Nemzetközi foci

Kizárhatják az oroszokat az Eb-ről?

Nem csitul az évek óta tartó oroszországi doppingbotrány, a sportolókat az a veszély fenyegeti, hogy nem lehetnek ott a 2020-as világversenyeken, így a tokiói nyári olimpián és a labdarúgó Európa-bajnokságon sem.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint állami támogatással doppingolás zajlott az orosz sportban, és hosszú huzavona után a végre átadták az egykori moszkvai doppingellenőrző központban tárolt, 2012 januárjától 2015 augusztusáig terjedő időszakra vonatkozó mintákat.

Az adatokból azonban hiányoznak a nyilvánosságra hozott pozitív eredmények, és időközben lejárt a határidő, amely alatt Oroszországnak meg kellett volna magyaráznia ezeket a mulasztásokat.

A WADA végrehajtó bizottsága december 9-én ülésezik, és értékeli egy független vizsgálóbizottság üggyel kapcsolatos következtetéseit. Amennyiben WADA bizottsága is egyetért a megállapításokkal, elképzelhető, hogy a jövő évi nagy eseményekről is kitiltják az orosz sportolókat.

A skótok abban bíznak, hogy egy esetleges orosz eltiltással Eb-szerepléshez juthatnak: a kvalifikáció I csoportjában Belgium és Oroszország mögött ugyanis Steve Clarke együttese végzett a harmadik helyen.

Kiemelt fotó: Grigory Sysoev / Sputnik

Olvasói sztorik