Nemzetközi foci sport

Az antifasiszta Celtic-szurkolók miatt büntették meg a klubot

Ők is átléptek egy határt. Fizethet az UEFA-nak a PSG, a Lazio és a Köbenhavn is.

Pénteken újra ülésezett az európai szövetség (UEFA) kontroll, etikai és fegyelmi bizottsága, és több vizsgálatot is büntetéssel zárt le.

A grémium beszámolójából kiderül: az október harmadikán rendezett Malmö–Köbenhavn (1-1) Európa Liga-mérkőzésen történtekért a hazai klub 50 ezer eurós bírságot kapott, mert szurkolói pirotechnikai eszközöket használtak, illetve tárgyakat dobáltak a lelátón. A klubnak ráadásul részlegesen le kell zárnia egy meccsre a stadionját is: ötezer helyet kell üresen hagyni – ezt a büntetést egy évre felfüggesztette az UEFA. A Malmőt további 15 ezer euróra is megbüntették rendezői hiányosságok miatt, míg a Köbenhavn 70 ezer eurós büntetést kapott.

A Brugge–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-mérkőzésen a hazaiak rendezői hiányosságok miatt 14 ezer eurót fizetnek az UEFA-kasszába, míg a PSG – pirotechnika és tárgyak dobálása miatt – nem értékesíthet jegyeket a következő idegenbeli UEFA-mérkőzésére. Utóbbi büntetést szintén egyéves felfüggesztéssel szünetelteti a szövetség, de 50 ezer euró bírságot így is ki kell fizetni.

Provokatív – az anyázós drapériák mellett a többi között egy fellógatott Benito Mussolinit ábrázoló kép alatt üzentek egy „kövessétek a vezetőtöket” felirattal – szurkolói molinói és rigmusai miatt fizet büntetést a Celtic, melynek szurkolói a Laziónak üzentek a lelátóról a két csapat skóciai EL-meccsén. A 2-1-es hazai győzelmet hozott találkozóért 15 ezer eurót fizethet utólag a skót klub, míg a Lazio szurkolói olyan rigmusokat kiabáltak, amiért 10 ezer euróra büntették a csapatot.

A Koszovó–Montenegró Európa-bajnoki selejtezőn történtekért a hazaiak 5, a vendégek 15 ezer eurót fizetnek.

Kiemelt kép: Andy Buchanan/AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!