Nemzetközi foci bajnokok ligája

Hogy lett a világ legjobb kapusából a leggyűlöltebb?

Thibaut Courtois a világbajnokság legjobb kapusa volt, a Real Madridban azt várták tőle, hogy bravúrt bravúrra halmozzon. Ehhez képest csak árnyéka önmagának, az önbizalma sehol sincs, korábbi és jelenlegi csapatainak szurkolói is egységesen szidják. De miért alakult így a karrierje?

43 mérkőzésen 59 gól.

Ha egy csatárról beszélnénk, mindenki álmélkodva nézne, de tekintettel arra, hogy ezt a termést Thibaut Courtois nem rúgta, hanem kapta a Real Madridban, így inkább negatív meglepetésről beszélünk. A világbajnokság legjobb kapusának választott belga nem hozza azt a szintet, amit vártak tőle, a szurkolók a fejét követelik, és a helyzetén az sem segít, hogy a csapat is látványosan szenved.

A héten újabb csapás érte, a Bajnokok Ligájában már a félidőben lecserélték a Club Brugge elleni 2-2-es döntetlenre végződő meccsen. Bár állítólag megbetegedett, az sem véletlen, hogy a fél világ szerint csak a pocsék teljesítménye miatt került ki menet közben a csapatból. De hogyan siklott félre ennyire Courtois madridi kalandja?

Ezért cserélték le Thibaut Courtois-t a félidőben
Ritkán látható cserét hajtott végre kedd este a Real Madrid: kapus cserélt a szünetben.

Nem kellett Zidane-nak, de csak betolták a kapuba

Florentino Pérez elnökről köztudott, hogy nem egyszerű eset. A Real Madrid első embere imád sztárokat igazolni, ráadásul elég önfejű is. Az ember azt hinné, hogy egy olyan klublegenda, mint Zinedine Zidane azért kordában tudja tartani, de amint az 2018 nyarán bebizonyosodott, ez még neki sem – mindig – sikerül.

Pérez ugyanis nagyon szeretett volna egy igazi sztárt a kapuba, mivel Iker Casillas óta nem nagyon volt igazi húzónév a poszton. Az első számú kiszemelt a Manchester United játékosa, David de Gea volt, de a spanyolt többévnyi csábítás után sem tudták megszerezni. Tavaly még egy utolsó nagy rohammal próbálkozott a Real Madrid, ám végül a manchesteriekkel hosszabbított a kapus.

Más után kellett nézni, így jött képbe a sorozatban három Bajnokok Ligáját nyerő csapatnál a Premier League másik kimagaslóan jól teljesítő hálóőre, Courtois. A belga évekig az Atlético Madridnál szerepelt kölcsönben, ahol olyan ragyogóan teljesített, hogy nem volt kérdés, a Chelsea vissza fogja rendelni, majd a londoniaknál is kimagaslóan játszott. Nem nagyon csinált titkot abból, hogy nagyon szeretne visszatérni Spanyolországba és bár egy ősi rivális exfutballistájának számított, nagyon úgy nézett ki, hogy tökéletes megoldás lesz számára a Real Madrid.

Csakhogy a madridiaknál játszott Keylor Navas is, aki mindenféle allűr nélkül, csendben és megbízhatóan védett, Zidane-nak érthetően esze ágában sem volt leváltani. A klubelnök Pérez ennek ellenére le akarta cserélni a Costa Rica-it és csak azért is igazolt egy sztárt a kapuba, ez pedig már önmagában alap egy pocsék kezdethez.

Jár a szája, ezért gyűlnek az ellenszurkolók

Courtois-nak sikerült az a bravúr, hogy egyszerre utálták abban a városban, ahonnan eligazolt és ott is, ahová szerződött. A kapus ugyanis össze-vissza süketelt 2018 nyarán, hol azt mondta, nagyon boldog Londonban, máskor viszont azt magyarázta, miért minden álma a Real Madridban játszani. Kezdetben csak arra hivatkozott a belga, hogy a Madridban élő feleségéhez és gyermekeihez szeretne közelebb kerülni, de amikor a Chelsea időt kért, míg helyettest talál a kapuba egész egyszerűen nem ment edzésre.

