Nemzetközi foci

Lehet-e egy csokidrazséból rasszista ügy?

Egy mérkőzésről eltiltotta, és 50 ezer font pénzbírság megfizetésére kötelezte az FA Bernardo Silvát, miután a Manchester City portugál válogatott középpályása rasszistának tűnő képet posztolt Twitter-oldalán csapattársáról, Benjamin Mendyről.

Szeptember 21-én a Manchester City 8-0-s győzelmet aratott a Watford ellen, Bernardo Silva mesterhármast ért el, és hosszú idő után ismét a kezdőcsapat tagja lehetett a sérülés után visszatérő Mendy. A francia játékos a győzelmet követően egy gyerekkori fotót posztolt saját magáról, Silva pedig egy spanyol édesség, a Conguitos nevű csokidrazsé figuráját illesztette mellé.

Rasszizmus-e az, mikor Bernardo Silva a fekete csapattársával viccelődik?
Egy rosszul sikerült Twitter-poszt miatt került a kritikák kereszttüzébe a portugál középpályás, de vannak, akik szerint nem ő hibázta a legnagyobbat.

A kommentek azonnal rasszizmussal vádolták, mire 46 perccel később törölte a posztot, azonban ez is elég volt ahhoz, hogy az FA vizsgálatot indítson az ügyben. Az angol szövetség végül úgy ítélte meg, hogy Bernardo Silva a tweettel megsértette a közösségi média szabályait, ezért büntetést érdemel.

Fotó: Twitter

Miután a portugál labdarúgó nem tagadta a tettét, a meghallgatás elmaradt, Silva elismerte, hogy a Conguitos figurája alkalmas arra, hogy átvitt értelemben új jelentést adjon mondandójának.

Az FA-bizottság szerint a játékos nem akart megsérteni senkit.

Nyilvánvaló, hogy a tweet célja nem volt több mint egy közeli barátok közötti vicc. Ugyanakkor nem privát módon, a hozzászólás a közösségi média egyik platformján jelent meg.

Az eltiltás azt jelenti, hogy Bernardo Silva nem játszhat november 23-án, a Chelsea elleni következő bajnokin.

Kiemelt fotó: Paul ELLIS / AFP

Olvasói sztorik