Nemzetközi foci

Két válogatott is megküzdhet a Fradi szélsőjéért

Válogatott meghívót kaphat Tokmac Nguen, a Ferencváros labdarúgócsapatának norvég-kenyai szélsője.

Tokmac kicsit még vár

„Őszintén bevallom, még nem hoztam meg a döntést. Kicsit meglepett, hogy miután beszéltem a dél-szudániakkal, máris jelezték, számítanak rám. Kicsit még várok” – nyilatkozta Tokmac Nguen a Nettavisennek. Arra a kérdésre, hogy meglepte-e Per Joar Hansen kijelentése, nemmel válaszolt. „Furcsa, hogy azok a norvég játékosok, akik Európában úgy bizonyítanak, mint én, nem relevánsak. Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy még jobb legyek, és újabb lépést tegyek előre” – tette hozzá.

A futballista 1993-ban dél-szudáni szülők gyermekeként egy kenyai menekülttáborban született, ötévesen került Norvégiába, ahol 2011 és 2019 között a Strömsgodset játékosa volt, kölcsönben egy-egy szezont töltött a Baerum és a Mjöndalen csapataiban. 2011-12-ben szerepelt a norvég U18-as és U19-es válogatottban is.

Ezek után meglepetésre a dél-szudáni válogatott szövetségi kapitánya, Ashu Cyprian Bosengo figyelt fel rá, és ajánlott fel neki egy helyet a keretben, kérdés, hogy a játékos él-e a lehetőséggel.

Dél-Szudán 2017 áprilisa óta nem nyert mérkőzést, akkor Szomáliát verte oda-vissza az Afrika-kupa selejtezőjében. Most ismét hasonló feladat előtt áll: október 7-én otthon fogadja a Seychelles-szigetek csapatát, a visszavágóra pedig 15-én kerül sor. A párharc győztese bejut a 2021-es Afrika-kupa-selejtező B csoportjába, ahol Burkina Faso, Uganda és Malawi lesz az ellenfél.

A norvég TV2 szakértője, Jesper Mathisen szerint Tokmac bekerülhet a norvég válogatottba is, ha elég jó.

Lars Lagerbäck és Per Joar Hansen minden bizonnyal látja, hogy megy neki a játék a Ferencvárosban, azt hiszem, hogy figyelemmel kísérik a fejlődését. Nagyon izgalmas képességei vannak, a jobbak között tartják számon Norvégiában. Azonban az egyik oldalon Martin Ödegaard van, ezért Lagerbäck a másik oldalon egy védekezőbb szélsőjátékra helyezte inkább a hangsúlyt. De Tokmac valószínűleg szerepel a bő 30-as listában

– mondta Mathisen.

A Nettavisen ugyanakkor megszólaltatta Per Joar Hansent, a válogatott másodedzőjét, aki azt mondta, a szélső beválogatása jelenleg nem releváns kérdés a számukra.

A 25 éves játékos a 2019-2020-as szezonban két-két bajnokin és Európa Liga-selejtezőn egy-egy, hat BL-selejtezőn három alkalommal talált be az ellenfelek kapujába.

Kiemelt fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

Olvasói sztorik