudott a negyedik helynél előrébb végezni.

Az ínséges időszak azonban ideális helyzetet teremtett a kísérletezésre és ez adott megfelelő lehetőséget ahhoz, hogy a mélyvízbe dobjanak saját nevelésű labdarúgókat is.

A döntés bevált, a katalán játékosokkal könnyen tudtak azonosulni a szurkolók is és az egységes nevelés, a barcelonai filozófia eredményességgel párosult. A 2004-2005-ös idényben a Barca újra bajnok lett, majd 2008-tól Guardiola-féle Barca letarolta az európai futballt, játékosai pedig a spanyol válogatottal a világ labdarúgását is gyökeresen megváltoztatták.

Nincs idő a fejlődésre

A mai modern futballban óriási az eredménykényszer, ebből adódóan a nyomás is. Nincs már idő futballisták útjait egyengetni, mert ha a csapat nem hozza a pontokat, rengeteg pénztől eshet el a klub, akár az egész szezon is kárba veszhet.

Imádnám, ha két-háromévente jönne egy generáció, tele Puyollal, Xavival, Iniestával, Valdéssel és Messivel, de nem megy. A Barcelona olyan magasságot ért el, amelynél már nincsi idő kísérletezni, csak a különleges képességű játékosoknak lesz lehetőségük. Ha az első csapat gyengébb lenne, sokkal könnyebb lenne az akadémiáról felkerülni

mondta Ivan Rakitic, a Barca középpályása egy 2018-as interjúban.

Ez pontosan az, ami Iniestáéknak megadatott és ami a mai futballistákat ellehetetleníti. Az eredményességhez vezető utat ugyanis inkább a kész játékosok megvásárlásában látja a jelenlegi barcelonai vezetés. Az elmúlt években viszont több igazolás is csúnyán sült el,

  • André Gomesért 37 millió eurót fizettek 2016-ban, de óriási csalódást okozott a játéka,
  • Ousmane Dembélé már 125 milliót ért egy évvel később, de a francia támadó helyét a mai napig keresik a Barcánál,
  • Philippe Coutinho pedig 145 millióba került 2018 telén, de másfél évvel később már a Bayern Münchenben találta magát kölcsönben.
Dembélé és Coutinho sem váltotta meg a világot Barcelonában. Fotó: Eric Alonso/MB Media/Getty Images

Ugyan nem csak és kizárólag rossz üzletet kötnek a katalánok, a fenti három példából is látszik, mekkora vagyont spórolt volna meg a klub, ha inkább valamelyik saját nevelésű játékosát próbálja ki a pénzszórás helyett.

A klub filozófiája teljesen megváltozott a futball átalakulása mellett. Mi versenyzésre, tiszteletre és a fair play szellemiségére tanítottuk a játékosokat, csak ezután jött a győzelem. Cruyff mindig azt kérdezte az utánpótlásról, hogyan játszott a csapat, az eredmény sosem érdekelte. Manapság erős játékosokat keresnek, nem tehetségeseket. Győznie kell a Barca B csapatának is, amelyben idős játékosok is szerepelnek, akik nem nálunk nevelkedtek. Ez csalás

– idézett a Goal.com egy neve elhalgatását kérő, korábban a La Masiánál dolgozó edzőt, aki ebben látja az akadémia bukását.

Egyes katalán újságírók szerint egyébként is túl sok játékost tartanak meg az akadémián, így aztán a csapat java része nem kapja meg a kellő mennyiségű játékidőt, amivel tapasztalatot, rutint szerezhetne és amely a fejlődés szempontjából kulcsfontosságú lenne.

Nincs más esély, mint elmenni?

Miközben a Barcelona felnőtt csapatába alig-alig jut el néhány játékos, egyre több olyan futballista játszik magas szinten, aki a La Masián kezdte, mégis máshol vált elit játékossá. Ott van például Dani Olmo, aki a ritka kivételek egyike és már nagyon fiatalon úgy döntött, neki nem lesz esélye a katalánoknál játszani. Tizenhat évesen átigazolt a Dinamo Zagrebbe, ahol fél év után már be is mutatkozhatott a felnőttek között, nemrég pedig megkapta 21 évesen az első felnőtt válogatott meghívóját a spanyol csapatba – Málta ellen góllal debütált.

A Fradi kicsinálásával megmutatta a 21 éves játékos, miért akarja őt mindenki
Dani Olmo érdekes pályaívet jár be: a Barcelona akadémiáját hagyta maga mögött, hogy Horvátországban felépítse magát. A húzása olyannyira bejött, hogy most Európa topcsapatai állnak érte sorban, a Dinamo pedig biztosan óriásit szakít majd az eladásán.

De említhetjük Hector Bellerínt is, aki a katalánoknál nem bízott benne, hogy valaha az első csapatban kaphat helyet, mára mégis az Arsenal oszlopos tagja lett, vagy Mauro Icardit, aki három év után inkább előbb kölcsönben majd végleg a Sampdoria játékosa lett a több játéklehetőség reményében.

A képlet azonban nem ilyen egyszerű.

Miközben az első csapat keretének kialakításában megváltozott a klub hozzáállása, más kérdésekben megmaradt. Ilyen például, hogy a rendelkezésre álló büdzsét a felnőtt csapat fizetésére fordítja a Barca, minthogy engedjen a tehetséges játékosok, vagy még inkább azok ügynökeinek követeléseinek. Ebből adódóan több focista is elhagyta a katalánokat, mert máshol sokkal több pénzt kereshettek. Ennek egyik aktuális példája a nyáron a Paris Saint-Germainbe igazoló Xavi Simons, akit évek óta a La Masia egyik legnagyobb ígéreteként tartottak számon, mégsem engedtek a magas fizetési igényének.

Sőt olyan extrém esetek is előfordulnak, mint a kényszerből szélnek eresztett tehetségek. 2014-ben ugyanis büntetést kapott az FC Barcelona 18 éven aluli játékosok szerződtetéséért, akiket így nem tarthatott meg a klub. Közöttük volt az Ajax remek kapusa, André Onana is.

Ezek alapján joggal gondolhatnánk, hogy esélytelen ma már a La Masiáról az első csapatba kerülni, csakhogy erre is akad példa. Ott van például a számtalan sérült támadó miatt lehetőséghez jutó Ansu Fati, aki 16 évesen is bizonyítani tudott: szeptember 14-én először volt kezdő bajnoki mérkőzésen a Valencia ellen és hét perc alatt már gólt lőtt és gólpasszt adott.

A kerethez tartozik az a Sergi Roberto is, aki hosszú évekig kitartóan várt a sorára, míg végül a 2015-16-os szezonban rendre játéklehetőséghez jutott, mára pedig több mint 250 meccse volt a Barca színeiben.

Évek óta nagy kérdés a védelem összeállítása is az FC Barcelonánál, ezekre a posztokra is akadnak ígéretes játékosok a B csapatban, mint például a 19 éves Jorge Cuenca, aki a spanyol U21-es válogatottat erősíti, vagy az a Ronald Araújo, aki már bemutatkozott a felnőttek között, igaz egy piros lappal.

Azt tehát nem lehet sziklaszilárdan kijelenteni, hogy a La Masiának nincs jövője és keresztet vethet a pályafutására, aki nem lép meg idejében. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a futball mostani helyzetében, különösen egy olyan sztárcsapat esetében, mint a Barcelona, nincs idő és türelem a fiatalok felépítésére. Csak az extra játékosok kapnak majd lehetőséget, eközben pedig csak hullik a forgács és az idő dönti el, kit nem lett volna szabad elengednie a katalánoknak.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.