Nemzetközi foci

Amikor egy kötény többet ér a világ összes góljánál

Van a labdarúgásak egy válfaja, amit itthon még alig ismerünk, Hollandiában pedig megőrülnek érte. A világ futballsztárjai is kipróbálták már, de a nagyágyúk szerint nem olyan jók benne, mint a nagypályás fociban. Ez a trükkök és kötények világa, a Panna KO.

Ezer féle módja van annak, hogy az ember focizzon. Gyerekként mi is rengeteget jártunk ki terekre, vagy csak egy mezőre, aztán két pulóver kellett csak a kapukhoz és indulhatott a menet. Ez csak egy a sokféle foci közül. A labdabűvölés viszont mára szinte különálló sportággá vált, a freestyle-hoz, vagyis a trükk-szépségversenyhez ráadásul tényleg semmi nem kell egy labdán kívül, csak gyakorlás. Rengeteg gyakorlás.

Félig-meddig ebből a labdazsonglőrkdésből nőtt ki 2003-ban egy egészen más utcai foci, a Panna. A nevét is a holland nyelv adja, ugyanis a ott így hívják, ha kötényt kap valaki. Innentől már lehet is sejteni, miről van szó, de az alapokat érdemes átvenni: egy az egy elleni játékról van szó, ahol az nyer, aki több gólt rúg három perc alatt. Kivéve, ha valaki be tudja bőrözni a másikat, ekkor ugyanis azonnal véget ér a meccs, mondhatni KO-val nyert az illető.

Egész más ritmusa van, mint egy focimeccsnek, inkább az ellenfél összezavarásán van a hangsúly, a kiváráson, a trükkökön. Elvégre egy kötény többet ér ezer gólnál ebben a játékban, ezért nincs értelme folyamatosan kapura lőni. Döntetlen esetén aranygól, vagy kötény dönt.

A 2019-es világbajnokságról – merthogy mára rendeznek vébét is a pannásoknak – a BBC is készített egy videót, ami után még hangsúlyosabbá vált, ez a játék egészen más, mint a nagy pálya. Séan Garnier, az egyik leghíresebb freestyle-os például saját bőrén tapasztalta, milyen profikkal szembe kerülni.

Játszottam Neymarral, Zidane-nal, vagy Pogbával és tényleg ügyesek. Nagyon jók abban, amit csinálnak, viszont a focipályán kívül nem ők bánnak legjobban a labdával.

Bár a hollandoknál legnépszerűbb a játék, mostanra elterjedt már, a BBC-nek például elmesélte a 20 éves Billy Mack, hogy került be a kötényszórók közé Angliában.

„Egy nagy pályán játszó csapat kapusa vagyok, egyik nap láttam Jack Downert (egy másik angol Panna-játékos, az idei vb negyeddöntőjéig menetelt – a szerk.) egy parkban gyakorolni. Odahívott, hogy próbáljam meg leszerelni, de amint közel kerültem, adott egy kötényt. Megfordultam, hogy reagáljak, erre azonnal kaptam még egy bőrt. Azt mondtam neki, oké haver, ezt nem csinálhatod velem, tanítsd meg, hogy csinálod. Mutatott egy mozdulatot, amivel aztán bebőröztem egy barátom egy héttel később. Mindenki ollézott én pedig azóta imádom ezt az egészet”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Billy Mack (@imbillymack) által megosztott bejegyzés, Szept 9., 2019, időpont: 6:45 (PDT időzóna szerint)

Szóval vannak itt kapusok, freestyle-osok, ázsiai, amerikai és európai zsugások, fiúk és lányok, kicsik és nagyok, tulajdonképpen mindenki előtt ott a lehetőség, hogy ringbe szálljon és megmutassa, ő a legnagyobb köténykirály. Ráadásul mindezt úgy, hogy az egymás iránti tiszteletadás szinte része a szabályzatnak, annak ellenére, hogy nagy pályán ez a csel inkább alázásnak számít.

Az idei világbajnokság döntőjét egyébként egy líbiai futsalos, Ahmed Rakaba nyerte a holland Jeand Doest ellen egy szokatlanul gólgazdag 8-7-es meccsen, ezzel tízezer dán koronát, vagyis nagyjából 430 ezer foritot nyerve.

Szóval elő a négyes utcai labdákat, kezdődhet a gyakorlás, várjuk a jövő Panna-vb első magyar sztárját!

Kiemelt kép: pannaknockout.com/

Olvasói sztorik