Mindent elkövetett azért, hogy eladják.

Végül 35 millió euróért sikerült az angoloknak értékesíteni a kapust, akinek sikerült magára haragítania az összes szurkolót. Korábbi csapata, az Atlético Madrid rajongói is berágtak rá, mert nem csak riválishoz igazolt és áradozott a Real Madridról, még a címert is csókolgatta a bemutató sajtótájékoztatóján. A 2013/14-es szezonban az Atléticóval bajnok játékostól ez megbocsáthatatlan bűn, szinte rögtön meg is rongálták az akkori aranyérem miatt állított emléktábláját: MHDP, vagyis Madridista Hijo De Puta, írta egy feldühödött szurkoló (nagyjából annyit tesz, hogy „a madridista kurva anyád”).

Egy szezont egyébként közösen töltöttek el Navasszal Madridban, hol az egyikük, hol a másikuk védett, a belga kapott több lehetőséget. Navas aztán a nyáron Párizsba igazolt, ahonnan Alphonse Areola érkezett – kölcsönbe – a Realhoz. Noha mindig is tagadták, hogy rossz lett volna kettejük között a viszony, elég árulkodó volt az a jól elkapott fotó, ami PSG-Real (3-0) BL-rangadó után készült: a Costa Rica-i a lefújás után rákacsintott realos utódjára.

Akadnak azért ennél nyíltabb konfliktusai is Courtois-nak. Gareth Bale körül állandóan keringenek a pletykák, lehet tudni, hogy spanyolul is alig beszél, erre még Courtois is nyíltan beleszállt még februárban. A kapus arra panaszkodott, hogy walesi csapattársa sosem vesz részt közös programokon és az öltözőben is eléggé elszigeteli magát. A PSG elleni vereséget követően is kritikus volt a csapat védelmével kapcsolatban – nem csoda, hogy lassan mindenkinek elege lesz belőle.

Persze vannak nehéz természetek nem csak a sportvilágban, hanem a mindennapi életben is. Csakhogy Courtois mindezek mellett nem véd jól. Már az első évében sem közelítette meg a Chelsea-ben mutatott teljesítményét, de idén végképp alulmúlta önmagát. Az eddigi nyolc mérkőzéséből csak kettőt hozott le kapott gól nélkül és az AS mutatói szerint eddigi csapataiban messze nem kapott ennyi gólt:

  • nevelőegyesületében, a Genkben átlagosan 82,65 percenként kapott gólt,
  • az Atléticóban ugyanez a szám 110 perc,
  • míg a Chelsea-ben 91 perc volt,
  • a Real Madridban viszont csak 63,15 perces átlagot hoz.

Az önbizalom legapróbb jelét is nehéz felfedezni a kapusban, csak árnyéka régi önmagának és nem egyszer került csapata bajba a teszetoszasága miatt. Márpedig a Realban csak a legjobbaknak van hely, láthattuk már nem egyszer, hogy aki nem teljesít, elég hamar repül a klubtól. És Courtois eddig leginkább csalódást keltett: vagy nem bírja a nyomást, vagy az átalakuló csapat nincs még olyan helyzetben, hogy magabiztosan állhasson oda egy kapus a gólvonalhoz – bár épp Areola próbál meg erre rácáfolni minden egyes neki jutó lehetőségnél.

Florentino Pérez nagy álmából rémálom lett. Most már csak az a kérdés, hogy vajon bíznak-e még benne valamennyire a Real Madridnál, vagy máshol lesz kénytelen megmenteni félresiklott karrierjét a 27 éves Courtois.

Kiemelt kép: Patricio Realpe/ChakanaNews/PRESSOUTH

Olvasói sztorik