Nemzetközi foci

Az antifasiszta Celtic-szurkolók miatt büntették meg a klubot

Ők is átléptek egy határt. Fizethet az UEFA-nak a PSG, a Lazio és a Köbenhavn is.

Pénteken újra ülésezett az európai szövetség (UEFA) kontroll, etikai és fegyelmi bizottsága, és több vizsgálatot is büntetéssel zárt le.

A grémium beszámolójából kiderül: az október harmadikán rendezett Malmö–Köbenhavn (1-1) Európa Liga-mérkőzésen történtekért a hazai klub 50 ezer eurós bírságot kapott, mert szurkolói pirotechnikai eszközöket használtak, illetve tárgyakat dobáltak a lelátón. A klubnak ráadásul részlegesen le kell zárnia egy meccsre a stadionját is: ötezer helyet kell üresen hagyni – ezt a büntetést egy évre felfüggesztette az UEFA. A Malmőt további 15 ezer euróra is megbüntették rendezői hiányosságok miatt, míg a Köbenhavn 70 ezer eurós büntetést kapott.

A Brugge–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-mérkőzésen a hazaiak rendezői hiányosságok miatt 14 ezer eurót fizetnek az UEFA-kasszába, míg a PSG – pirotechnika és tárgyak dobálása miatt – nem értékesíthet jegyeket a következő idegenbeli UEFA-mérkőzésére. Utóbbi büntetést szintén egyéves felfüggesztéssel szünetelteti a szövetség, de 50 ezer euró bírságot így is ki kell fizetni.

Provokatív – az anyázós drapériák mellett a többi között egy fellógatott Benito Mussolinit ábrázoló kép alatt üzentek egy „kövessétek a vezetőtöket” felirattal – szurkolói molinói és rigmusai miatt fizet büntetést a Celtic, melynek szurkolói a Laziónak üzentek a lelátóról a két csapat skóciai EL-meccsén. A 2-1-es hazai győzelmet hozott találkozóért 15 ezer eurót fizethet utólag a skót klub, míg a Lazio szurkolói olyan rigmusokat kiabáltak, amiért 10 ezer euróra büntették a csapatot.

A Koszovó–Montenegró Európa-bajnoki selejtezőn történtekért a hazaiak 5, a vendégek 15 ezer eurót fizetnek.

Kiemelt kép: Andy Buchanan/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik